"Copilaria parintilor nostri" este o expozitie-experiment, interactiva, initiata si realizata de Muzeul Literaturii Romane Iasi in parteneriat cu Interact Iasi Curtea Domneasca. Noutatea consta in faptul ca expozitia este conceputa de catre liceeni – de la alegerea temei si strangerea obiectelor pana la promovarea evenimentului si realizarea ghidajului. De asemenea, inedit este faptul ca un asemenea proiect este gazduit intr-un spatiu consacrat, in care, de obicei, copiii si tinerii intra cu sfiala, ca intr-o lume a umbrelor sau a istoriei incremenite.
Expozitia de fata are darul de a apropia muzeul de adolescenti si de a le cultiva sentimentul ca ei insisi pot participa la reconstructia memoriei si la scrierea istoriei, ca muzeele sunt spatii vii, care ne privesc pe toti, indiferent de varsta. Cum copilaria parintilor liceenilor de astazi s-a petrecut in ultimele decenii ale dictaturii, expozitia este o buna ocazie de a reconstitui atmosfera vietii cotidiene din perioada comunismului.
Deschiderea expozitiei reprezinta doar startul unui proces mai indelungat, caci rememorarea, fie ea si institutionala, este un work in progress. Muzeul Literaturii Romane Iasi invita vizitatorii sa aduca ei insisi obiecte specifice perioadei, pe care sa le aseze cu mana lor in expozitie, acolo unde cred ca e locul potrivit. Astfel, expozitia este o opera colectiva, deschisa, iar realitatea construita devine tot mai bogata.