Tirgul se adreseaza publicului larg si are doua componente principale – prezentarea si vinzarea de carte, in special in limba suedeza, si un amplu program de seminarii si discutii pe teme literare, sociale si politice, care fac din acest eveniment un important forum de dezbateri pentru publicul european.
Participarea ICR Stockholm consta intr-un stand cu traduceri din literatura romana in limba suedeza si in limbi de circulatie internationala, lansarea celor mai recente aparitii de titluri romanesti in limba suedeza, lecturi de poezie, o expozitie foto cu portrete de scriitori romani si un catalog al expozitiei.
De asemenea, ICR Stockholm a obtinut privilegiul de a organiza sapte seminarii pe subiecte de actualitate, avind drept invitati personalitati ale societatii civile din Romania, Suedia, Letonia si Marea Britanie, cum ar fi scriitorii si jurnalistii suedezi Goran Rosenberg si Richard Swartz, fostul presedinte al Letoniei Vaira Vike-Freiberga, scriitoarea britanica de origine sirba Vesna Goldsworthy si multi altii.
Printre scriitorii romani invitati se numara atit nume deja consacrate in Suedia, precum Mircea Cartarescu si Herta Muller, cit si reprezentanti ai literaturii tinere, cum sunt Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Dan Sociu sau Elena Vladareanu. Pe linga lecturi si intilniri cu cititorii, acestia vor participa la diverse seminarii in care vor avea drept interlocutori scriitori si jurnalisti suedezi cunoscatori ai literaturii romane.
Sigla „Voci din Romania” a fost conceputa de artistul Dan Perjovschi.
„Este o mare onoare pentru noi sa putem participa la acest tirg de prestigiu cu o contributie atit de insemnata. De la infiintarea sa in 1985, tirgul a fost vizitat de nume rasunatoare ale literaturii mondiale, printre care Joseph Brodsky, Nadine Gordimer, Seamus Heaney, Gunter Grass, Jose Saramago, Dario Fo, Orhan Pamuk si Doris Lessing. Speram ca prin aceasta participare sa sporim interesul publicului suedez pentru cultura romana si sa nuantam imaginea acestuia despre Romania, dar mai ales sa determinam editurile suedeze sa publice noi titluri din literatura romana, in special din cea contemporana”, a declarat Dan Shafran, Director al Institutului Cultural Roman de la Stockholm.
ICR Stockholm organizeaza pe perioada tirgului si o expozitie cu portrete de scriitori romani realizate de cunoscutii fotografi Cato Lein si Lufti Ozkok. Expozitia cuprinde fotografii realizate intre 1962 si 2008 la Bucuresti, Stockholm si in diverse alte orase din Europa, reprezentind 25 de personalitati literare romanesti, printre care Gabriela Adamesteanu, Nina Cassian, Mircea Cartarescu, Paul Celan, Emil Cioran, Denisa Comanescu, Filip Florian, Eugene Ionesco, Nora Iuga, Gabriela Melinescu, Ioan Es Pop, Marin Sorescu, Nichita Stanescu, Grete Tartler si Tristan Tzara.
Informatii despre participanti
Ida Borjel (n. 1975) – poeta suedeza, colaboratoare permanenta a revistelor literare „Pequod”, „Ord och Bild” si „OEI”. Pentru primul sau volum, aparut in 2004, a fost distinsa cu Premiul pentru debut al cotidianului Borastidning si Premiul Katapult. In martie 2008 a participat la workshop-ul de poezie organizat de ICR Stockholm in colaborare cu Centrul Cartii si Fundatia de poezie Mircea Dinescu.
Jonas Ellerstrom (n. 1958) – cunoscut poet, eseist, traducator si editor suedez, fondatorul editurii Ellerstroms si al prestigioasei reviste de poezie “Lyrikvannen”. Face parte din juriul Premiului “Marin Sorescu”, acordat anual de ICR Stockholm.
Kristofer Flensmarck (n. 1976) – poet suedez, autorul a doua volume de versuri. Impreuna cu artista Katrine Persson, Flensmarck a colaborat la diverse proiecte aflate la granita dintre arta si literatura. In martie 2008 a participat la workshop-ul de poezie organizat de ICR Stockholm in colaborare cu Centrul Cartii si Fundatia de poezie Mircea Dinescu.
Aris Fioretos (n. 1960) – scriitor, traducator si critic literar suedez, de origine greaca si austriaca. A studiat la Universitatile Stockholm, Paris si Yale si este doctor in literatura. A publicat romane, proza lirica, proza scurta si eseuri. Romanul sau „Adevarul despre Sascha Knisch” (2002) a fost tradus in mai multe limbi, printre care si romana (Editura Polirom, 2006). A primit distinctii si burse de cercetare din partea unor institutii celebre, precum The Getty Center, DAAD Kunstlerprogramm Berlin, Academia Americana din Berlin, All Souls College din Oxford si Academia suedeza. Fioretos este un bun cunoscator al literaturii romane, fiind autorul unor lucrari stiintifice despre Paul Celan si Emil Cioran. Din 2002 locuieste la Berlin. Intre 2004 si 2008 a fost atasat cultural al Ambasadei Suediei la Berlin.
Mattias Fyhr (n. 1970) – scriitor, doctor in literatura si lector la Catedra de istoria doctrinelor literare de la Universitatea din Stockholm; autorul lucrarii „Labirinturile intunecate: goticul in literatura, film, muzica si teatru”.
