Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, vă invită la un eveniment literar de excepție dedicat marelui poet național al României, Mihai Eminescu, sub egida Zilei Culturii Naționale.
Evenimentul, în limba română, va avea loc, joi, 11 ianuarie 2018, ora 17:00 la sediul ICR Tel Aviv.
Program:
Moderator: Edgard Bitel, ziarist, membru în comitetul executiv ASILR
Ion Cristofor, scriitor și critic literar: „Eminescu în Transilvania“, despre opera „omului deplin al culturii românești“ și legăturile lui profunde cu Transilvania în contextul aniversării Marii Uniri.
Recital de poezie în limbile română, ebraică și idiș – vor fi lecturate creații literare semnate de Mihai Eminescu, precum și poezii semnate de Ion Cristofor
Prelegerea „Despre Eminescu în limba ebraică și limba idiș“ susținută de prof. Lucian Zeev Herșcovici
Lansarea celor mai noi volume semnate de scriitori israelieni de origine română: Dragoste în amurg de Ada Shaulov Enghelberg (prezintă: Magdalena Brătescu), Dadu de Adina Rosenkranz Herșcovici (prezintă: prof. Lucian Zeev Herșcovici), O înghețată cu gust amar și Autobuzul de noapte de Madeleine Davidsohn (prezintă: Etgard Bitel), O vizită în Palestina și O viață în întrebări și răspunsuri de G. Mosari (prezintă: Teșu Solomovici).
Programul muzical al serii va fi susținut de elevii Școlii de Muzică Akadma din Ashdod.
„Singurătatea, sentimentul captivității, declinul identificat în lucruri, dezamăgirile, toate acestea devin parcă obiect de studiu atent. Umanitarismul lui Ion Cristofor, care are cultul metaforei și al echilibrului, stă în capacitatea de a le face suportabile. Ele nu mai aparțin vieții, ci artei. Dar nu uneia rupte de concretul vieții. De aici, din acest concret al vieții, se naște ironia amar-dezabuzată; tot de aici, implicarea etică. În fond, poezia lui Ion Cristofor este a unui sceptic care găsește în melancolie o formă de a contracara prezentul degradat. Cerebralitatea lui ține de modul de a face infernul suportabil.“ (Mircea A. Diaconu)
Ion Cristofor (pseudonimul lui Ioan Cristofor Filipaș), s-a născut la 22 aprilie 1952, în com. Geaca (jud. Cluj). A absolvit Facultatea de Filologie din Cluj, secția română-franceză (1976). Doctor în filologie cu lucrarea Aron Cotruș între revoltă și rugăciune (2001) și masterand al Facultății de științe politice, administrative și ale comunicării din Cluj (2006). A debutat în „Familia“ (1969) și a fost redactor la revista „Echinox“ (1974-1976).
Printre volumele publicate se numără: În odăile fulgerului (1982); Cina pe mare (1988); Aron Cotruș, exilatul (1999); Seneffe sau vocația dialogului (2000); Marsyas (2001); Casa cu un singur perete (2004); Sărbătoare la ospiciu (2004); Amurgul dimineții. Convorbiri cu Gabriel M. Gurman (2005); Românitate și exil, interviuri (2006); Geamantanul de sticlă/ The Glass Suitcase (2011).
A fost colaborator la Dicționarul scriitorilor români, coordonare și revizuire științifică de Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu (1995, 1998, 2001, 2002); Dicționarul esențial al scriitorilor români, coordonatori Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu (2001); Dicționarul general al literaturii române (2004); Dicționarul biografic al scriitorilor români, coordonat de Aurel Sasu (2005) ș.a.