Desfășurat între 14 și 23 iunie, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a ajuns în 2019 la cea de-a XXVI-a lui ediție. Comparabil cu manifestările similare de la Avignon și Edinburgh, FITS este cel mai mare eveniment de artele spectacolului din România, reunind un program bogat, variat și foarte dens, indoor și outdoor, în Sibiu și în împrejurimi, creatori din 73 de țări. Teatrul Luceafărul este singurul teatru din Iași selectat la FITS în acest an, atenția organizatorilor oprindu-se asupra spectacolului Istorie la persoana I.
Rezultat al unui proces de creație colaborativ coordonat de teatrologul Oltița Cîntec, Istorie la persoana I urmărește o recitire teatrală a raporturilor dintre istoria mică, cea a fiecăruia dintre noi, și istoria mare, cea a istoriografilor. Acest spectacol de teatru devised s-a născut într-un parcurs în care echipa s-a documentat în arhive și biblioteci, studiind presă, jurnale și lucrări de specialitate, și-a utilizat autobiografiile, a colectat verbatim opiniile unor experți și a mai multor generații din propriile familii, a lucrat cu un focus-grup de adolescenți exerciții de improvizație din care a selectat pentru scenă și a pus în circulație în spațiul virtual un chestionar la care au răspuns persoane de diverse vârste și ocupații.
Platforma dramaturgică a producției include, printre altele, referințe la percepția comună privind evenimentele din 1989, ce înseamnă să fii astăzi prinț, descendent direct al lui Grigore Alexandru Ghyka, ultimul domnitor dinaintea lui Al.I. Cuza, războiul descris de combatanți în corespondență, amintiri ori testimoniale, cum participăm în real-time la istoria timpului nostru la care suntem conectați online.
În scenă apar actorii Ioana Natalia Corban, George Cocoș, Alex Iurașcu. Filmările au fost făcute de Alexandru Condurache, videourile de Andrei Botnaru, iar muzica de Diana Roman.
La spectacolul de miercuri, 19 iunie, ora 18, de la Teatrul Gong, va fi prezent și prințul Mihai Ghyka, descendent pe linie directă al ultimului domnitor din Moldova dinainte de Unire, care este și personaj filmat în spectacol. Reprezentația va fi urmată de o scurtă discuție cu publicul. La spectacol și-au anunțat prezența și Agnieszka Korkusek (Institutul „Adam Mickiewicz“ din Polonia), dramaturgul Matei Vișniec, regizorii Radu Al. Nica, Eugen Jebeleanu, scenografa Irina Moscu etc. Spectacolul se joacă în română, cu supratitrare în limba engleză.
Tot miercuri, 19 iunie, de la ora 13, la librăria Habitus va fi lansat volumul colectiv bilingv Teatrul și publicul său tânăr. Realități românești/ Theatre and Young Audience. Romanian Realities. Coordonat de Oltița Cîntec, volumul reunește în sumar studii de Oana Stoica, Daniela Șilindean, Oana Cristea Grigorescu, Iulia Popovici. La Sibiu vor vorbi despre volum Oltița Cîntec, Radu Al. Nica și Oana Cristea Grigorescu.
Acest nou succes al Teatrului Luceafărul, de a se poziționa valoric alături de cele mai importante instituții de gen din România și din lume, reconfirmă amplitudinea estetică a așezământului, valoarea echipei și dorința ei de a experimenta noi formule de creație și de a seduce noi categorii de public.