Vesna Goldsworthy (n. 1962) – jurnalist si scriitor britanic de origine sirba, in prezent lector de literatura la Universitatea Kingston, Londra. Este autoarea mai multor studii despre Balcani si despre modul in care este perceputa aceasta zona in Europa Occidentala. In cartea sa „Inventing Ruritania: the imperialism of the imagination” (1998), aparuta si in limba romana, autoarea analizeaza diverse mituri si arhetipuri, printre care si Dracula, create de literatura sau cinematografia occidentala si utilizate de mass-media ca repere ale Europei de Est. O alta carte a Vesnei Goldsworthy, „Chernobyl Strawberries: A Memoir” (2005) a fost primita cu entuziasm de critica literara britanica si tradusa in numeroase limbi, printre care si romana.
Lina Kalmteg – jurnalist la sectia de cultura a cotidianului „Svenska Dagbladet”; incepind din toamna 2008, realizator al programului cultural SvD Kultur al canalului TV8. Lina Kalmteg cunoaste opera Hertei Muller, pe care a intervievat-o pentru cotidianul „Dagens Nyheter” in 2005.
Cato Lein (n. 1957) – unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai generatiei tinere de fotografi suedezi. S-a specializat in portrete de scriitori, avand in arhiva sa personalitati literare contemporane precum Paul Auster, Umberto Eco, Ian McEwan, Orhan Pamuk, Salman Rushdie sau Zadie Smith.
Lutfi Ozkok (n. 1923) – poet, traducator si fotograf de origine turca, stabilit in Suedia in anii ’40. Este autorul unor fotografii celebre cu Samuel Beckett, Gabriel Garcia Marquez, V. S. Naipaul, Gunter Grass, Seamus Heaney si alti laureati ai Premiului Nobel pentru Literatura.
Malte Persson (n. 1976) – romancier, poet si critic literar suedez. A debutat in 2002 cu romanul „Viata pe aceasta planeta”, nominalizat la Premiul pentru debut al cotidianului „Boras Tidning”. Au urmat doua volume de versuri si un roman, care l-au impus printre cele mai importante figuri ale tinerei literaturi suedeze. In martie 2008 a participat la workshop-ul de poezie organizat de ICR Stockholm in colaborare cu Centrul Cartii si Fundatia de poezie Mircea Dinescu.
Goran Rosenberg (n. 1948) – scriitor si eseist, precum si unul dintre cei mai respectati editorialisti din Suedia. A fost distins cu Marele Premiu pentru jurnalism decernat de presa suedeza, Marele Premiu al Clubului suedez de Publicistica, Premiul pentru eseistica al Academiei De Nio, Premiul pentru eseistica al Academiei Suedeze si Premiul „Gerard Bonnier” pentru jurnalism cultural. O parte dintre volumele sale de eseuri – „Mai liber nu poate fi nimeni. Ideea americana de la revolutie la Reagan” (1991), „Reflectii jurnalistice” (2000), „Tara pierduta. O istorie personala a Israelului” (2002) – au fost traduse in germana, franceza, olandeza si limbile nordice.
Kaj Schueler (n. 1949) – cunoscut jurnalist suedez, in prezent redactor la sectia de cultura a cotidianului „Svenska Dagbladet”. Autor al romanului autobiografic „Fuga din Berlin in 1942” (2008), despre evadarea parintilor sai din Germania nazista.
Kajsa Sundin (n. 1977) – poeta suedeza, face parte din redactia prestigioasei reviste literare „OEI”. A debutat in 2007 cu volumul Definition, foarte bine primit de critica literara suedeza. In martie 2008 a participat la workshop-ul de poezie organizat de ICR Stockholm in colaborare cu Centrul Cartii si Fundatia de poezie Mircea Dinescu.
Richard Swartz (n. 1945) – scriitor si jurnalist suedez. A studiat la Praga intre 1970-1972, iar din 1976 a fost corespondentul cotidianului Svenska Dagbladet in Europa Centrala si de Est. A locuit vreme indelungata la Viena si Istria si a colaborat la numeroase ziare si reviste internationale. Debutul literar a avut loc in anul 1994, in limba germana. Prima sa carte in limba suedeza, „Room service” (1996), a fost tradusa in zece limbi, printre care si limba romana, si a fost distinsa cu Premiul „Gerard Bonnier” pentru eseistica in 1997.
Andrzej Tichy (n. 1978) – scriitor suedez de origine ceha, autor al romanelor „Sase litri de aer” (2005) si „Cimp” (2008), ambele aparute la prestigioasa editura Albert Bonniers Forlag. Cistigator al celui mai prestigios premiu literar suedez pentru debut, Boras Tidnings Debutantpris (2006). Tichy a fost interlocutorul lui Mircea Cartarescu intr-o dezbatere care a avut loc in 2007 pe scena literara Stanza din Malmo, precum si in cadrul unui seminar cuprins in programul Congresului International al Scriitorilor si Traducatorilor Waltic (30 iunie 2008).
Vaira Vike-Freiberga (n. 1937) – prima femeie presedinte din istoria Letoniei (1999-2007). Vike-Freiberga s-a nascut in Letonia, dar spre sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial s-a refugiat cu familia in Germania, Maroc si mai tirziu in Canada. Este doctor in psihologie al Universitatii din Montreal, unde a si predat pina in 1998, cind a revenit in Letonia. In prezent este vice-presedinte al Grupului de reflectie privind viitorul UE.