Publicul va avea astfel ocazia sa vada spectacole de musical si opereta ale unor teatre renumite din Ungaria, Rusia sau Ucraina, dar si productii ale teatrelor locale. Festivalul debuteaza cu premiera Liliacul, opereta de Johann Strauss-fiul, productie a Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, in regia lui Razvan Ioan Dinca.
Programul de opereta include si Vanzatorul de pasari, de Carl Zeller, in regia lui Yury Alexandrov, Teatrul de Stat de Comedie Muzicala din Sankt Petersburg, Rusia, si Baiadera de Emmerich Kálmán, in regia lui KERO® – Kerenyi Miklos Gabor, Teatrul de Opereta si Musical din Budapesta, Ungaria.
Sectiunea spectacol muzical propune colajul de chansonete Paris, mon amour, in regia lui Razvan Ioan Dinca, Teatrul National de Opereta „Ion Dacian”; Tango of Life, in regia lui Bogdan Strutinsky, Teatrul Academic de Opereta Kiev, Ucraina; Piata Roosevelt, in regia lui Radu Afrim, Teatrul National Timisoara; Supermarket, in regia lui Theo Herghelegiu, co-productie a Teatrului Inexistent si a Teatrului Arca.
Concertele „Viata e frumoasa!” variaza de la muzica clasica (Best of Erkel, Ungaria) la dark cabaret (Tiger Lillies, UK), fado portughez (Mariza, Portugalia), muzica experimentala (Laurie Anderson, SUA) si alternativa (Hitman’s Heel, Germania, Raz Ohara and the Odd Orchestra, Germania), de la jazz (Vlaicu Golcea, Old Fish JazzBand) la muzica ambientala (Damian & DJ Ravin, Damian & Friends), dar si muzica religioasa bizantina (corul TNO „Ion Dacian”, grupul Nectarie Protopsaltul).
Seria spectacolelor-concert include doua performante aparte: Solliloqui della Notte, al Companiei italiene „Alice nella citta”, care aduce un omagiu marelui poet Piero Ciampi, si recitalul de magie "Hazard", sustinut de iluzionistul Andrei Teasca, cunoscut publicului pentru infiintarea Teatrului de Magie.
In cadrul Festivalului vor avea loc doua vernisaje in foaierul teatrului, fiind vorba de expozitiile de fotografie Jan Saudek – o premiera in Romania – si de cea aniversara de fotografii si costume (noi si vechi) ale Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, ca parte a evenimentului „Opereta – 60 de ani”, care marcheaza implinirea a sase decenii de activitate pentru Teatrul National de Opereta „Ion Dacian”.
Tot in foaier vor fi gazduite lansarile de carte („Silvia Sohterus” de Ion Moldovan; „Manager-in-deriva.ro” de Georgeta Bucsan, Catalogul aniversar „Opereta – 60 de ani”, cu ocazia inaugurarii librariei Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”) si de CD (Daniela Vladescu – „Din iubire” si CD aniversar „Opereta – 60 de ani”). In cadrul festivalului, asociatia Bookblog, in parteneriat cu Teatrul National de Opereta, va organiza intalnirea lunara Schimb de carte la Bistro Opereta, invitand iubitorii de literatura la o discutie libera despre lecturile preferate, intr-un cadru placut.
O componenta esentiala a proiectului aniversar este, fara indoiala, Gala aniversara a Musicalului si Operetei. Prin aceasta Gala, care reuneste cele mai importante voci ale momentului de pe scena nationala si internationala de gen, sub indrumarea artistica a lui Razvan Ioan Dinca si KERO®, Teatrul isi propune sa comemoreze si sa rasplateasca talentul si dedicarea artistilor Operetei de ieri si de azi. Cea de-a doua Gala traditionala, Gala Internationala de Balet, va fi regizata de binecunoscutul coregraf si balerin slovac, Mario Radacovsky, aflat la a doua prezenta pe scena bucuresteana, dupa spectacolul montat cu Teatrul National Slovac in cadrul editiei precedente a Festivalului.
Conferintele editiei 2010 vor include dezbateri pe diverse teme care se incadreaza in sfera artisticului, ridicand importante probleme si propunand solutii: conferinta Teatrul Muzical in America (moderator Randy Gener, SUA), conferinta Teatrul Muzical in Europa (moderator Dieter Topp, Germania), conferinta Opereta – intre gen teatral si muzical (coordonator Razvan Ioan Dinca), dialogul Arts&Business – Viata BizArtina (moderator Titus Percea), conferinta Repere (coordonator Razvan Andrei), prezentarea proiectului Bucurestiul intr-o zi (Fundatia Bright Light).
In cadrul festivalului va avea loc, de asemenea, o prezentare a proiectului SCENART – Sprijin pentru Competente in Artele Spectacolului din Romania, proiect realizat de Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” in parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano.
Seria de ateliere pentru copii include atat proiecte adresate copiilor de varsta scolara, cat si celor de varsta prescolara: atelierul „Pruncii, Cobza si Opereta”, dedicat familiarizarii copiilor cu muzica traditionala romaneasca (coordonatori Titus Percea si Beatrice Iordan), atelierul „Viata e frumoasa!” pentru copii care provin din medii defavorizate (coordonator Adriana Teodorescu), atelierul de magie pentru copii (coordonator Andrei Teasca) si atelierul „Teatrul de Umbre” (coordonator Beatrice Iordan).
Serile organizate in cadrul Festivalului vor avea specific traditional, publicul avand ocazia sa descopere muzica lautareasca romaneasca (recital Nelu Ploiesteanu), dar si sunetul traditional maghiar, rusesc, cehesc (Ansamblul Kopanicar) sau ucrainean. Programul muzical continua pe postul Radio Romania Cultural, care va difuza in sectiunea On Air (emisiunea „Ambient. Viata e frumoasa!”) fragmente din cele mai indragite operete si musicaluri, dar si Maratonul operetei si musicalului – 24 de ore de transmisie muzicala neintrerupta.
Continuand o alta directie care a prins contur in cadrul editiei anterioare Festivalului, programul include si o serie de proiectii – seri dedicate spectacolelor Cirque du Soleil: „Alegria”, „Quidam” si „Saltimbanco”.
Biletele s-au pus in vanzare la casa de bilete a Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” si online, pe site-ul eventim.ro.