După o perioadă marcată de pierderea unuia dintre membrii originali, Andy Fletcher (decedat în primăvară, la vârsta de 60 de ani), grupul Depeche Mode și-a anunțat revenirea în actualitate cu un nou turneu și un nou album cu titlul foarte potrivit de Memento Mori.
Redus la formula de duet, adică David Gahan și Martin Gore, Depeche Mode intenționează ca, anul viitor, să facă un turneu mondial masiv, cu concerte în peste 20 de țări din Europa (inclusiv România, pe 26 iulie) și America de Nord. Noul album, al 15-lea din carieră (și primul de la Spirit, din 2017), este produsul muncii din ultima perioadă și este, evident, marcat de pierderea suferită de formație.
„Am început să compunem încă de la începutul pandemiei, subiectele pieselor sunt direct inspirate din această perioadă. După moartea lui Fletch, am decis să continuăm, iar asta a adăugat discului un nou nivel de înțelegere“, a explicat Martin Gore, principalul compozitor al formației.
„Fletch nu a apucat să audă nici una dintre piesele de pe disc“, explică Dave Gahan într-un interviu acordat publicației „Consequence of Sound“. „Eu și Martin începusem deja lucrul la album, găsisem deja titlul, dar Fletch nu a apucat să asculte. Cred că ar fi fost primul care ne-ar fi întrebat de ce trebuie să cântăm atâta despre moarte.“
Andy Fletcher, născut în Nottingham în 1961, a fost alături de Depeche Mode încă din primele zile, de când înființa alături de colegul de școală Vince Clarke formația No Romance in China, transformată apoi (după venirea lui Martin Gore și trecerea la folosirea sintetizatoarelor) în Composition of Sound și, apoi, după sosirea vocalistului Dave Gahan, în Depeche Mode. Din 1980, neîntrerupt, Andy Fletcher, membrul cel mai discret, cu un rol oarecum nedefinit, nu avea să părăsească niciodată grupul. Dispariția lui, evident, a lăsat un mare gol, dar Gahan și Gore au decis că trebuie să meargă mai departe. „Eu și Martin am avut o discuție scurtă și am ajuns amândoi la aceeași concluzie, că vom finaliza noul album“, spune Gahan. „Și că trebuie să mergem înainte, orice ar fi, chiar și fără Fletch. Bineînțeles, nu știm cum va fi, nu știm cum ne vom simți, ce vom simți. E prima oară când terminăm un disc, facem fotografiile de promovare cu Anton Corbijn, fără Fletch. Totul e foarte diferit, e singurul mod în care pot să descriu situația.“
Dave Gahan spune că, la momentul dispariției lui Fletch, albumul Memento Mori era deja construit împreună cu Martin și producătoarea Marta Salogni. Acesta, spune vocalistul, este modul în care a fost realizat fiecare album al formației. Abia în faza următoare ar fi trebuit ca Andy Fletcher să intervină, să asculte ce s-a făcut, să aducă propriile idei. Deși el nu era atât de implicat în creația muzicii, spune Gahan, „Fletch era o prezență uriașă în sânul Depeche Mode, era parte a formației. Și o înțelegi abia când a ieșit din peisaj, așa cum s-a întâmplat când Vince și Alan au părăsit formația.“
Pe de altă parte, pandemia a făcut ca Depeche Mode să nu serbeze, așa cum s-ar fi cuvenit, unul dintre cele mai importante albume din carieră, Violator, de la a cărui apariție s-au împlinit, în 2020, trei decenii.
„Discul acesta a schimbat totul pentru noi“, recunoaște Dave Gahan. „Noi, ca formație, mergeam înainte, nu știam nimic altceva. Muncisem foarte mult vreme de 10 ani, nonstop, de la album la album, de la turneu la turneu. Nu ne opriserăm nici o clipă. După care apare și Violator și totul devine o chestie gigantică. A schimbat totul pentru noi, în sens bun, ne-a oferit posibilitatea să explorăm alte direcții muzicale și ne-a oferit un public pe care doar ni-l imaginam pe vremea când începeam.“