Romanul lui Horia Ursu a fost distins anterior cu Premiul Cartea Anului 2007 din partea Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj, Premiul pentru proza al revistei “Observator Cultural” pe 2007 si Premiul revistei “Tribuna” pentru cel mai bun roman publicat in 2007.
Premiul pentru poezie i-a fost decernat lui Nichita Danilov pentru volumul „Centura de castitate”, de catre Emil Hurezeanu.
La premiul pentru poezie, au mai fost nominalizati Emil Brumaru pentru volumul „Cintece de adolescent”, Mariana Codrut cu „Ultima patrie”, Marius Ianus pentru „Strumfii afara din fabrica!” si O. Nimigean cu „Nicolina Blues„.
Criticul de teatru Marina Constantinescu a prezentat premiul pentru dramaturgie, care i-a revenit lui Vlad Zografi, pentru piesa „America si acustica”. Zografi a fost nominalizat la premiul pentru dramaturgie alaturi de Gianina Carbunaru, cu piesa „Mady-baby.edu„, si de Alina Nelega, cu „Kamikaze„.
Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, anuntat de Gabriela Adamesteanu si Luminta Marcu, a avut doi castigatori, pe Tatiana Dragomir pentru „Fotograme” si Alexandra Tomita, pentru „O istorie ‘glorioasa’ – Dosarul protocronismului romanesc„.
Alexandra Tomita a multumit juriului pentru distinctie si a spus ca le dedica premiul Monicai Lovinescu si lui Virgil Ierunca.
Sase tineri scriitori au fost nominalizati la premiul pentru debut: Andrei Dobos, cu volumul de versuri „Manastur story”, Tatiana Dragomir, cu romanul „Fotograme”, o alta romanciera, Mirela Stanciulescu, pentru „Copilul de foc”, si, pentru volume de istorie literara, Mihaela Gligor („Mircea Eliade, Anii tulburi: 1932-1938”), Angelo Mitchievici, („Mateiu I. Caragiale, Fizionomii decadente”) si Alexandra Tomita („O istorie ‘glorioasa’ – Dosarul protocronismului romanesc”).
Luminita Munteanu, traducatoarea lui Orhan Pamuk, a primit Premiul pentru traducere din literatura universala pentru romanul „Cartea neagra”, publicata la Editura Curtea Veche. “Ma bucur ca am avut privilegiul de a face cunoscut un scriitor cu adevarat deosebit, un scriitor care cred ca a marcat in ultimii ani harta literara a lumii. Cred ca Orhan Pamuk este un bun exemplu si o incurajare pentru tinerii scriitori din Romania si din toata zona balcanica, care, as vrea sa remarc, se disting la ora actuala printr-o literatura de foarte buna calitate”, a spus Luminita Munteanu la primirea premiului.
Alti sapte traducatori, printre care Ion Covaci pentru „Maestrul si Margareta” de Mihail Bulgakov, publicata la Humanitas si Dana Craciun, pentru cartea lui Salman Rushdie, „Versetele satanice„, publicata la Polirom, au fost nominalizati de Uniunea Scriitorilor la Premiul pentru traducere din literatura universala.
Premiul „Andrei Bantas”, pentru traduceri din limba engleza i-a revenit lui Radu Pavel Gheo, pentru traducerea romanului “Batranul si marea” de Ernest Hemingway, la Editura Polirom.
Premiul pentru critica/eseu/istorie literara a fost acordat lucrarii lui Paul Cernat „Avangarda romaneasca si complexul periferiei: primul val”. Cel care i-a inmanat premiul criticului literar a fost presedintele juriului, Gabriel Dimisianu. Paul Cernat a spus ca „este primul premiu pe care il iau pana acum din clasa a patra, cand am luat premiul trei”, a spus Paul Cernat.
Volumul lui Cernat a concurat cu lucrari precum „Si totusi, clasicii…„, de Alexandra Ciocarlie, „Diacritice”, de Al. Cistelecan, „Noica si miscarea legionara”, de Sorin Lavric, si „Despre idei & blocaje”, de Horia-Roman Patapievici.
Premiul Comisiei pentru literatura minoritatilor i-a fost acordat lui Szocs Geza, pentru romanul in limba maghiara „Limpopo”. La acelasi premiu a mai fost nominalizat si Stevan Bugarschi, cu volumul de istorie literara „Creatia literara a sarbilor din Romania: 1918-1947”.
Gabriel Liiceanu a urcat pe scena pentru a ii decerna Premiul special pe 2007 lui Mircea Cartarescu, pentru trilogia „Orbitor”. Castigatorul a promis ca la anul nu o sa mai iau nici un alt premiu, pentru ca ce e prea mult strica. Discursul sau a continuat cu o poezie a lui Serban Foarta care a primit cel de-al doilea premiu special al juriului USR.
Sponsorul unic al galei premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania a inmanat Premiul national de literatura pe 2007 scriitorului George Balaita.