Opera Națională Română Iași are un program extrem de intens în această săptămână, cu trei reprezentații în cinci zile.
Miercuri va avea loc spectacolul de balet în regia și coregrafia celebrei balerine Ileana Iliescu, Artist Emerit, Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski.
În rolurile principale vor evolua balerinii Vlad Mărculescu – Siegfried, Kotomi Hoshino – Odette/ Odille, Dumitru Buzincu – Rotbart și Ovidiu Chițanu – Bufonul.
Conducerea muzicală va fi asigurată de Ciprian Teodorașcu.
Libretul baletului (în patru acte) este unul dintre cele mai cunoscute și a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatru Bolșoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspirație o veche legendă rusă (după alții, o legendă germană, dacă judecăm după numele personajelor principale: Siegfried, Odette/ Odillia, Rotbart ș.a.) și a corespuns pretențiiilor compozitorului rus. Paradoxal nu a fost primit foarte bine pe moment.
Totuși, în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.
Vineri, sub bagheta dirijorului Ciprian Teodorașcu se va juca Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini.
Distribuție: Ștefan von Korch – Contele Almaviva, Vicențiu Țăranu (Opera Națională București) – Bartolo, Florentina Onică – Rosina, Jean Kristof Bouton – Figaro, Daniel Pascariu – Basilio, Ana Maria Donose – Bertha, Valentin Călugărici (debut) – Fiorello.
Bărbierul din Sevilla este o operă bufă în trei acte scrisă de Gioachino Rossini în 1816, a cărei acțiune se petrece în Spania la jumătatea secolului al XVIII-lea. Libretul lui Cesare Sterbini are la bază piesa omonimă a lui Beaumarchais (1732-1799), care preia subiectul unei farse populare (Finta Pazza), transformându-l într-o capodoperă a comediei franceze. Operă scrisă în doar trei săptămâni, Bărbierul din Sevilla este una dintre cele mai celebre creații ale teatrului liric. Premiera a avut loc la data de 20 februarie 1816, la Teatro Argentina din Roma.
Ultimul spectacol al săptămânii, Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, care îl are la pupitrul dirijoral pe Tiberiu Soare, va avea loc duminică.
Distribuția este una de excepție: Petre Burcă (Opera Naţională Română Cluj-Napoca) – Figaro, Diana Bucur – Contesa, Adrian Mărcan (Opera Brașov) – Contele, Cristina Grigoraș – Susanna, Sorana Nastasiu (debut) – Cherubino, Andrei Fermeșanu – Basilio, Daniel Mateianu – Bartolo, Laura Scripcaru – Marcellina, Cătălin Berea – Antonio, Alexandru Savin – Don Curzio, Andreea Chinez – Barbarina.
Mozart a fost cel mai mare muzician al vremii sale (n. 27 ian. 1756 – m. 5 dec. 1791). Remarcabil pianist și organist, a fost în același timp și un compozitor neîntrecut în formele muzicale: operă, simfonie, concert, muzică de cameră, muzică vocală și intrumentală. În cei 36 de ani pe care i-a trăit, a lăsat omenirii o moștenire muzicală bogată, nemaiîntâlnită la alți compozitori.
Muzica lui Mozart este iubită datorită proporționalității ei, melodiilor inepuizabile, a armoniilor de bun simț. Ca și Bach, Mozart a fost înzestrat cu o imaginație melodică și armonică deosebită. Prin spiritul teatral, perfecțiunea expresivității ariilor și finețea ansamblurilor, opera Nunta lui Figaro este una dintre cele mai desăvârșite creații ale repertoriului liric.
Toate reprezentațiile vor începe la ora 18:30.