La inceput de noiembrie (31 octombrie – 8 noiembrie 2009) Festivalul National de Teatru propune un program dens, care obliga iubitorul de teatru sa faca un maraton de noua zile! Pe linga prezentarea celor mai bune spectacole din stagiunea 2008 – 2009, FNT 2009 include si un invitat special din strainatate – Compania franceza „Les Intempestifs” cu spectacolul Cintareata cheala de Eugene Ionesco in regia lui Jean Luc Lagarce, spectacol prezentat in deschiderea festivalului, marcind implinirea a 100 de ani de la nasterea celebrului dramaturg.
„Ceea ce va propune evenimentul numit Festivalul National de Teatru, cel mai longeviv eveniment de teatru de dupa 1990, ajuns azi la cea de a XIX-a editie, este o colectie de creatii provocatoare, unele neobisnuite, altele la limita riscului estetic. FNT 2009 are si clasici ai teatrului de la noi, nume pe care le cunoasteti si treziti din somn – Alexandru Tocilescu, Mihai Maniutiu, Catalina Buzoianu, Tompa Gabor, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Dragos Galgotiu, Alexander Hausvater, Ion Caramitru – dar si nume care construiesc teatrul viitorului – Radu Afrim, Gianina Carbunariu, Vlad Massaci, Cristi Juncu, Ada Lupu, Felix Alexa, Theodor Cristian Popescu, Claudiu Goga, Alexandra Badea, Razvan Muresan – precum si o selectie de „new entries”, nume pe care poate nu le-ati auzit niciodata, pentru ca sint ale unor debutanti – Alexandru Mihaescu, David Schwartz, Bogdan Georgescu, Felix Crainicu – dar care s-ar putea sa va placa cel mai mult, fiindca spectacolele lor, din teatre de stat sau independente (Green Hours, Arca) sint cel mai flagrant «in ton cu vremurile»”, declara seletionerul si directorul artistic al FNT, criticul de teatru Cristina Modreanu.
In afara de spectacole, FNT 2009 inseamna si o serie de evenimente conexe care intregesc aceasta editie si invita publicul tinar sa fie un participant activ: proiectii de filme despre personalitati din teatru si spectacolele lor, adunate sub titulatura Filme/Noapte/Teatru = FNT, de la ora 22.00 la Cinematograful „Elvira Popescu”, lansari de carte si reviste in fiecare zi de festival, de la ora 16.30, la Libraria Carturesti de pe strada Verona, dezbateri si conferinte care vor avea loc la UNATC si la Teatrul ACT, transmisiuni zilnice cu recente productii radiofonice ale pieselor lui Eugene Ionesco.
Programul FNT 2009 n-ar fi putut fi atit de bogat si divers fara sprijinul direct si implicarea partenerilor festivalului: Institutul Cultural Roman, Institutul Francez din Bucuresti, Ambasada Frantei la Bucuresti, Institutul Polonez, British Council, Ambasada Republicii Federale Germane la Bucuresti, Radio Romania Cultural.
Spectacole de opera in Festivalul National de Teatru
Una dintre noutatile Festivalului National de Teatru din 2009 este modulul Opera Revival, care contine cinci productii din Bucuresti si Cluj, montate de regizori recunoscuti de teatru precum Mihai Maniutiu, Alexandru Darie si Ion Caramitru. Montarile celorlalti doi regizori, Petrica Ionescu si Gigi Caciuleanu, reprezinta o colaborare de succes cu Opera Nationala Bucuresti, aceasta fiind si gazda principala a acestor productii.
„Dupa cum se stie deja, de mai bine de 20 de ani, spectacolele de opera au inceput sa-si gaseasca un sprijin important in regizorul provenind din teatru, a carui interventie masiva a injectat operei un plus de teatralitate, de natura sa readuca acest gen in atentia publica. Dat fiind ca aceasta tendinta a inceput, din fericire, sa se faca simtita si pe scenele romanesti, Festivalul National de Teatru are, in acest an, o sectiune dedicata spectacolelor de opera create de regizori de teatru…”, subliniaza selectionerul FNT Cristina Modreanu.
