Marți, 7 mai, ora 17.00, la Galeriile de Artă „Lascăr Viorel“ din Piatra Neamț (Piața Ștefan cel Mare, nr. 15), va avea loc lansarea romanului Zilele noastre mărunte, de Cezar Amariei, apărut la Editura Polirom, în colecția Ego. Proză.
Invitați: Adrian Alui Gheorghe, Adrian G. Romila
De asemenea, miercuri, 8 mai, ora 17.00, Cezar Amariei va fi invitat să vorbească despre roman la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza“ din Bacău (Aleea Parcului, nr. 9).
Invitați: Elena Ciobanu, Adrian Jicu
Lansările vor fi urmate de o sesiune de autografe.
La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tânăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galați cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare și îmbelșugate, unde este convins că se va îmbogăți. Din nefericire, chiar la coborâre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb și cositor se prăvălește în Dunărea înghețată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă și limbaj, prin obiceiurile, superstițiile și peripețiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie și în fantastic, Cezar Amariei clădește o punte spre prezent și aduce în discuție probleme rămase nesoluționate de mai bine de 300 de ani.
Cezar Amariei (n. 1973, Ștefănești, Botoșani) a absolvit în 1997 Facultatea de Litere a Universității „Dunărea de Jos“ din Galați și este jurnalist. A publicat în „Adevărul“, „Ziarul Financiar“, hotnews.ro, a colaborat cu agenția de presă Mediafax și ProTV. A debutat la 16 ani cu două schițe satirice în Moftul gălățean și cu o povestire umoristică în revista „Papagalul“. A revenit la ficțiune abia în 2018, când a urmat un curs de scriere creativă cu Marin Mălaicu-Hondrari. Este membru al cenaclului gălățean „Noduri și semne“. Pasionat de istorie și bibliofil, organizează expoziții de carte și hărți rare.