Presedintele José Manuel Barroso si comisarul Androulla Vassiliou au deschis evenimentul impreuna cu Doris Pack, presedinta Comisiei pentru cultura a Parlamentului European. Obiectivul conferintei il reprezinta schimbul de experienta si bune practici, precum si evaluarea impactului Capitalelor culturale europene, de la lansarea acestora in 1985.
Presedintele Barroso a declarat: "Aceasta initiativa reprezinta o dovada clara a angajamentului UE in directia diversitatii culturale, precum si a masurii in care cultura poate uni popoarele europene. Vreau sa multumesc tuturor oraselor care au adus Europa in prim-plan in anii in care au fost capitale culturale si doresc Capitalelor culturale europene numai succese in urmatorii 25 de ani".
Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret a remarcat: "Cea de-a 25-a aniversare va reprezenta o ocazie de a reflecta la enormul succes al Capitalelor culturale europene ca motor al creativitatii, crearii de locuri de munca, incluziunii sociale, regenerarii si turismului. Este vorba despre unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale din Europa si sint convinsa ca va continua sa reprezinte tot ce are Europa mai bun in viitorii 25 de ani."
Prima zi a conferintei a fost dedicata aniversarii oficiale, precum si unui schimb de opinii intre capitalele trecute, prezente si viitoare. Cea de-a doua zi este orientata mai mult in planul strategic si va examina impactul si mostenirea initiativei.
Din 1985, cind Atena a fost prima capitala culturala europeana, titlul a fost detinut de peste 40 de orase de pe intreg teritoriul Europei. Capitalele culturale de anul acesta sint Essen pentru Ruhr (Germania), Pécs (Ungaria) si Istanbul (Turcia).
Principalele obiective ale proiectului Capitalele culturale europene sint:
– scoaterea in evidenta a bogatiei si diversitatii culturilor europene;
– promovarea intelegerii reciproce intre cetatenii europeni;
– incurajarea unui sentiment de apartenenta la aceeasi familie europeana prin constientizarea radacinilor noastre comune europene si a dorintelor noastre comune pentru viitor.
Capitalele europene ale culturii reprezinta, de asemenea, o ocazie unica de regenerare a oraselor pe termen lung, oferind o noua vitalitate vietii lor culturale si industriilor lor creative, dar si transformind imaginea acestora.
Ideea Capitalelor europene ale culturii se datoreaza Melinei Mercouri, fosta actrita laureata si ministru al culturii din Grecia, precum si lui Jack Lang, omologul sau din Franta.