Programul festivalului:
Joi, 22 iulie
Funky Growl, Romania
Petre Ionutescu, trompeta, keyboards
Gabriel Almasi, ghitara
Catalin Plitea, tromboane
Alin Constantin, Dj K-lu
Utu Pascu, ghitara bass
Tavi Scurtu, tobe
Lucian Nagy, saxofon tenor
Paul Eugene Lutyj, saxofon bariton
In 2009, grupul se constituie in formula de quartet. Dupa ceva timp, li se vor alatura cei doi saxofonisti si, in curind, trupa va numara 8 membri. La Garana vor prezenta un proiect nou, cu influente de jazz, funk, acid jazz, hip-hop, soul, toate impletite cu sunetul inconfundabil dat de platanele unui DJ. Ritmul plin de putere este adeseori intrerupt de pasaje pline de reverie, ce te poarta intr-un tarim de basm, invaluit subtil de sunetul nostalgic al unor piese celebre, ce se desprind de pe vechi viniluri.
Dorinta cea mai mare a celor de la Funky Growl: sa ajute tinerii ce iubesc ritmurile moderne sa descopere frumusetea si sensibilitatea muzicii ce a intrat deja in istorie!
Elina Duni Quartet, Elvetia
Elina Duni, vocal
Colin Vallon, pian
Banz Oester, contrabas
Norbert Pfammatter, tobe
S-a nascut in Tirana, Albania. Incepe sa cinta la 5 ani si participa la mai multe festivaluri pentru copii. In 1992, se muta in Elvetia si se stabileste in Geneva. Studiaza pianul clasic la Conservatorul de Muzica din Geneva. Intre 2000 si 2004 joaca in citeva filme, pentru care compune si muzica. In paralel, incepe sa concerteze cu diferite trupe de jazz si sa inregistreze. In 2005, la Tirana, primeste premiul special al juriului, pentru albumul Lakuriq. Intre 2004 si 2008 studiaza jazzul vocal si compozitia si tot atunci pune bazele proprie-i trupe: Elina Duni Quartet.
O surpriza importanta la Garina va fi interpretarea celebrei Lume, lume a Mariei Tanase!
Terje Rypdal/ Miroslav Vituos/ Gerald Cleaver, Norvegia
Terje Rypdal, ghitara
Miroslav Vituos, contrabas
Gerald Cleaver, tobe
Cei trei propun, in acest concert, o vizualizare sonora a unei noi dimensiuni a jazz-rockului: abstract, melodios si funky, in acelasi timp. Ei preiau o idee mai veche, nascuta prin anii ‘80: amestec de jazz cu jazz-rock, folosind la maxim efectele echipamentului de concert. Visul de atunci se materializeaza acum, la Garana.
Vineri, 23 iulie
Bela Fleck, Zakir Hussain & Edgar Meyer, SUA/India
Zakir Hussain, tabla, percutie
S-a nascut in Mumbai, India. Sa cinte a invatat de la tatal sau, Alla Rakha, membru in celebrul ansamblu condus de Ravi Shankar. La doar 18 ani, isi inlocuieste parintele si pleaca in turneu in America, sustinind mai mult de 150 de concerte pe an. Aici ramane sa studieze etnologia muzicala, la Universitatea din Washington.
Incepind cu anii ‘70 lucreaza cu pionieri ai fussion-ului: John Handy sau Mickey Hart. Impreuna cu John McLaughlin pune bazele grupului Shakti. In 1992, fondeaza Moment Records, celebra casa de discuri, unde vor aparea albume de fussion si muzica clasica indiana. Colaborarea constanta cu Bela Fleck si Edgar Meyer incepe in anul 2006 si este incununata de foarte multe succese rasunatoare.
