Filmul maghiar Istoria Aviatiei / A Repules Tostenete (regia Balint Kenyeres, sound design Tamas Zanyi, Ungaria, 2009) este cistigatorul Trofeului NexT 2010, oferit de Institutul Cultural Roman (ICR). "Le multumesc prietenilor romani pentru selectionarea filmului si juriului pentru recunoasterea pe care i-au aratat-o", a spus Balint Kenyeres intr-un mesaj citit pe scena de catre Bretter Zoltan, directorul Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti, care a ridicat trofeul in numele acestuia din partea producatorului american Jim Stark, membru in juriul NexT 2010.
Premiul "Cristian Nemescu" pentru Cea mai buna regie, oferit de ICR, a plecat catre celalalt film maghiar din competitia NexT: Laszlo Nemes a fost rasplatit de juriu pentru regia scurt metrajului Cu putina rabdare / Turelem, "pentru abilitatea pe care regizorul o demonstreaza in istorisirea unei povesti cutremuratoare si de mare complexitate emotionala despre complicitate in timp de razboi", dupa cum a afirmat pe scena Bettina Schwarz, responsabilul pentru scurt metraj al Academiei Europene de Film si membru in juriul NexT 2010.
Dani Pena, sound designerul scurt metrajului spaniol Geamandura / La Buoya (r. Mariano Salvador, 2009), este cistigatorul Premiului "Andrei Toncu" pentru Cea mai buna coloana sonora, oferit de ICR. Directorul artistic al Festivalului International de Film de la Bratislava, Matthieu Darras, a motivat alegerea juriului din care a facut parte prin "modul ingenios in care foloseste spectrul larg de sunete ale marii pentru a transmite emotiile extreme ale unui barbat care porneste inot intr-o memorabila aventura".
Regizorul Alexandru Mavrodineanu si protagonistul scurt metrajului sau, Lele, au urcat pe scena de la Scala pentru a primi Premiul pentru Cel mai bun film romanesc pentru Muzica in singe (sound design Alex Dragomir & Cristian Zsemlye, 2010), oferit de Abis Studio si Cocor Media Channel. Spectatorii au aplaudat minute in sir discursul de multumire al lui Lele, iar directorul de imagine si producatorul Liviu Marghidan a motivat alegerea juriului din care a facut parte prin faptul ca "acest film ne demonstreaza ca viata nu ofera solutii simple, dar ca acesta sint totusi un pic mai bune atunci cind stii sa cinti".
Romain Delange, regizorul scurt metrajului francez In alta lume / L'autre monde, a primit Mentiunea Speciala a Juriului "pentru tonul sau extrem de sincer, ce combina o foarte emotionanta poveste de prietenie cu o abordare originala si personala a unei tragedii istorice de data recenta", potrivit motivatiei juriului, citite de Elad Keidan, jurat NexT 2010 si cistigator al Trofeului NexT 2009.
La trei ani de cind The Saddest Boy in The World cistiga Premiul Publicului la NexT, la editia 2007, un nou scurt metraj regizat de canadianul Jamie Travis si-a adjudecat trofeul acordat prin voturile spectatorilor: Sifonierul / The Armoire (sound design Alfredo Santa Ana, Canada, 2009) este cel mai iubit film din competitia celei de-a patra editii NexT, iar premiul sau a fost acordat de Sony.
Pentru al doilea an consecutiv, centrul berlinez de rezidenta pentru artisti Villa Kult a oferit unuia dintre participantii in competitia NexT un Premiu de dezvoltare pentru un proiect de lung metraj, constind intr-o bursa de dezvoltare. Fondatoarea centrului, Renate Roginas, a ales sa sustina proiectul prezentat de Nicolae Constantin Tanase – Gaby_talent88.
Concursul de afise alternative pentru lung metrajul regizat de Cristian Nemescu, California Dreamin' Poster Competition a fost cistigat de afisul cel mai votat de spectatorii NexT: posterul conceput de Marian Marinica s-a impus in competitia cu celelalte patru finaliste ale concursului, expuse in foaierul Cinema Scala pe toata perioada festivalului, autorul sau primind ca premiu un E-book reader Iriver Story Reader, oferit de Iriver si Skin Media.
Criticii Cristina Corciovescu, Magda Mihailescu si Andrei Cretulescu au desemnat cistigatorul concursului de critica de film care a avut ca premiu participarea in Juriul Tinar Emile Cantillon al Festivalului de Film Francofon de la Namur. Cronica la Marilena de la P7 scrisa de Irina Trocan in limba franceza i-a convins pe cei trei critici ca autoarea ei merita sa reprezinte Romania la cel mai important festival de film francofon din Europa.