În traducere liberă, nu îți faci nevoile pe gusturile omului.
Trebuie să lăsăm pe fiecare să își manifeste preferințele culinare, chiar dacă ce place unuia nu ți-ar plăcea ție în veci. Din fericire, există și unele produse care ne împacă pe toți, un fel de porumbel al păcii în materie de mâncare. De parcă Dumnezeu a spus: ho, gata, vă fac acum un aliment pe care să-l iubiți cu toții! Astfel a apărut conopida.
Fiindcă este sezonul ei și fiindcă iubim această plantă, azi vă voi împărtăși rețetele mele preferate de mâncare cu conopidă și aștept cu nerăbdare la schimb, pe adresa redacției, rețetele dumneavoastră.
Coaste de miel cu ceapă caramelizată și conopidă. Un deliciu! Se taie cotletul de miel cu tot cu osul costal, la grosimea de un deget. Se capsulează, în tigaie, la foc mare, pentru a păstra suculența cărnii, apoi se pune la cuptor, în tavă, cu mirodenii, vin alb, câțiva căței de usturoi și jumătate de pachet de unt. Separat, ceapa se taie julien, apoi se trage la tigaie cu ulei și zahăr. OK, vă spun secretul meu, după ce scot ceapa, o pun la înăbușit, sub capac, într-un castron, cu câteva picături de oțet balsamic. Carnea este gata cam într-o oră și se poate scoate din cuptor, după care se presară ceapa caramel, să se ia aromele la trântă.
Plăcinte cu carne amestec și conopidă. Sper că știți să frământați aluat de plăcinte, în caz contrar nu avem ce discuta. Carnea de vită și de purcel, câte 300 grame din fiecare, se dă prin mașina de tocat, apoi le amestecăm. În acest caz, eu prefer să pun praz, nu ceapă. Prazul tocat se pune la mârâit, la foc mic, să devină auriu și păstos, după care, răcorit fiind, se zvârle peste carne, împreună cu o ploaie de mărar, două ouă, piper și sare. Amestecăm frumos și punem câte o lingură zdravănă pe fiecare pătrat de aluat întins. Tava se unge cu puțin ulei, dacă nu aveți untură. După 45 de minute la 180 de grade, veți scoate din cuptor un tezaur culinar.
Rețeta corporatistului grăbit: cartofi prăjiți cu ochiuri, quinoa și conopidă. Se pune friteuza la încins, în timp ce tragi cu coada ochiul la episodul șapte din House of Cards. Se răstoarnă cam jumătate de pungă de cartofi congelați, cu mare atenție la acțiunea serialului. Când cartofii sunt aproape arși, se basculează în farfurie, apoi ouăle se sparg în friteuză și se scot după maximum un minut, ca să puteți urmări în liniște finalul episodului. Quinoa se scoate din conservă și se presară pe unde vi se pare că a rămas loc.
Vă doresc poftă bună!