In urma cu zece ani, Iris, eroina din romanul scriitoarei israeliene Zeruya Shalev, a fost victima unui atentat terorist (la fel ca autoarea romanului, ranita in explozia provocata de un atentat sinucigas, in 2004). Viata lui Iris fusese si pana atunci o inlantuire de dureri si tristeti surde, pe jumatate uitate: un tata mort in razboiul de Yom Kippur, o mare iubire pierduta in adolescenta, o viata de familie intrata in rutina. Trupul sfartecat aduce o durere noua si raspandita in fiecare fibra, care nu se lasa stearsa nici dupa un deceniu, iar din ea se nasc, pe neasteptate, alte si alte spaime si dureri. Cea mai teribila se dovedeste groaza de a lua o decizie: sa-si urmeze iubitul din tinerete, revenit ca prin minune langa ea, sau sa ramana linga copii, ei insisi prinsi intr-o plasa de suferinte si nefericiri?
Durere, de Zeruya Shalev, a aparut in colectia „Biblioteca Polirom“, traducere din limba ebraica si note de Gheorghe Miletineanu, si in editie digitala.
„Zeruya Shalev face lucrul la care se pricepe cel mai bine: scrie povesti de familie pline de dragoste, povesti ale iluziei si eliberarii in care razbate intensitatea emotionala, invitind cititorii sa se lase purtati de firul intamplarilor parcurse. Celebrare a durerii, romanul este o revelatie inspirata de rolul ei in viata noastra afectiva.“ („Haaretz“)
„Romanul Zeruyei Shalev infatiseaza ipostazele ideii de a trai in Israel. Durere este cel mai bun roman al autoarei.“ („Der Spiegel“)
„Durere nu este doar un roman despre vina ce insoteste aproape orice noua iubire intre adulti, ci si despre nevoia de a renunta la dragoste.“ („Frankfurter Allgemeine Zeitung“)
Volum recomandat de Radio Romania Cultural.
Colectia „Biblioteca Polirom“ numara pana in prezent peste 1.000 de titluri si este coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu.
In pregatire:
Ana de Noailles, O noua speranta
Florian Illies, 1913. Vara secolului
Cesare Pavese, Noaptea de sarbatoare
Erich Maria Remarque, Pe frontul de vest nimic nou