Temele „de lucru” – surprinzator de apropiate
Festivalul International de Literatura „European Borderlands” este, pur si simplu, cel mai important eveniment de aceasta categorie care viziteaza Iasul la ora actuala. El se afla deja la a treia editie, dupa cea din Leipzig de anul trecut si a doua, din Lvov, din martie anul acesta. Etapa ieseana este, dupa cum ne asigura organizatorii, cea mai intinsa ca durata.
Festivalul vrea sa aduca laolalta tarile Europei, atit din interiorul, cit si din afara Uniunii Europene, vindecind astfel posibilele schisme si resentimente ale celor neinclusi, momentan, in cadrul organismelor politice, dar de mult integrati, de fapt, in unitatea culturala a continentului. 16 scriitori din Germania, Elvetia si Bulgaria, din Ungaria dar si din Serbia, din Slovacia dar si din Ucraina, din Romania dar si din Moldova vor lua parte la „European Borderlands”. Afirmatia despre unitatea Europei nu avea cum sa fie mai clara.
Manifestarea nu are, totusi, un simplu caracter politic. Intentia sa e de a aduce laolalta scriitori din tari invecinate, care nu au avut pina acum prilejul sa se cunoasca, sa se citeasca unii pe altii. Adesea, temele lor „de lucru” sint surprinzator de apropiate, astfel incit a-i aduce laolalta ii ajuta pe insisi scriitorii sa observe ca nu sint deloc singuri in proiectele lor. Iar pentru cititori este o asigurare ca literatura care se face, adesea, chiar sub ochii lor, traieste de pe urma unor experiente destul de asemanatoare in tari foarte diferite. O astfel de manifestare poate genera un puternic sentiment de europenitate: pentru ca, nu-i asa, Europa e chiar aici.
Festivalul International de Literatura „European Borderlands” incepe pe 7 iunie, la Bucuresti. Din 9 iunie, scriitorii din Elvetia, Ungaria, Serbia, Ucraina, Germania, Bulgaria, Republica Moldova si Romania se vor afla, pentru doua zile, la Iasi, urmind ca acestia sa plece spre Chisinau pe 11 iunie. „Organizarea festivalului atit in Romania, cit si in Republica Moldova si participarea a numerosi scriitori din diferite tari vor sa demonstreze ca daca pentru scriitori nu exista granite, la fel trebuie sa fie si in viata fiecaruia dintre noi”, precizeaza organizatorii intr-un comunicat. „La aceste manifestari sint asteptati atit tinerii studenti din Iasi, cit si persoanele de toate virstele care iubesc literatura si care vor sa contribuie prin prezenta si comentariile lor la buna desfasurare a acestui festival”, se mai precizeaza in comunicatul citat.
Autorii participanti
Mircea Dinescu (Romania), Nichita Danilov (Romania), Filip Florian (Romania), Iulian Ciocan (Republica Moldova), Dumitru Crudu (Republica Moldova), Nicoleta Esinencu (Republica Moldova), Vasile Garnet (Republica Moldova), Nicu Ghenadie (Republica Moldova), Ilma Rakusa (Elvetia), Attila Bartis (Ungaria), Gyorgy Dragoman (Ungaria), Alek Popov (Bulgaria), Tanya Malyarchuk (Ucraina), Julia Schoch (Germania), Monika Rinck (Germania), Vojislav Karanoviae (Serbia).
Invitati
Michael Thoss – director Allianz Kulturstiftung (Fundatia Culturala Allianz), Ulrich Janetzky – director Literarisches Colloquium Berlin (Colocviul Literar Berlin), Claudia Schutze – manager al proiectului Literaturport, Aylin Rieger – manager al proiectului Halma, Oliver Zille – director Leipziger Buchmesse (Tirgul de Carte de la Leipzig), Ina Hartwig – director al foiletonului Frankfurter Rundschau, Katrin Hillgruber – jurnalist freelancer.
Programul festivalului
Simbata, 9 iunie
10.00 – Deschiderea oficiala – Casa de cultura „Mihai Ursachi”
11. 00 – Lectura Nichita Danilov, Nicu Ghenadie – Casa de cultura „Mihai Ursachi”
13.00 – Lectura Filip Florian, Attila Bartis – Sage Cafe
15.00 – Lectura Vojislav Karanoviae, Julia Schoch – Colegiul National
17.00 – Lectura Iulian Ciocan, Ilma Rakusa – Sage Cafe
20.00 – Seara de lectura, Casa de cultura „Mihai Ursachi”
Duminica, 10 iunie 2007
11.00 – Dezbatere – Sala Senat, Universitatea „Al.I. Cuza”
13.00 – Lectura Gyorgy Dragoman, Tanya Malyarchuk – Casa de cultura „Mihai Ursachi”
15.00 – Lectura Dumitru Crudu, Vasile Garnet – Arte Cafe
17.00 – Lectura Monika Rinck, Nicoleta Esinencu – Sage Cafe
19.00 – Lectura Alek Popov, Mircea Dinescu – Casa de cultura „Mihai Ursachi”