Brâncuși nu pleacă în Rusia
Sculptura Sărutul a lui Constantin Brâncuși a fost clasată drept monument istoric și nu va părăsi cimitirul Montparnasse, unde se află în prezent. Este o decizie care pune capăt unui proces ce durează de foarte mulți ani prin care, sculptura, ce împodobește mormântul unei exilate ruse, Tatiana Rachewskaia, a fost revendicată de moștenitorii acesteia. Sărutul a fost comandat în 1910 de logodnicul Tatianei unui tânăr sculptor necunoscut de marele public și a fost plătit cu suma de 200 de franci. Valoarea statuii a crescut odată cu renumele lui Brâncuși, ea fiind estimată astăzi la 40-50 de milioane de euro. Urmașii tinerei au cerut încă din 2006 returnarea sculpturii, dar statul francez s-a opus și, la capătul unei adevărate saga judiciare, a avut câștig de cauză.
Rolling Stones, perioada post-Watts
Pe 21 septembrie, celebra formație britanică a avut primul concert din istoria ultimilor 59 de ani fără bateristul Charlie Watts, care a încetat din viață pe 24 august.
„Este primul concert din turneul nostru din 2021 și este o seară tristă pentru noi, fiindcă este prima dată când urcăm pe scenă fără iubitul nostru Charlie“, a spus vocalistul Mick Jagger.
Dar formația era pregătită pentru acest turneu fiindcă ei anunțaseră, cu câteva săptămâni înainte de decesul lui Watts, că acesta, deja grav bolnav, va fi înlocuit de bateristul Steve Jordan, membru al trupei X-Pensive Winos, formată de chitaristul Keith Richards în anii ’80. Jordan este un artist recunoscut în industria muzicală, el colaborând de-a lungul anilor cu vedete precum Stevie Wonder, Aretha Franklin, Neil Young sau Bob Dylan.
Charlie Watts a fost înmormântat pe 14 septembrie într-o ceremonie extrem de discretă. Colegii săi de formație, care pregăteau turneul în Statele Unite, au fost chiar siliți să absenteze de la tristul eveniment, venirea lor în Anglia fiind compromisă, spune „The Sun“, de măsurile anti-COVID.
Roald Dahl, pe urmele lui Marvel?
Netflix a realizat o excesiv de mediatizată achiziționare a drepturilor de adaptare a tuturor cărților popularului autor Roald Dahl. Ele vor sta la baza unui nesfârșit șir de adaptări și transpuneri sub formă de filme și seriale (sau „produse“, cum ar spune Martin Scorsese) prin care gigantul streamingului vrea să creeze „un univers unic“ care, probabil, se va inspira, pe cât posibil, din universul Marvel. Dahl este unul dintre cei mai adaptați autori ai secolului XX. Deja regizorul Taika Waititi lucrează la un serial bazat pe Charlie și fabrica de ciocolată, se mai pregătește o versiune „originală“ bazată pe Oompa-Loompas, ca și un nou film Matilda. Conform declarațiilor șefului Netflix, cărțile lui Dahl vor fi adaptate în „modalități noi și creative“ ceea ce, bazat pe experiența ultimelor ani, ridică mari dubii cu privire la respectarea de către realizatori a materialului original. Un Dahlivers creat dintr-o multitudine de „produse“ animate, live action, seriale sau filme, cărți, jocuri, experiențe imersive și tot ce altceva se poate imagina. Dar, cum până și Dahl este un autor cu probleme din perspective obsesiilor politice la modă, deja există presiuni ca Netflix să realizeze și un documentar care să vorbească despre presupusul antisemitism al scriitorului.
De la film, la teatru
Prima piesă de teatru a regizorului american Gus Van Sant (Good Will Hunting) a avut premiera la Lisabona pe 23 septembrie, un spectacol muzical despre tinerețea lui Andy Warhol. Spectacolul va fi prezentat și la Roma, Amsterdam, Paris și Atena.
Ultima aventură
Recentul album și seria de concerte ar putea reprezenta ultimele activități ale celebrei formații ABBA, fiindcă membrii ei sunt conștienți de faptul că vârsta (toți au peste 70 de ani) s-ar putea dovedi un uriaș impediment. „Nu este sigur ce vom face în viitor, dar pentru moment suntem fericiți că am reușit să realizăm această revenire“, spune Agnetha Fältskog.
Record negativ
Serialul Povestea slujitoarei, bazat pe romanul lui Margaret Atwood, o producție ce se pliază perfect pe ideologia woke, a înregistrat un record: cele mai multe premii pierdute la Emmy. Povestea slujitoarei, aflat la al cincilea sezon, a fost nominalizat la 21 de premii Emmy și nu a reușit să câștige nici măcar unul. Precedentul record era deținut de serialul Mad Man cu 17 nominalizări, în 2012. De la lansare, serialul a devenit, mai ales în SUA, aproape sinonim cu protestele grupurilor de extremă stângă și feministe radicale.
Cronica neagră
– Roger Michell (65 de ani), regizor britanic cunoscut mai ales pentru succesul comediei romantice Notting Hill (1999);
– Melvin Van Peebles (89 de ani), regizor și actor american. Este unul dintre pionierii cinemaului afro-american, realizator al peliculei Sweet Sweetback’s Baadasssss Song (1971) care, alături de Shaft, Superfly sau Sweetback se clasifică drept unul dintre „filmele fondatoare“ ale genului Blaxploitation. Melvin este tatăl actorului și regizorului Mario Van Peebles.