Incepind cu anul acesta, ICR Viena a devenit, printr-un acord institutional cu Institutul de Romanistica, partener oficial al Universitatii Viena. In cadrul acestui acord – cu precedent doar in cazul Institutului Cervantes, ICR Viena preia la jumatatea lunii septembrie cursul pregatitor de limba romana pentru studentii care doresc sa se inscrie la sectia de studii romanesti din cadrul Universitatii Viena. Cursul intensiv dureaza doua saptamini si va fi predat de dr. Daniela Kohn. Acestuia i se adauga cursuri saptaminale pentru incepatori si avansati organizate de ICR Viena in colaborare cu Centrul de Limbi Straine al Universitatii Viena, cursurile speciale initiate de ICR Viena in anul universitar 2009-2010, Coaching Romanian, precum si cursurile pentru copii prescolari din mediul originarilor din Romania, cursuri care au debutat in anul 2005.
Ziua Europeana a Multilingvismului va fi marcata prin participarea la evenimentul organizat de Ministerul Educatiei, Artei si Culturii din Austria, Lunga Noapte a Multilingvismului, eveniment care se desfasoara pe 23 septembrie intr-un cort special amenajat vis-à-vis de Primaria Vienei, intre cel mai important teatru si o cafenea vieneza celebra, dar si la Universitatea Viena. In paralel, la sediul ICR Viena vor fi prezentate ofertele de cursuri si manuale de limba romana, diverse volume de arta, teorie si civilizatie romaneasca, editate de Institutul Cultural Roman. Vor fi deasemenea sustinute o lectura interactiva din autori romani tradusi in Austria si un concert al Adei Milea si Radu Binzaru.
“A fost odata ca niciodata” reprezinta o oferta in premiera, in incheierea seriei de programe dedicate multilingvismului. Pentru copiii cu virste intre 5 si 12 ani au fost programate sase lecturi pe parcursul unei intregi zile. Doua mari actrite, Christa Schwertsik si Katharina Stemberger, mama si fiica, apartinind unei celebre dinastii vieneze de artisti, vor citi povesti romanesti nemuritoare, in traducerea consacrata a Mitei Kremnitz (editura Wilhelm Friedrich, Leipzig, 1882).
Sub genericul "Play the Language", trupa Comedy.Show va sustine in perioada 15 -17 octombrie un spectacol si doua ateliere de improvizatie pentru cursanti inscrisi la cursurile de limba romana a ICR Viena, studentii de la Institutul de Romanistica, dar si studentii romani din Viena si comunitatea romaneasca.
Pe 14 octombrie, la Stadttheater, Asociatia Die2 si editura Wieser lanseaza seria de audio-book-uri "Sa ascultam Europa", initiata de Mercedes Echerer, actrita de origine maghiara, foarte apreciata in Viena. Proiectul propune publicului austriac o incursiune literar-muzicala in spatiile central, est si sud-esteuropene care au dat Vienei atitia si atitia vienezi "autentici", cum sint si Erwin Steinhauer si Tania Golden, renumiti actori cu origini redescoperite in Romania. Editura Wieser este recunoscuta pentru eforturile deosebite pe care le face de ani buni pentru promovarea literaturii est-europene in Austria. Volumul "Bucuresti" este realizat in colaborare cu Institutul Cultural Roman si va fi lansat de partenerii austrieci impreuna cu ICR Viena.
Prima editie a Festivalului Literaturii Romane in Austria ce va avea loc in perioada 2-10 noiembrie propune publicului austriac o tema – Exil si identitate – si patru autori recunoscuti: Dieter Schlesak (Germania), Catalin Dorian Florescu (Elvetia), György Dragoman (Ungaria) si Varujan Vosganian (Romania). Lecturile publice ce vor avea loc la sediul ICR Viena sint sprijinite si promovate de asociatii de renume cum ar fi Kulturkontakt si Theodor Kramer Gesellschaft, dar si de edituri importante ca Zsolnay, Residenz, Wieser, edition per procura. Festivalul este sustinut si de Centrul National al Cartii si este gindit totodata si ca platforma de promovare a traducerilor din limba romana aparute in Austria, in ultimii 10 ani.