Incepand cu editia 2017, la conducerea Festivalului International „George Enescu“ (2-24 septembrie) se va afla tandemul Zubin Mehta – Presedintele Onorific si Vladimir Jurowski – director artistic.
„As vrea sa ii multumesc dirijorului Vladimir Jurowski pentru ca a acceptat functia de director artistic al Festivalului „Enescu“ 2017. Vladimir Jurowski este un foarte fin cunoscator al muzicii lui George Enescu, descoperind noi valente ale creatiei compozitorului roman. Faptul ca il avem alaturi este o recunoastere nu numai a meritelor sale internationale, dar mai ales a intelegerii in profunzime pe care Vladimir Jurowski o are asupra muzicii secolului XX si a creatiilor lui George Enescu in particular. Suntem convinsi ca prin acest tandem, Zubin Mehta – presedinte de onoare si Vladimir Jurowski – director artistic, Festivalul va castiga in notorietate si in adancime“, a declarat Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
Dirijorul Vladimir Jurowski, director artistic al editiei 2017 a Festivalului „Enescu“ a declarat: „Invitatia de a deveni director artistic al Festivalul «Enescu» a fost neasteptata, trebuie sa recunosc ca am fost surprins, cat si foarte incantat ca o asemenea incredere a fost investita in mine“.
„Imi doresc sa dezvolt cat mai mult oportunitatea de a interpreta alaturi de artisti romani – precum muzicienii din Filarmonica «George Enescu», de a pune in valoare compozitori romani – cred ca este in traditia a ceea ce a realizat George Enescu. Pentru editia 2017, am contribuit la dezvoltarea seriei Work-shop – Muzica Secolului 21, consider ca Festivalul «Enescu» trebuie sa fie printre primele care sa aduca muzica contemporana in programul sau. O orchestra care am dorit sa fie invitata in Festival este Filarmonica din Cehia, caci cred ca traditia muzicii est-europene ar trebui sa fie adusa impreuna cu traditia vestica. Este extraordinar ca exista acest Festival in mijlocul Europei si mai ales in aceste momente cand conflictele politice si religioase dezbina lumea. Unul dintre lucrurile care ne poate aduce impreuna este muzica clasica – caci muzica nu are nevoie de traducere sau de o dovada de credinta“, a punctat Vladimir Jurowski.
Atat Vladimir Jurowski, cat si Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, au reiterat intentia de a construi o noua sala de concerte la Bucuresti.
Vladimir Jurowski este in prezent dirijor principal si artistic advisor al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice din lume, London Philharmonic Orchestra, si director artistic al State Academic Orchestra of Russia „Evgeny Svetlanov“. Detine, de asemenea, titlul de Principal Artist al Orchestra of the Age of Enlightenment. Incepand cu anul 2017, Vladimir Jurowski va deveni director artistic si dirijor principal al Berlin Radio Symphony Orchestra (Rundfunk Sinfonie-Orchester Berlin).
Vladimir Jurowski a fost director muzical al Festivalului de la Glyndebourne, precum si dirijor principal invitat al Russian National Orchestra din 2005 pana in 2009. A fost, de asemenea, first kapellmeister al Komische Oper Berlin intre 1997 si 2000 si dirijor principal invitat al Teatro Communale di Bologna intre anii 2000 si 2003.
Este recunoscut la nivel mondial pentru „felul curajos in care abordeaza muzica“, pentru viziunea sa, si pentru implicarea constanta in promovarea culturii si a valorii sale sociale si umanitare in fata provocarilor cenzurii si conflictului.
Inca din anul 2005, odata cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la Bucuresti in cadrul Festivalului „Enescu“, Vladimir Jurowski s-a implicat in valorizarea si sustinerea muzicii compozitorului roman George Enescu. Dupa ce a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu alaturi de London Philharmonic Orchestra in editia din 2013 a Festivalului International „George Enescu“, Vladimir Jurowski a dirijat in premiera londoneza la inceputul lunii februarie a acestui an, in prezenta unui public de peste 2.500 de persoane, opusul enescian si pe scena Royal Festival Hall (Londra), incluzand astfel creatia enesciana in repertoriul inernational al prestigioasei orchestre britanice. Vladimir Jurowski pregateste opera Oedipe de George Enescu pentru deschiderea editiei din 2017 a Festivalului „Enescu“, interpretare pe care, de asemenea, urmeaza sa o prezinte la Royal Festivall Hall din Londra.
