Patru personalități ale culturii române care au marcat de-a lungul anilor spațiul cultural românesc și internațional prin realizările lor primesc premiile oferite de Radio România Cultural, luni, 18 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din București.
PREMIUL DE EXCELENȚĂ îi va reveni maestrului VALENTIN GHEORGHIU
Sunt mai bine de opt decenii de când Valentin Gheorghiu s-a dedicat pianului. George Enescu, în scrisoarea adresată Ministerului Culturii din vremea aceea, l-a remarcat pe copilul Valentin Gheorghiu: „un talent ce trebuie supravegheat îndeaproape“.
„Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele sale sună din toate instrumentele unei orchestre“, remarca despre el Cella Delavrancea.
PREMIUL 30 DE ANI DE LIBERTATE este acordat doamnei ANA BLANDIANA
„Vom muri și vom fi liberi“ s-a strigat, acum 30 de ani, la Revoluție. Scriitoarea Ana Blandiana a știut de la bun început atât valoarea, cât și prețul libertății. S-a numărat printre inițiatorii Alianței Civice și a creat, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmației. Astfel, cea mai de temut închisoare din anii ’50 a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului.
PREMIUL SEZONUL CULTURAL ROMÂNIA-FRANȚA se acordă doamnei ALINA PAVALACHE
Alina Pavalache, pianistă solistă și acompaniatoare naturalizată în Franța, este director artistic și coordonator al Concursului Internațional „Georges Enesco“ de la Paris. Din 2014 organizează la Tescani, cu Muzeul „George Enescu“, masterclassuri ținute de personalități ca: Viorica Cortez, Leontina Văduva, Jean Philippe Lafont. A înființat la București prima academie a Școlii Normale de Muzică „Alfred Cortot“ din Paris, unde au cântat George Enescu, Dinu Lipatii și alți mari muzicieni români. Școala acordă burse de studiu pentru tineri pianiști și violoniști, în perioada 2018-2019 și 2019-2020, ca o prelungire firească a ideii de colaborare permanentă între România și Franța în plan muzical.
PREMIUL ROMÂNIA EUROPEANĂ revine doamnei LIA PERJOVSCHI
Lia Perjovschi deţine o incredibilă capacitate de a articula discursuri artistice care sparg graniţele convenţionalului. Din anii ’80, arta sa este cunoaştere, arhivă, este o artă organică. Pentru ea, arta contemporană e un teritoriu fără ziduri, aşa cum cunoaşterea nu are margini. Cu tenacitate, Lia Perjovschi duce mai departe spiritul european al avangardelor, analizează şi cercetează continuu, menţinându-şi vii scepticismul, curiozitatea, spiritul critic şi cel de revoltă.
A XIX-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment marca Radio România, produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis în direct on-air şi online de Radio România Cultural.
Nominalizările la cele opt categorii de premii vor fi anunțate pe 4 martie 2019.
Invitațiile pentru Gala Premiilor Radio România Cultural pot fi solicitate la tel. 0213031515.