SESIUNEA 01 , 19 mai 2009, ora 18 :30
Misa Rumi. Sat insorit din Anzi
Cele mai avansate tehnologii pot fi intilnite uneori in cele mai neasteptate locuri.
La 3600 metri deasupra nivelului marii, in mijlocul podisului din regiunea Jujuy (Argentina), exista un sat numit San Juan de Misa Rumi. In acest sat curentul electric, bucatariile individuale, incalzirea scolii, cuptorul brutariei comunale si multe alte unelte asemenea functioneaza pe baza unei surse de energie pe cit de curata pe atit de abundenta: energia solara, rezultat al muncii pe care o desfasoara, de mai bine de cincisprezece ani, o fundatie ecologica din Anzi impreuna cu respectivele comunitati locale, unde energia radiatiilor solare este una dintre cele mai puternice din lume.
In aceasta zona, sursele obisnuite de energie sint lemnul si gazul imbuteliat. Dar gazul este foarte scump si nu ajunge mereu pina la comunitatile risipite si izolate din Anzi. Lemnul este, pe zi ce trece mai greu de procurat, nemaivorbind despre pericolul de desertificare ce deriva din taierile masive de padure. Solutia pe care a propus-o fundatia Ecoandina pentru rezolvarea problemei alimentarii cu energie a constat in montarea de plite care sa functioneze cu energie solara. Armando Alvarez este designer si fabricant de plite pe baza de energie solara. In 1992, in atelierul lui din Tilcara, au fost fabricate primele plite solare din regiune.
Regia: Cercetatori pentru Industria argentiniana
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: EL Oso Producciones. Argentina.2008
Limba: spaniola
Format: DVD
Durata: 14 minute
Incalzirea globala. O problema de dimensiunea planetei
Filmul se refera la uriasa provocare stiintifica pe care o constituie incercarea de a afla cum arata viitorul planetei in conditiile actualei cresteri a concentratiei gazelor de sera in aer.
Studiile realizate de cercetatori asupra ghetarilor si studierea modelelor climatologice ale climei din trecut , precum si folosirea acestor informatii in vederea anticiparii evolutiei climei in viitor, sint prezentate in film drept pietre de incercare pentru toti acei cercetatori care-si propun sa gaseasca o solutie viabila pentru schimbarile climatice.
Regia: Javier Patricio Royo
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: NURIA CALLEJA. ICE/UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA. 2005
Scenariu: Javier Patricio Royo
Limba: spaniola
Format: DVD
Durata: 30 minute
Rio Tinto. Marte pe Terra
Fie din cauza activitatii miniere care se desfasoara in zona (zacaminte de pirita), fie din alte cauze legate de activitatea industriala mai recenta, apele Rio Tinto (Riul Rosu) din Huelva au fost considerate timp de mai multi ani ca lipsite de forme de viata. Rosul intens al apei, aciditatea lor extrema si marea concentratie de particule metalice au impiedicat multa vreme efectuarea de cercetari serioase a originii chimice a acestui straniu sistem natural. Un grup de cercetatori de la Universitatea Autonoma din Madrid a initiat la inceputul anilor 80 un studiu dedicat posibilelor micro-organisme care ar putea trai in acest mediu si au descoperit, spre marea lor surpriza, ca intreaga albie a acestui riu constituie un mediu de viata propice pentru o gama variata de microbi. Cercetarile ulterioare de microbiologie si chimie, efectuate in anii 90, asupra apelor acestui riu au constatat ca aciditatea ridicata a apei se datoreaza existentei unor micro-organisme care se dezvolta oxidind sulfurile metalice, cum ar fi pirita.
Intr-adevar, oxidarea piritei datorata activitatii acestor microbi chimiolitotrofi, cum au fost denumiti, produce o solutte foarte acida, cu o concentratie ridicata de oxid de fier, substanta care da culoarea caracteristica apelor Rio Tinto, respectiv culoarea rosie. Aceste cercetari au fost coroborate cu cele efectuate de cercetatorii australieni in desertul Pilbara, acestea din urma fiind, la rindul lor, coroborate cu cele efectuate de cercetatorii NASA asupra organismelor extremofile si asupra posibilei existente a unor forme de viata pe Marte. In prezent, cercetatorii de la NASA si cei de la Centrul de Astrobiologie din cadrul Universitatii Autonome din Madrid studiaza in detaliu habitatul din Rio Tinto, pe o lungime de 90 de kilometri, habitat care le sugereaza cercetatorilor americani o mare asemanare intre conditiile exitente la Rio Tinto si cele existente pe Marte.