Zubin Mehta, Presedintele de Onoare al Festivalului „Enescu“
Una dintre cele mai mari personalitati muzicale ale zilelor noastre, maestrul Zubin Mehta, este Director muzical pe viata al Filarmonicii din Israel incepand cu anul 1981. De asemenea, detine titlurile de Dirijor onorific al Orchestrei Filarmonice din Viena, Orchestrei Filarmonice din München, Los Angeles Philharmonic, Staatskapelle Berlin si al Orchestrei de Stat din Bavaria. Combinand concerte, inregistrari si turnee, Zubin Mehta a dirijat mii de spectacole pe cinci continente impreuna cu Filarmonica din Israel. In anul 1978, Zubin Mehta a devenit Director Muzical al New York Philharmonic Orchestra. In timpul celor treisprezece ani petrecuti la New York, a dirijat peste o mie de concerte, detinand astfel functia mai mult decat orice alt director muzical din istoria moderna a orchestrei. Din anul 1985, Zubin Mehta este si Consilier muzical si Dirijor principal al Maggio Musicale Fiorentino, prestigios festival de vara organizat in Florenta, Italia. In septembrie 1998 a fost numit director muzical al Operei de Stat Bavareze din München, functie pe care a detinut-o timp de cinci ani.
Zubin Mehta este alaturi de Festivalului „Enescu“ inca din anul 1964, interpretand numeroase concerte impreuna cu Filarmonica din Israel pe scenele din Romania.
Zubin Mehta este cetatean onorific al oraselor Florenta si Tel Aviv si a fost numit membru onorific al Operei de Stat din Viena in anul 1997, al Operei de Stat Bavareze in 2006 si al Gesellschaft der Musikfreunde Wien in 2007. In 2011, maestrul Zubin Mehta a primit o distinctie o stea pe Hollywood Walk of Fame.
Despre Festivalul „Enescu“ 2017
Un numar record de 35 de lucrari de George Enescu vor fi interpretate in cadrul editiei 2017, in timp ce Oedip, cea mai cunoscuta si apreciata opera a marelui compozitor roman, va deschide Festivalul, in versiune concertanta, intr-un moment cu valoare de simbol. Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philarmonic Orchestra, si cu o distributie care il include si pe apreciatul tenor roman Marius Vlad Budoiu, aceasta versiune interpretativa a operei Oedip va fi prezentata pentru prima oara si la Royal Festivall Hall din Londra, cu participarea corurilor din Romania, lucrarea recapatandu-si, astfel, traseul international. De asemenea, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretata in editia 2017 de prestigioasa Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, sub bagheta dirijorului Antonio Pappano. Editia 2017 marcheaza o alta premiera care sta sub semnul dezvoltarii internationale: aceeasi lucrare enesciana care va fi prezentata in cadrul editiei 2017 a Festivalului „Enescu“ de Orchestra Nationala a Frantei, Simfonia Concertanta pentru Violoncel si Orchesta de George Enescu, va face parte si din programul concertului de deschidere a stagiunii 2017 Orchestrei Nationale a Frantei, la Paris.
Doi dintre cei mai mari artisti ai momentului vor fi prezenti in premiera in editia 2017: celebrul pianist de origine chineza Lang Lang – un superstar al muzicii clasice –, si tenorul Jonas Kaufmann, un reper al interpretarii muzicii de opera la nivel mondial.
Printre artistii internationali care au confirmat prezenta pentru editia 2017 se numara baritonii Dmitri Hvorostovsky si Thomas Hampson, precum si violonistii Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Julian Rachlin, Nikolai Znaider, Leonidas Kavakos, Renaud Capucon, Michael Barenboim, David Garrett, Peter Frank Zimmermann, violoncelistii Misha Maisky si Gautier Capucon, pianistii Martha Argerich, Nikolai Lugansky, si Boris Berezovski. La Bucuresti vor fi prezenti si unii dintre cei mai mari dirijorii ai lumii: Richardo Chailly, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Charles Dutoit si Michail Pletnev. Celebra Orchestra Scala di Milano va reveni in Festivalul Enescu si va interpreta inclusiv Rapsodia Nr.2 de George Enescu. Printre orchestrele care vor fi prezente la Bucuresti se numara, de asemenea, Orchestra Royal Concergebouw Amsterdam, Munchener Philharmonic si Orchestra Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.
