Istoria recenta a cenaclurilor bucurestene (si care merita amintite) arata cam asa: cenaclul Uniunii Scriitorilor (prezidat de regretatul Laurentiu Ulici), cenaclul Euridice gazduit de Uniunea Scriitorilor (US) & Ziua Literara (condus de criticul Marin Mincu), cenaclul US gazduit de Sala Oglinzilor a US (condus de criticul Mircea Martin), cenaclul Euridice gazduit de Muzeul Literaturii (chiar, ce se va intimpla cu acesta odata cu aparitia noului cenaclu?) si cam atit in cadrul institutional. Acestora li s-au alaturat cenaclurile “alternative”: cel de la Litere (initiat de scriitorul Mircea Cartarescu si continuat, o vreme, de poetii Marius Ianus si Razvan Tupa), atelierul condus de poeta Nina Vasile si cam atit.
Iar lor li s-au alaturat “cenaclurile” online: http://hyperliteratura.reea.net/, agonia.ro dar, mai ales, www.clubliterar.com. Pe net e putin alta poveste, dar in cazul cenaclurilor live, carisma, flerul si energia conducatorului de cenaclu s-au dovedit, de fiecare data, vitale pentru rezistenta si sensul unei astfel de initiative.
Potrivit directorului MNLR, criticul si jurnalistul Radu Calin Cristea, „Cenaclul de la Muzeu” reprezinta o forma noua de comunicare cu scriitorii, care nu vor fi plasati „in trena unui mentor”, cum se intimpla de obicei la cenacluri. „Am ales trei critici, diferiti prin ceea ce scriu, prin ceea ce citesc, care vor putea raspunde unor tendinte divergente”, a spus pentru NewsIn Radu Calin Cristea.
Deocamdata se cauta autori. “Sint asteptate manuscrise, insotite de un CV si de o fotografie pe adresa muzeului, Bd. Dacia nr.12. In urma unei selectii, vor incepe sa se tina intrunirile, cu doi invitati pe seara”, informeaza MNLR.
„Va fi un test de limpezire”, precizeaza directorul muzeului, care apreciaza „generatia 2000” ca „bogata cantitativ” si totodata „incoerenta”. „Vom incerca sa facem o ordine, sa vedem daca exista o anumita tendinta culturala”, a mai spus el.
Iar “ordinea” va fi facuta de 2 ori pe luna, in Sala Ronda a muzeului. Publicul este liber sa asiste la lecturi si sa participe la discutii, intentia, onorabila, a directorului muzeului fiind aceea de a revigora imaginea MNLR, de a-l face mai „prietenos”.
Radu Calin Cristea, este, alaturi de criticul Nicolae Manolescu, printre initiatorii/conducatorii Cenaclului de Luni (la care s-au lansat multe nume ale generatiei ’80), infiintat in 1977 si interzis de autoritati la inceputul anilor ’80.
Adriana Gheorghe