Cea de-a patra participare a actorilor sibieni in Luxemburg ilustreaza, prin dans si muzica, istoria pe scurt a Romaniei, din anii 1920 in anii 2000. Balul este un spectacol realizat special pentru Programul Sibiu 2007 – Capitala Culturala Europeana si a avut premiera pe 19 ianuarie 2007. Cu o distributie numeroasa ce ii reuneste acum pe actorii Mihai Alexandru, Veronica Arizancu, Florin Cosulet, Diana Fufezan, Adrian Matioc, Adrian Neacsu, Gabriela Neagu, Catalin Patru, Ofelia Popii, Viorel Rata, Raluca Iani si Pali Vecsei, productia Teatrului National din Sibiu porneste de la ideea unui spectacol al companiei Théatre du Campagnol si preluata mai apoi de regizorul italian Ettore Scola in filmul Le Bal (1983).
Regizorul Radu Alexandru Nica explica la premiera ca a ales sa foloseasca pentru prima data in spectacolele sale muzica romaneasca tocmai pentru a ajuta povestea sa mearga mai departe in contextul in care in spectacol nu exista text vorbit, iar versurile pot suplinii aceasta calitate. Montarea de la Sibiu se concentreaza pe povesti personale construite pe fiecare decada ilustrata, avand ca elemente definitorii coregrafia lui Carmen Cotofana, cele 100 de costume ale Mariei Miu, decorul lui Helmut Stürmer si muzica lui Vasile sirli.
Spectacolul programat in Luxemburg are loc la invitatia directorului Teatrului din Esch, regizorul Charles Muller, cu sprijin din partea primarului orasului Esch-sur-Alzette, Lydia Mutsch, si al consilierului pe politici culturale, Jean Tonnar, si cu finantare din partea Ministerului Culturii din Luxemburg.
Sibiul dezvolta proiecte culturale cu orasul Esch inca din 2007 cand a avut loc premiera spectacolului Metamorfoze in regia lui Silviu Purcarete, o coproductie Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu (ROU)/Centre Culturel Abbaye de Neümunster (LUX)/Théatre d’Esch (LUX)/Luxembourg et Grande Région 2007. In 2009, respectiv 2011, actorii sibieni au mai fost invitati la Esch cu spectacolele Lulu si Cumnata lui Pantagruel, ambele in regia lui Silviu Purcarete. De asemenea, anul acesta regizorul Vlad Massaci a montat la Teatrul Municipal din Esch spectacolul Woyzeck, la care a lucrat impreuna cu scenograful Dragos Buhagiar, contribuind cu succes la mentinerea relatiilor de cooperare dintre cele doua institutii.
Charles Muller este un invitat obisnuit al Festivalului International de Teatru de la Sibiu, unde a prezentat, in 2010, spectacolul Jurnalul Annei Frank. Mai mult decat atat, acesta s-a implicat activ intr-o serie de actiuni de strangere de fonduri pentru ajutorarea Teatrului National din Sibiu, ce a suferit pagube importante in urma incendiului din 24 septembrie 2011, de la Hala Simerom. Bucurandu-se de sprijinul Ministerului Culturii din Luxemburg si al comunitatii locale, Charles Muller a donat anul trecut, in semn de solidaritate si prietenie pentru Teatrul National din Sibiu, suma de 9.301 euro.
Anul trecut, pe data de 19 iunie, orasul Sibiu a fost vizitat de o delegatie condusa de doamna Octavie Modert, Ministrul Culturii din Marele Ducat de Luxemburg, cu scopul de a identifica noi proiecte pentru dezvoltarea durabila a parteneriatului dintre Sibiu si Luxemburg. La conferinta de presa organizata cu aceasta ocazie, Klaus Iohannis, primarul orasului Sibiu, declara ca relatia dintre Sibiu si Luxemburg a fost una fructuoasa inca din 2007, cand au impartit statutul de Capitala Culturala Europeana.