Dimineața, la cafea, trebuie să îți aliniezi mintea cu realitățile noii zile. În urechea dreaptă sunt informat de către televizor, în cea stângă soția îmi face recomandări legate de activitățile administrative pe care le-am ignorat în ultima vreme, iar ochii se scaldă în ecranul telefonului, pigulind știri scrise de agențiile de profil și gânduri împărtășite de prietenii de pe Facebook.
Da, draga mea, nu am uitat că trebuie spălate butoaiele de murături, dar Neti tocmai a spus că nu e o zi adecvată pentru capricornii care se gândesc să facă activități fizice, iar doamna învățătoare a trimis părinților un mesaj emoționant. Atât de emoționant, încât mi-am decuplat urechile de la centrul de primire și filtrare a informațiilor externe. Învățătoarea, al cărui nume nu-l voi scrie din motive de legislație GDPR, a explicat, pe platforma de socializare, de ce nu are rost să te simți, ca părinte, stresat în perioada examenelor de evaluare națională.
A îndemnat părinții să nu uite că printre elevii absolvenți ai clasei a patra care vor da capacitatea există un artist care nu are nevoie să înțeleagă matematica. Există un antreprenor căruia nu-i pasă de istorie sau de limba engleză. Există un muzician ale cărui note la știință nu vor conta în viitor. Există un sportiv ale cărui abilități fizice sunt mult mai importante decât geografia. A continuat îndemnându-i pe părinți ca, în cazul în care fiicele sau fiii nu obțin rezultate de top, să nu le distrugă încrederea în sine sau demnitatea, ci să le spună că sunt iubiți necondiționat, aceasta este doar o evaluare, iar ei sunt făcuți pentru lucruri mult mai mari în viață.
Nu vreau să îmi dau cu părerea despre artiști care în clasa a patra nu înțeleg matematica, despre antreprenorul căruia la unșpe ani nu-i pasă de limba engleză sau despre celelalte exemple, ele au fost înșiruite ca să coloreze ideea că integritatea emoțională a copilului este mult mai importantă decât informația stocată pe băncile școlii primare. Mi-a atras însă atenția un paragraf din partea de final a scrisorii deschise, care spune fix așa: vă rog, faceți asta și când o veți face, priviți-vă copii cucerind lumea, o evaluare sau un rezultat mic nu le va curma visele și nici talentele.
Bun, a greșit pluralul articulat al cuvântului copil și a scris vise în loc de visuri. Eu, cu cafeaua aburindă și urechile decuplate, am observat asta. Dar nu vreau să judec, fiindcă nici redacția nu mă judecă atunci când trimit texte care conțin greșeli.