Regia: Manuela Gutierrez si Enrique Nicanor
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: Discovery Communications (Spania, 2001); Gabriel Neira si Lorenzo Dunoyer
Scenariu: Manuela Gutierrez si Enrique Nicanor
Idee originala: Manuela Gutierrez
Limba: spaniola
Format: DVD
Durata: 47 minute
SESIUNEA 02 – 20 mai 2009, ora 18:30
In cautarea lumii pierdute. Expeditia Gazella Dama
Ori de cite ori ne gindim la desertul Sahara, ne apare in minte un loc infinit si magic, o lupta constanta intre viata si moarte, o intindere nesfirsita de dune longitudinale sau de barchane. O interminabila succesiune de deserturi unice si diferite, unite intre ele, ca si cum ar incerca sa se intreaca unele cu altele. Desert negru, desert verde, desert ocru… combinate cu imense blocuri de stinca dispusa in straturi orizontale peste care se formeaza zonele de serir, hammada si erguri de nisip. Varietatea de forme si peisaje care se observa deriva din diferitele materiale geologice care apar in aceasta zona si care se compun din granit, calcar, nisip, marmura si, uneori, intercalari de materiel vulcanica -martor al unei activitati geologice intense…
Acest documentar, realizat de Clemente Tribaldos, merge pe urmele expeditiei conduse de Jorge Pina. Recreind calatoria facuta cu ocazia expeditiei stiintifice din 1941, profesorii de geologie si geografie fizica Eduardo Hernandez Pacheco si Francisco Ma Pacheco ne revela aspecte necunoscute din desertul Sahara si aduc in actualitate studiile realizate in secolul XIX de expeditionarii spanioli.
Regia: Clemente Tribaldos Baraja
Tara: Spania
Gen:Documentar
Producator: Creativos Multimedia, Mediateca CSIC si Television Educativa Iberoamericana (ATEI). 2007
Scenariu: Clemente Tribaldos
Limba: spaniola
Format: DVD
Durata: 26 minute
Atapuerca: patrimoniu al umanitatii
Dupa ani intregi de lucru intens, tenacitatea unui grup de cercetatori a inceput sa dea roade incepind sa dezvaluie secretele unei perioade foarte putin cunoscuta a omenirii. Data fiind putinatatea de resturi fosile, evolutia umana in ultimul milion de ani constituie inca un mare mister. Dar acum 300000 de ani, un grup de 33 de fiinte umane si-au gasit moartea, in imprejurari inca necunoscute, iar resturile lor au ramas ingropate in adincurile unei pesteri din Sierra de Atapuerca in nordul Spaniei. Acolo, intr-un loc cunoscut sub numele de Sima de los Huesos se gaseste cea mai mare acumulare de fosile umane descoperite vreodata. Tot in Atapuerca au fost gasite cele mai vechi resturi de oseminte umane de pe continentul european, datind de acum 7.800.00 de ani.
Regia: Javier Trueba
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: MADRIS SCIENTIFICS FILMS
Scenariu: Juan Luis Arsuaga
Limba: Spaniola
Format: DVD
Durata:45 minute
Animale-capcana
Modalitatile de a vina ale unora dintre cele mai bizare specii de animale de pe planeta ne duc cu gindul la faptul ca animalele sint uneori la fel de ingenioase ca omul, daca nu chiar mai mult!
Citeva dintre aceste specii, extraordinare, folosesc astfel de metode ingenioase pentru a-si captura prada, metode care ar putea fi descrise ca autentice capcane vii… Noi i-am numit pe acesti frumosi monstri vinatori: vicleni!
Regia: Alvaro Mendoza
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: Alvaro Mendoza Productions. 2006
Scenariu: Alvaro Mendoza
Limba: spaniola
Format: DVD
Durata: 52 minute
SESIUNEA 03 – 26 mai 2009, ora 18:30
Ultimele seceri
La Muzeul Etnologic din Font de la Figuera, am intilnit oameni care ne pot povesti multe lucruri despre obiectele gasite si expuse in Muzeu. Doi barbati in virsta retraiesc un trecut comun si sint cuprinsi de o emotie speciala atunci cind intra in muzeu si revad secerile pe care au invatat sa le foloseasca de mici, de la virsta de noua, invatind de la bunicii lor. Isi amintesc ziua cind au mers la secerat si apoi semanatul, culesul, recoltele uneori nesigure si munca grea de stringere a recoltei.
Regia: Eugenio Monesma Moliner
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: Pyrene P.V., S.L. 2005
Scenariu: Eugenio Monesma
Limba: spaniola
Format: DVD
Durata: 35 minute
Santiago Ramon y Cajal: fluturii din suflet
Cu ocazia centenarului acordarii Premiului Nobel pentru Fiziologie si Medicina medicului spaniol Santiago Ramon y Cajal, TVE a realizat documentarul intitulat Santiago Ramon y Cajal: fluturii din suflet , coproductie cu Societatea Statala pentru Comemorari Culturale. Canalul 2 al TVE a difuzat acest documentar in cadrul programului „Creatori ai secolului XX”. Documentarul a fost realizat cu sprijinul mostenitorilor lui Santiago Ramon y Cajal, al Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid, al Institutului Cajal, al Colegiului Medicilor din Barcelona, al Muzeelor Cosmocaixa din Madrid si din Barcelona, al Institutului Karolinska din Stockolm, al Camerei Deputatilor din Huesca, al Guvernului din Aragon si al Clubului Cajal.
