Deja stim cu totii ca vom avea cel mai mare si mai cu gura mare clopot din Europa, al carui sunet va produce vibratii timpanelor pana la 40 de kilometri si care este cu o tona mai greu decat clopotul care detinea recordul pana acum, respectiv un clopot din Germania. Despre Romania se va vorbi peste munti si vai si mari si oceane, deoarece fiecare om se intreaba cel putin o data in viata lui „da’ oare unde o fi cel mai mare clopot din lume?“ (functional si care sa fie intr-o biserica si care sa atarne) si va cauta pe Wikipedia, va vedea numele tarii noastre si deodata tara noastra Romania va fi mai bine promovata, mai vizibila, iar rata analfabetismului functional la care de asemenea detinem recordul nu ne va mai face de rusine, deoarece, iata, cel mai mare clopot (functional si care sa fie intr-o biserica si care sa atarne) din Europa (fara Rusia) va sterge cu buretele orice pata pe dosarul impecabil al Romaniei.
De altfel, Romania este pe buzele tuturor datorita recordurilor sale de netagaduit, validate inclusiv de reprezentanti ai Cartii Recordurilor Guiness.
De exemplu, Romania detine recordul pentru „cele mai multe sarmale gatite intr-o oala“, respectiv 27.104. Oala, de 4580 de litri, a fost ridicata si cantarita cu ajutorul unui motostivuitor, sub ochii atenti ai delegatului official Guinness World Record Limited, Annabel Lawday, prezent la Odorheiul Secuiesc.
Tot in Romania, pentru ca nu se putea taram mai potrivit, s-a gatit si cel mai lung carnat din lume. Recordul a fost omologat in 2014 in Ploiesti, iar relatarile zilei sunau astfel: „Prepararea lui a durat aproape 12 ore, iar 40 de oameni au lucrat fara intrerupere. Rezultatul este de acum in istorie“ (Observator TV, 1 decembrie 2014). Lungimea carnatului a fost de 62 de kilometri. Nu stiu daca organizatorii au intentionat sau nu, dar 62 de kilometri este, intamplator, si lungimea autostrazii Bucuresti – Ploiesti, cu o mica diferenta: din autostrada, doar 55 de kilometri erau practicabili, in timp ce carnatul a fost comestibil in intregime.
O mica drama s-a desfasurat in jurul recordurilor legate de ceapa. De o parte a baricadei se situeaza orasul Turda, iar pe partea opusa comuna Pericei, comuna de bastina a lui Dacian Ciolos, gazda a celui mai mare monument dedicat cepei din lume. Este, de asemenea, singurul monument dedicat cepei si probabil un foarte important obiectiv turistic, pentru ca orice turist interesat de monumente nu se va simti complet pana cand nu va vedea si unul cu o ceapa. Cele doua localitati s-au luptat pentru titlul suprem de „cea mai lunga cununa de ceapa“. In 2006, aceasta a fost impletita la Turda, la 176,2 metri. In 2008, primarul din Pericei l-a acuzat pe cel din Turda ca i-a furat ideea, anuntata public in urma cu cativa ani, si a omologat un nou record: 4518 metri, ca sa nu fie discutii. Turda a revenit in forta doar cateva luni mai tarziu, realizand un nou record – cununa de ceapa impletita de 5817,1 metri, mentinut pana in zilele noastre in Cartea Recordurilor.
Tot noi detinem recordul pentru cea mai mare lingura de lemn (17,7 metri lungime), cel mai mare gulas (7,3 tone) si cel mai lung lant de paie de suc inadite (11,8 km). Autorii celui din urma record pot primi si premiul pentru cel mai sincer record al lumii, deoarece la momentul respectiv au declarat „Ideea ne-a venit dintr-o prostie“ (Amos News, noiembrie 2008).
Recent, primarul Iasului, a anuntat ca vrea si el un record – cei mai multi oameni imbracati in ie. Tinta este de 10.000, iar scopul unul nobil: sa contribuie la intrarea iei in patrimoniul UNESCO. Singura problema este ca exact acelasi record, in exact acelasi scop nobil, organizat de exact aceeasi asociatie, s-a incercat la Primaria Pestisani, anul trecut. Imi este foarte frica de lupta crancena Iasi-Pestisani ce va urma. Din fericire, frica e in general infranta de ras, iar glumele bune sunt foarte usor de gasit – e suficient sa deschid Cartea Recordurilor.