Seria de spectacole de opera incepe chiar in primele doua zile de festival la Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”, unde veti putea vedea Orfeu si Euridice – o versiune de Adrian Enescu cu variatiuni pe teme de Gluck, regia Alexandru Darie.
Productia apartine Teatrului „L.S. Bulandra” din Bucuresti in colaborare cu Studioul Experimental de Opera si Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Nationale Bucuresti. Cele doua reprezentatii sint programate simbata, 31 octombrie, ora 19.00 si duminica, 1 noiembrie, ora 19.00.
Tot duminica, 1 noiembrie, de la 18:30, la Opera Nationala Bucuresti, este programata opera Macbeth de Giuseppe Verdi, in regia lui Petrica Ionescu. Doua seri, cu un spectacol de opera si un spectacol de dans, vor continua la Opera Nationala Bucuresti cu Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, in regia lui Ion Caramitru, dirijor Iurie Florea, Maestru de cor Stelian Olariu, vineri, 6 noiembrie, ora 18:30, si duminica, 8 noiembrie, ora 18:30 cu Simfonia fantastica – un spectacol de Gigi Caciuleanu, pe muzica de Hector Berlioz si texte de Moliere, Shakespeare, Baudelaire, Verlaine, Rostand, dirijor Tiberiu Soare, cu Razvan Mazilu in rolul titular.
Prin sectiunea Opera Revival se pastreaza anul acesta si ideea extinderii festivalului in tara. Dupa ce anul trecut spectacole din festival s-au jucat la Sibiu si la Timisoara, anul acesta FNT ajunge la Cluj. Astfel, duminica, 8 noiembrie, de la ora 19:00, este programat la Cluj, la Opera Nationala Romana, productia Otello de Giuseppe Verdi, in regia lui Mihai Maniutiu, spectacol inclus in selectia Festivalului National de Teatru.
Ionesco Event
In acest an, cind se implinesc 100 de ani de la nasterea lui Eugene Ionesco, Festivalul National de Teatru incearca sa realcatuiasca universul dramaturgiei lui, atit de prezenta in teatrul lumii.
Astfel, publicul bucurestean va putea alege dintre cele trei montari ale piesei de teatru Cintareata cheala, dintre care cea in regia lui Jean Luc Lagarce (foto dreapta), productie a Cie Les Intempestifs din Besancon, Franta, are loc chiar in deschiderea Festivalului National de Teatru. Participarea acestui spectacol in FNT 2009 a fost posibila datorita Ambasadei Frantei la Bucuresti si Institutului Francez. Spectacolul va fi gazduit de Teatrul Odeon si va avea loc simbata, 31.10, ora 19:00 si duminica, 1.11, ora 16:00.
Celelalte doua spectacole cu celebra piesa Cintareata cheala sint productii ale Teatrului National din Cluj – regia Tompa Gabor, respectiv Teatrul German de Stat din Timisoara – regia Alexandru Dabija. Cel de al doilea spectacol vine la Bucuresti cu sprijinul Ambasadei Germaniei in Romania si este prezentat in cadrul Zilelor Culturii Germane.
Spectacolele romanesti sint incluse in cel de-al doilea Romanian Showcase, sustinut din acest an de Institutul Cultural Roman.
Celebrul dramaturg nu va fi prezent in FNT numai prin spectacole, ci si prin alte evenimente conexe. Astfel, Libraria Carturesti din Verona va gazdui la subsol, vineri, 6 noiembrie, ora 16.30, lansarea cartii din Colectia FNT, editata de UNITEXT: Teatrul absurdului de Martin Esslin, traducerea Alina Nelega. In Teatrul absurdului (Theatre of the Absurd, publicata in 1962, apoi in editie revizuita de autor, in 2001), Martin Esslin folosea pentru prima data acest termen pentru a defini dramaturgia a patru autori: Samuel Beckett, Eugene Ionesco, Jean Genet si Harold Pinter. Vor fi prezenti: dramaturgii Alina Nelega, Vlad Zografi (co-autor al celei mai recente traduceri a operei lui Ionesco in limba romana) si criticul de teatru si cercetatorul Marian Popescu.