Regia: Ana Martinez
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: TVE, Javier Gonzalez, 2007
Scenariu: Ana Martinez
Muzica: JUAN BARDEM
Limba: spaniola
Format: DVD
Durata: 60 minute
SESIUNEA 04 – 27 mai 2009, ora 18:30
Lynxul iberic
Linxul iberic (lynx pardinus), una dintre cele mai frumoase feline din Europa, are in prezent statutul-record de a fi cea mai amenintata felina din lume pe cale de disparitie. Raspindit doar in peninsula iberica, nu se cunoaste numarul exact de exemplare, dar se stie cu precizie ca mai traiesc intre 100 si 200 de exemplare. Scaderea numarului de exemplare de iepuri (oryctolagus cuniculus) care constituiau principala sursa de hrana a linxului, vinatoarea si prinderea in capcane, au decimat populatia de lincsi existenta. Barierele artificiale de tipul redirectionarilor albiilor de riuri si piriuri, construirea de autostrazi, cai ferate etc. au contribuit si ele la scaderea dramatica a numarului de exemplare.
Acest pradator, super-specializat in vinatoarea in vegetatie de tip arbust, isi delimiteaza teritoriul de vinatoare corespunzator unei singure perechi. Exemplarele nou-nascute trebuie sa gaseasca alte zone de vinatoare si, negasindu-le, fie sint vinate, fie strivite de masini, fie mor prin infometare.
In sudul Spaniei, in Andaluzia, isi are habitatul cea mai mare populatie de lincsi. Cu toate acestea, zonele Donana si Sierra Morena sint doar niste custi aurite unde felinele gasesc hrana si protectie. Dincolo de aceste zone protejate, pentru lincsi nu mai exista decit moartea. Aceasta situatie critica a facut ca administratia spaniola si colectivele de cercetare nationale si internationale sa ia masuri destinate sa studieze comportamentul acestui animal, prada, teritoriul ca sa poata gasi solutii pentru a-l salva de la extinctie. Sa speram ca nu e prea tirziu.
Regia: Antonio Sabater
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: Multivision Digital.2001
Scenariu: Jose Ma Montero Sandoval
Limba: spaniola
Format: DVD
Durata: 12 minute
Lumi minuscule. Balti efemere
Documentarul ne arata nu doar frumusetea si unicitatea formelor de viata ale celor mai mici fiinte vii din lume, ci si activitaeta lor, tehnicile de nutritie, strategiile rerpoductive si importante pe care o prezinta pentru ecosistemul global.
Apa de ploaie este principala raspunzatoare pentru supravietuirea ecosistemelor terestre si pentru cresterea vegetatiei. Mare parte din aceasta apa se infiltreaza in sol si creste volumul de apa subterana, dar, in unele locuri, date fiind caracteristicile geologice ale terenului, in urma ploilor apar asa numitele balti in care apa statatoare pune in functiune mecanismul biologic al multor fiinte vii, in special al organismelor microscopice care sint, de altfel, si baza acestor ecosisteme. Doar ca, mai devreme sau mai tirziu, apa din baltile respective se retrage si, atunci, micro-organismele din respectivul mediu trebuie sa gaseasca strategii de supravietuire care sa le permita viata si in perioadele lungi de lipsa de apa
Regia: Ruben Duro
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: Jose Luis Calvo, Javier Bueno, 2006
Scenariu: Ruben Duro
Limba: spaniolal
Format: DVD
Durata: 27 minute
Antarctica, viata la limita
Pe durata verii australe a anilor 1994 si 1995, o echipa de biologi marini a initiat una dintre aventurile stiintifice cele mai captivante. Acest grup de cercetatori a dorit sa dezvolte proiectul Bentart, al carui obiectiv il constituia realizarea unui studiu complet asupra faunei marine din peninsula antarctica. Rezultatele cercetarilor lor au deschis calea spre cunoasterea unui loc niciodata pe deplin explorat pina atunci si au dezvaluit existenta unor specii noi, necunoscute pentru oamenii de stiinta.
In 2003, acelasi grup de cercetatori a hotarit sa continue explorarea si mai spre sud, pina la Marea Inghetata Bellingahusen. La bordul unui submarin, la minus treizeci de grade, cu ajutorul robotilor submarini, scotocind sub gheata si studiind fundul oceanului la mai mult de 1000 de metri adincime, grupul condus de Ana Ramos a descoperit drumul catre o zona complet necunoscuta a planetei noastre.
Regia: Jose Antonio Moya
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: Taller de Imagen Universidad de Alicante.
Scenariu: Jose Antonio Moya
Limba: spaniola
Format: DVD
Durata: 48 minute