Frumoasa necunoscută. Literatura și paradoxurile teoriei de Carmen Mușat, apărut în colecția Collegium. Litere a Editurii Polirom, se numără printre volumele câștigătoare ale Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române din București (MNLR), ediția 2018.
Astfel, volumul semnat de criticul și teoreticianul literar Carmen Mușat a obținut Premiul „Tudor Vianu“ pentru teoria literaturii și a culturii. Premiul i-a fost decernat autoarei miercuri, 5 decembrie 2018, la sediul MNLR.
Juriul ediției din acest an: Mircea Martin (președinte), Caius Dobrescu, Silviu Angelescu, Ioan Cristescu și Lucian Chișu. Mai multe detalii, aici.
„Cartea aceasta nu-și propune să ofere răspunsuri sau să reia, sintetic și pasiv, în genul manualelor, răspunsurile altora la întrebările pe care literatura le provoacă. E pledoaria mea pentru capacitatea teoriei literare de a oferi căi de acces în lumile posibile ce iau naștere, prin intermediul limbajului, la intersecția vieții reale cu ficțiunea. Și este, totodată, o încercare de a «îmblânzi» teoria, situând-o în raport cu lumea și cu percepția asupra lumii, pe care fiecare autor în parte o proiectează în opera lui. Mi-a stat alături, în acest demers, copilul care am fost și care, în pofida trecerii anilor, mă însoțește încă pretutindeni.“ (Carmen Muşat)
Carmen Mușat, critic și teoretician literar, profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universității București, este și redactor-șef al revistei „Observator cultural“ (din 2000). A publicat volumele: Perspective asupra romanului românesc postmodern și alte ficțiuni teoretice (1998), Romanul românesc interbelic (ed. I, 1998; ed. a II-a, 2004), Strategiile subversiunii. Descriere și narațiune în proza postmodernă românească (ed. I, 2002; ed. a II-a, 2008), Canonul și Tarotul (2006), Lucian Raicu: dincolo de literatură (2009). Din 2014, îngrijește volumele din seria de autor „Gheorghe Crăciun“, publicate de Cartea Românească și Polirom.