Colectia FNT are ca scop traducerea si publicarea unor carti esentiale pentru teatrul lumii, dorind totodata sa imbogateasca cercetarea si cunoasterea in teatrul romanesc la acest nivel.
In plus, FNT 2009 a imbogatit programul festivalului, printr-un parteneriat cu Radio Romania Cultural. In perioada 1- 8 noiembrie, RRC va transmite zilnic de la ora 19.00, spectacole radiofonice pe textele lui Ionesco: Cintareata cheala, Ucigas fara simbrie, Rinocerii, Victimele datoriei, Noul Locatar, Delir in doi…in trei, in citi vrei si altele.
FNT 2009 deschide usile pentru debutanti!
Felix Crainicu, David Schwartz si Alexandru Mihaescu sint cei trei regizori pe care selectionerul Cristina Modreanu pariaza in acest an, la sectiunea Debut in FNT, ultimii doi prezenti in Festivalul National de Teatru chiar cu cite doua spectacole. Celor trei li se adauga pe lista scurta a sectiunii initiate anul trecut Bogdan Georgescu, dramaturg si regizor, deja foarte dinamic in peisajul teatral romanesc, un adevarat explorator al artelor performative cu potential critic, deschis si participativ.
Seria spectacolelor din sectiunea Debut in FNT 2009 incepe la cel mai dinamic teatru independent din Bucuresti si anume Teatrul LUNI de la Green Hours. Astfel simbata, 31 octombrie si duminica, 1 noiembrie, de la ora 22.00, veti putea vedea Faceti loc!, un text scris de Mihaela Michailov si regizat de David Schwartz.
Cristina Modreanu, selectionerul FNT 2009 a vazut in acest spectacol „expresia revoltei unei generatii fata de aparatul de stat incompetent si indiferent la problemele oamenilor obisnuiti.”
Miercuri, 4 noiembrie si joi, 5 noiembrie, de la ora 22:00, tot la Teatrul LUNI de la Green Hours, se va juca spectacolul Concretii, dupa Vladimir Sorokin, regia Alexandru Mihaescu, a carui poveste e simpla: trei tineri ies pentru o noapte de clubbing, care implica vizite repetate la „Arhivele Literare”, unde se conecteaza pentru a „consuma” opere literare clasice. Cum le consuma si ce ramine dupa aceea, va invitam sa descoperiti. Ambele spectacole sint productii ale Teatrului LUNI de la Green Hours.
Debut in FNT continua la Teatrul National, Sala Atelier cu spectacolul Romania! Te pup, creat de Bogdan Georgescu (dramaturg) si din nou David Schwartz (regizor), spectacol programat vineri, 6 noiembrie, de la ora 18:00 si ora 21:00.
Veti fi direct luati in primire de citiva actori care, dupa ce se prezinta publicului, creeaza legaturile dintre scene prin elaborarea unei coloane sonore pentru spectacol cu sunete provocate prin lovirea unor obiecte casnice, in timp ce colegii lor va spun o poveste despre Romania de azi. Spectacolul este produs de Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi.
Vineri, 6 noiembrie si simbata, 7 noiembrie, de la ora 22:00, in Club La Scena, Teatrul Arca va prezenta Hipioti si Bolsevici de Amiel Gladstone, in regia lui Felix Crainicu, un spectacol al carui laitmotiv este „cum poti sa-l faci pe Dumnezeu sa rida? Povesteste-i planurile tale”. Felix Crainicu semneaza un spectacol conectat la contemporaneitate, echilibrat, miscator – spectacolul lui de absolvire.
Ultimul spectacol propus in acest an la sectiunea Debut este Pool (no water) de Mark Ravenhill, in regia lui Alexandru Mihaescu, produs de Teatrul German de Stat din Timisoara, care se va juca duminica, 8 noiembrie, de la orele 18:00, respectiv 20:30, pe scena Salii Atelier a Teatrului National. „Ar fi prea mult sa spun ca regizorul creeaza un nou limbaj teatral, dar exista in amble spectacole ale lui Alexandru Mihaescu, tipice teatrului postdramatic, o serie de forme noi care ar merita explorate in continuare”, subliniaza Cristina Modreanu, selectioner unic al Festivalului.