Bela Fleck, banjo
Nascut la New York, ia contact de timpuriu cu trupele de jazz ale vremii si, vrajit de muzica celor de la Flatt & Scruggs, pune mina pe banjo, la varsta de 14 ani. Nu dupa mult timp incepe sa experimenteze bebop-ul, iar in 1980, inregistreaza primul sau album solo: Crossing the Trucks. In 1989, formeaza super grupul The Flecktones, compus din muzicieni talentati si dornici sa experimenteze. Succesul nu a intirziat sa apara, combinatia de blu-bop si bluegrass incitind si incintind publicul. Majoritatea albumelor inregistrate au fost premiate, Bela Fleck fiind cel mai des nominalizat (de 27 de ori) si cel mai titrat jazzman (de 11 ori) din istoria premiilor Grammy. A cintat si a inregistrat cu foarte multi artisti: Chick Corea, Stanley Clark, Jeff Coffin, Sting, Branford Marsalis si cu citiva exceptionali cintareti africani, continent de a carui muzica Bela Fleck s-a indragostit cu prilejul unei experiente africane, in care a incercat o documentare stiintifica pentru un proiect ce a cistigat multi simpatizanti.
Edgar Meyer, contrabass
A invatat sa cinte de la tatal sau. A studiat cu Stuard Sankey, fiind unul dintre elevii preferati, datorita virtuozitatii si tehnicii excelente de care dadea dovada.
In anul 2000, este recompensat cu Avery Fisher Prize, premiu oferit doar o data la citiva ani, pentru cel mai bun instrumentist. De foarte multe ori, in concerte si inregistrari, el isi dezvolta abilitatile de poli-instrumentist, cintind si la pian, ghitara, banjo, mandolina si dobro. Una dintre calitatile lui de necontestat este deschiderea spre colaborari si proiecte, atit din sfera jazzului, cit si a muzicii clasice. A inregistrat si concertat cu: Chris Thile, Joshua Bell, Sam Bush, Mark O’Connor.
Simbata, 24 iulie
Marcin Wasilewski Trio, Polonia
Marcin Wasilewski, pian
Slawomir Kurkiewicz, contrabas
Michal Miskiewicz, tobe
Vorbind despre trio, Tomasz Stanko spune: „In intreaga istorie a jazzului polonez, nu a mai existat o trupa ca aceasta!“.
In 1990, Wasilewski si Kurkiewicz, de doar 15 ani, elevi la Liceul de Muzica Koszalin, incep sa cinte jazz impreuna. In formula de trio concerteaza in anul urmator. Nu este de mirare ca ajung rapid in topul preferintelor, avind in vedere traditia scolii poloneze de jazz. Actualul tobar, Michal Miskiewicz, se alatura grupului in 1993.
Cei trei isi formeaza un stil propriu, inconfundabil prin melodicitatea, dinamismul si tehnica interpretativa. Dupa primele concerte critica ii ovationeaza si invitatiile la festivaluri incep sa curga. Recunoasterea internationala vine odata cu primul album, scos la celebra casa de discuri ECM si numit simplu – Trio.
Brederode Quartet, Olanda
Seriozitatea si talentul l-au situat pe Wolfred Brederode in topul celor mai proeminenti si autentici muzicieni de jazz olandezi.
Cinta in nu mai putin de opt formule. Viata muzicala ii este extrem de plina: concerte, inregistrari, turnee, iar la ora actuala este implicat in noua proiecte, unele solo, altele cu diversi artisti, in special, din spatiul nordic. A inregistrat 19 albume, citeva fiind recompensate cu premii europene.
Aproape toate piesele prezentate in recitalul de la Garana sint compozitii proprii, pline de feeling si armonie.
Muthspiel Trio, Austria
S-a nascut in Judenburg, Austria. A inceput sa studieze vioara la 6 ani, in adolescenta s-a indreptat spre ghitara. Dupa absolvirea Liceului de Muzica, sectia ghitara clasica si jazz, a urmat cursurile celebrei Barklee Collage of Music. Se face rapid remarcat si incepe sa cinte in trupa lui Gary Burton, in locul lui Pat Metheny. A mai concertat alaturi de: Maria Joao, Dave Liebman, Peter Eschine, Gary Peacock, John Patitucci.
In 2002, se reintoarce la Viena. Aici pune bazele casei de discuri Material Records, unde scoate atit discurile proprii, cit si cele ale unor tineri muzicieni talentati.
Pe linga concertele date cu propria-i formatie – The Wolfgang Muthspiel 4et, mai este implicat in doua proiecte: Friendly Travelers – cu Ralph Towner si MGT – cu Slava Grigoryan.