In premiera in Romania vor fi interpretate pe scena Festivalului „Enescu“ 2017 opera Mathis der Maler, de Hintemith, in versiune concertanta a Orchestrei Nationala Radio, sub bagheta lui Lawrence Foster, cu cea mai buna distributie internationala a momentului, La Damnation de Faust, de Berlioz, cu Corul si Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijor – John Nelson, precum si Ein Deutsches Requiem, de Brahms, in interpretarea Orchestrei Romane de Tineret, sub bagheta dirijorului Domingo Hindoyan si avandu-i ca solisti pe Anna Samuil, soprana si Daniel Schmutzhard, bariton.
O alta premiera a editiei 2017 a Festivalului este in cadrul seriei „Work-shop – Muzica Secolului 21“, unde vor fi prezentate publicului unele dintre cele mai reprezentative lucrari de compozitie contremporane. Cu aceasta ocazie, unii dintre cei mai importanti compozitori in plan international se vor afla la Bucuresti, pentru a se intalni cu publicul Festivalului – printre acestia: Sir James MacMillan, Jorg Widman, Iain Bell, Nimrod Borenstein, Sven Helbig, Zygmund Krautze si Rolf Martinsson.
Prezentele romanesti includ cele mai importante orchestre din Bucuresti si din tara, precum Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, Orchestra Nationala Radio, dar si filarmonicile din Cluj, Iasi, Timisoara, Bacau si Brasov. Printre dirijorii romani invitati se numara nume precum: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Cristian Macelaru, Cristian Orosanu, Cristian Lupes, dar si solisti reprezentativi ca Vlad Budoiu, Cosmin Ifrim, Adrian Sampetrean, Szabo Balint, Gabriela Istoc.
Mai multi laureati ai Concursului International „George Enescu“ vor fi de asemenea prezenti in cadrul editiei 2017, printre acestia numarandu-se violoncelistul de origine romana Valentin Radutiu, pianistii Mihai Ritivoiu si Viniciu Moroianu. De asemnea, cei trei castigatori ai editiei 2016 a Concursului „Enescu“ vor sustine concerte in Festival. In premiera, Andrei Ionita, unul dintre cei mai promitatori violoncelisti de origine romana in plan international, castigatorul editiei 2015 a prestigiosului Concurs Ceaikovski (Rusia) va urca pe scena Festivalului „Enescu“ alaturi de Munchener Philharmonic, sub bagheta renumitului Valery Gergiev.
Despre Concursul Enescu 2016
Intre 3 si 25 septembrie 2016 va avea loc la Bucuresti Concursul International „George Enescu“, desfasurat, incepand din anul 2014 ca eveniment de sine statator. Pastrand identitatea Festivalului si deschizand porti catre cariere internationale pentru tinerii artisti, Concursul „George Enescu“ va aduce la Bucuresti trei dintre cei mai cunoscuti laureati ai sai, violonista Anna Tifu, violoncelistul Valentin Radutiu si pianistul Mihai Ritivoiu care vor deschide Concursul printr-un concert de gala. Dirijorii Alex Bloch, Christoph Poppen si John Axelrod, vor dirija cele trei Finale ale Concursului, Finala de Violoncel, Finala de Vioara si Finala de Pian, iar printre membrii juriului care au confirmat deja participarea se numara muzicieni si profesori renumiti precum violonistul roman Florin Croitoru, pianistul Peter Donohoe si violoncelistul David Gernigas. Cei trei laureati ai editiei 2014 a Concursului vor sustine, de asemenea, trei recitaluri extraordinare avand in program lucrari de George Enescu: violoncelista Eun-Sun Hong, castigatorul Sectiunii Violoncel 2014, va interpreta Sonata Nr.2 pentru violoncel in Do Major op.26 de George Enescu, violonistul Stefan Tarara, castigatorul Sectiunii Vioara 2014, va intrepreta alaturi de pianista Lora Evelin Vakova-Tarara Sonata pentru vioara si pian Nr.1 de George Enescu, iar Josu de Solaun, castigatorul Sectiunii Pian 2014, va interpreta fragmente din Suita Nr.3 op.18 Pièces Improptues de George Enescu.
Un numar de 240 de tineri artisti internationali din 35 de tari de pe 5 continente au participat la editia din 2014 a Concursului International „George Enescu“.