Anul acesta, Trofeul Transilvania pleaca in Tailanda. Juriul, format din Martin Blaney, Christine Dollhofer, Monica Birladeanu, Barmak Akram si Irene Smits a decis capremiul in valoare de 10.000 de euro sa fie acordat filmului Mundane History / Poveste anodina, regia Anocha Suwichakornpong (foto 1 si 2), pentru "structura sa neconventionala si folosirea eclectica a imaginilor in aceasta poveste emotionanta, care arata cit de dureroasa poate fi viata si ne demonstreaza ca oamenii au nevoie unii de altii, indiferent de diferentele de clasa sociala."
Anuntul a fost facut de Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Hunor Kelemen si Presedintele Academiei Europene de Film, Wim Wenders. Productie de origine tailandeza, recompensata cu Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam in 2010, Poveste anodina spune povestea lui Ake, un tinar paralizat in urma unui accident, care este ingrijit de Pun, un asistent angajat de Thanin, stoicul patriarh al familiei. Aripa principala din curtea familiei este un edificiu vechi care a vazut si zile mai bune iar treburile casei revin in grija citorva servitori ce impart o cladire separata in aceeasi curte. Folosind o structura non-lineara, filmul se concentreaza pe detaliile lumesti, aproape insignifiante, ale vietii de zi cu zi. Dar incetul cu incetul sint dezvaluite secretele ascunse de fatada linistita a casei.
Seria premiilor continua cu Trofeul pentru Cea mai buna regie,in valoare de 5.000 euro, oferit de Institutul Cultural Romin, acordat lui Calin Peter Netzer (foto 4) pentru filmul Medalia de Onoare, trofeu acordat " ca recompensa pentru sensibilitatea cu care gestioneaza o poveste personala, care reveleaza vulnerabilitatea personajului principal si ne invita sa ne atasam de destinul sau, si pentru "coregrafierea" reusita a actorilor."
"Ca o recunoastere a simtului extrem de ascutit pentru dialog si personaje atent construite" juriul a hotarit ca Razvan Radulescu si Melissa de Raaf sa fie cistigatorii Premiului pentru Cel mai bun scenariu, oferit de Evenimentul Zilei, pentru filmul Felicia, inainte de toate.
La categoria Cea mai buna imagine premiul, oferit de Kodak Cinelabs Romania, a fost adjudecat de Magnus Nordenhof Jønck, pentru imaginea filmului R (regia Michael Noer, Tobias Lindholm).
In acest an, Premiul pentru cea mai buna interpretare a fost o alegere cu totul si cu totul speciala a Juriului TIFF 2010, el fiind acordat ex aequo actorilor romani Victor Rebengiuc (foto 3), protagonistul filmului Medalia de Onoare, si Ozana Oancea, actrita principala din productia Felicia, inainte de toate.
Juriul a declarat: Nu ne-am putut opri asupra unui singur cistigator pentru aceasta categorie, dupa ce am urmarit doua interpretari atit de cuprinzatoare. Inainte de toate, sintem incintati sa premiem realizarea impresionanta a Ozanei Oancea cu Premiul pentru Cea mai buna Interpretare pentru primul sau rol principal intr-un film de lung metraj, in care a interpretat-o pe nefericita Felicia. A mai existat o prestatie care ne-a ramas in memorie mult timp dupa incheierea filmului. Ne dorim, asadar, sa oferim o medalie de onoare sub forma Premiului pentru Cea mai buna Interpretare marelui actor Victor Rebengiuc pentru portretul emotionant si nuantat al unui om obligat sa isi reconsidere intreaga existenta in filmul lui Calin Peter Netzer, Medalia de onoare.
Motivatia juriului a generat un moment extrem de emotionant si intens pentru cei doi cistigatori, dar si pentru publicul care i-a aplaudat minute in sir.
Pentru rolul din Felicia, inainte de toate, actrita Ozana Oancea a mai fost recompensata si cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, oferit de Ursus.
Gala de Inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Film Transilvania a mai avut parte de alte trei momente speciale dedicate a trei personalitati din cinematografia europeana si autohtona.
Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul pentru Excelenta. In absenta regizorului la Gala, trofeul a fost inminat fiului acestuia, Thomas Ciulei.
Una dintre cele mai indragite actrite ale teatrului si filmului romanesc, Dorina Lazar, a fost omagiata la TIFF 2010 prin acordarea Premiului pentru intreaga cariera.
Nu in ultimul rind, invitatul special din acest an, Wim Wenders, a urcat pe scena Teatrului National atit pentru a acorda Trofeul Transilvania, cit si pentru a primi Premiul Pentru Intreaga Cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana.
Juriul format din Boyd van Hoeij, Klaus Eder si Sirkka Moeller a decis ca Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru sectiunea lungmetraj sa fie acordat filmului Eu cind vreau sa fluier, fluier (R. Florin Serban), iar juriul alcatuit din Goran Odvor?i?, Sevda Kozareva si Stanca Radu a acordat Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurt metraj filmului Colivia (R. Adrian Sitaru).
Editia din acest an a festivalului a batut record dupa record, oferind publicului 240 de productii provenite din 47 de tari iar un numar impresionant de 800 de invitati au fost prezenti la Cluj in perioada 28 mai – 6 iunie.