Djabe, Ungaria
Barabas Tamas, ghitara bass
Egerhazi Atila, ghitara, tobe
Kovacs Ferenc, trompeta, vioara, vocal
Banai Szilard, tobe
Kovacs Zoltan, pian, keyboards
Este trupa numarul unu in jazz-fussion-ul maghiar. Cinta impreuna de 15 ani, cistigind multe premii internationale si fiind o prezenta constanta a festivalurilor de jazz din Europa, Asia si America de Nord. Din 2007, concerteaza regulat cu Steve Hacket, fostul ghitarist al grupului Genesis. Ei abordeaza o muzica unica, in care elementele de jazz se contopesc cu motive preluate din folclorul maghiar si world music. Prezenti pentru a doua oara la Garana, Djabe ne vor prezenta mai multe piese ce vor fi prezente pe noul lor album, dar si citeva melodii deja consacrate.
Duminica, 25 iulie
Bega Blues Band, Romania
Johnny Bota, bass, voce
Lucian Nagy, saxofon, djembe, voce
Maria Chiorean, voce
Toni Kuhn, claviaturi
Alex Man, ghitara
Lica Dolga, tobe
Nu multi au fost cei care credeau in revenirea pe scena, intr-un timp atit de scurt, a grupului timisorean. Dupa moartea lui Kamo, BBB si-a strins rindurile si a mers mai departe.
Celor doi vechi componenti ai trupei: Lica Dolga si Johnny Bota li s-au alaturat: Toni Kuhn, Lucian Nagy, Maria Chiorean si Alex Man – student in anul patru la Facultatea de Jazz ‘Richard Oschanitzky’ din Timisoara.
Desi nu stim foarte multe despre proiectul ce va fi prezentat in cadrul Festivalului, suntem siguri ca seriozitatea si talentul celor sase sunt garantii suficiente pentru un show de exceptie!
Patricia Barber, SUA
Patricia Barber, vocal
Neal Aiger, ghitara
Larry Kohut, bass
Eric Montzka, tobe
S-a nascut in Chicago. Parintii, ambii muzicieni de jazz, i-au inseninat copilaria cu muzica de cea mai buna calitate. Este vocalista, pianista, compozitoare si leader de grup. Muzica ei se intinde pe un registru larg si se bazeaza pe blues-jazzul traditional. Toate cele 13 albume inregistrate au fost foarte bine primite de critica de specialitate, fiecare aducind elemente noi si intregind imaginea artistei de peste ocean.
La Garana ne va prezenta o suita de compozitii proprii si citeva piese standard.
Dan Berglund’s Tonbruket, Suedia
Dan Berglund, contrabas
Martin Hederos, pian
Johan Lindstrom, ghitara
Andreas Werliin, tobe
Dupa moartea lui Esbjorn Svensson, Dan Berglund a cautat o noua formula prin care sa se poata exprima. Si-a amintit de fostul coleg de la Per Texas Johansson, ghitaristul Johan Lindstrom, cu care a cintat inainte de e.s.t. si au inceput sa repete. Dupa nici sase luni li s-au alaturat Martin Hederos si Andreas Werliin; si asa, patru personalitati diferite au format un grup deja omogen, ce si-a dezvoltat un stil si un repertoriu propriu.
Tonbruken, numele pe care si l-au dat, este si numele primului lor albun, scos la ACT. Albumul le da membrilor grupului prilejul de a se manifesta ca instrumentisti solo, dar si ca band, deschis tuturor influentelor, indiferent daca vin din sfera jazzului sau a rockului.
Trygve Seim & Frode Haltli, Norvegia
Trygve Seim saxofon
Frode Haltli acordeon
Desi colaborarea lor este mai veche (au participat la proiecte comune in cadrul ansamblului condus de Seim), Yeraz – albumul de pe care vor fi majoritatea pieselor interpretate – este primul lor CD in formula de duo. Programul prezentat va fi axat, in special, pe piese compuse de Trygve Seim. Concertul lor va fi o mare revelatie pentru publicul prezent la Garana. Seim exploreaza sonoritati noi, dar, in pofida noului val al saxofonistilor norvegieni, el ramine, asemenea lui Jan Garbarek, tributar saxofonului acustic, cu rare efecte electronice.