Queen și ABBA: „still the champions“
Veteranii muzicii populare nu pot fi detronați. Astfel, albumul Greatest Hits al celor de la Queen este pe punctul de a ajunge din nou pe primul loc în topul britanic la 40 de ani de la lansare. „Incredibil“, comentează chitaristul Brian May. Greatest Hits, albumul cu cele mai mari vânzări din Regatul Unit, a fost relansat cu ocazia a 50 de ani de carieră a trupei și a 40 de ani de la prima apariție. El a stat până acum 952 de săptămâni în Official Albums Chart și a fost certificat cu Platină de 22 de ori, după ce a fost vândut în peste 25 de milioane de exemplare în întreaga lume.
În acest timp, compilația Gold a trupei suedeze ABBA, lansată în 1992, a devenit primul disc ce a stat mai bine de 1.000 de săptămâni în topul de albume din Marea Britanie, fiind albumul cu cele mai mari vânzări după cel al formației Queen.
Moartea „tatălui“ lui Superman
A încetat din viață, la vârsta de 91 de ani, celebrul regizor american Richard Donner, unul dintre cei mai apreciați și mai de succes realizatori de Hollywood. În ciuda carierei sale ulterioare, Donner a debutat ca actor la vârsta de 21 de ani, dar, curând, și-a găsit drumul în spatele camerei de luat vederi. Ca regizor, el lucrează multă vreme în lumea seriilor TV, realizând episoade din Zona crepusculară, Evadatul, Kojak etc. Pe marile ecrane, debutul lui cu comedia Salt and Pepper nu atrage deloc atenția în 1968. Cu toate acestea, cariera lui Donner avea să explodeze câțiva ani mai târziu, în 1976, odată cu fenomenalul succes al filmului horror The Omen. Doi ani mai târziu, Donner avea să dea marea lovitură a carierei sale cu celebrul Superman și, pe urmă, din anii ’80, avea să se ilustreze ca „dirijor“ și creator al francizei Arma fatală. Ultimul film al unei cariere desfășurată în prima ligă a Hollywoodului (printre filmele sale se mai numără Ladyhawke, Teoria Conspirației, The Goonies, Maverick etc.) avea să fie filmul de acțiune 16 Blocks, din 2006.
Yes, un nou album
După jumătate de secol de carieră, celebra formație de rock progresiv Yes revine cu un nou album de studio, The Quest, primul disc de la albumul Heaven & Earth (2014). Nu mai puțin de 11 piese noi, compuse în ultimul an, apar pe The Quest, anunță chitaristul Steve Howe, veteran al formației. Yes, în 2021, este compus din Howe, Alan White (tobe), Geoff Downes (clape), Billy Sherwood (bass) și Jon Davison (voce).
Scala prin oraș
După un an de pauză forțată din cauza pandemiei, Scala din Milano își propune să iasă dintre zidurile instituției și să se aventureze prin oraș cu mai multe concerte și spectacole ce vor avea loc în diverse locații, între 11 și 14 iulie. Toate aceste evenimente ce vor avea loc în diverse destinații din Milano vor avea în comun omagiul adus compozitorului argentinian Astor Piazzolla, la centenarul nașterii lui, cel care „a revoluționat tangoul deschizându-l în direcția jazzului și a muzicii clasice“.
No more Rush!
Chitaristul Alex Lifeson spune că formația Rush, desființată după moartea bateristului Neil Peart, în 2020, nu „va mai exista vreodată“. Cu toate acestea, el nu exclude ca, pe viitor, să colaboreze cu celălalt membru Rush, Geddy Lee, în diverse alte proiecte.
Deocamdată, Lifeson a înregistrat zece piese cu noul lui proiect, Envy of None, și a colaborat la o piesă nouă cu basistul trupei Rage Against the Machine Tom Morello și cu chitaristul Kirk Hammett (Metallica).
Casa daneză a poveștilor
Danemarca a inaugurat noul muzeu consacrat lui Hans Christian Anderson în orașul natal al scriitorului, Odense. Un proiect aflat în lucru mai bine de 10 ani, noul muzeu reprezintă, de fapt, renovarea unui muzeu precedent de către arhitectul japonez Kengo Kuma, și a costat 52 de milioane de euro.
Seria neagră
– John Lawton (74 de ani) – fost vocalist al formației Lucifer’s Friend, Lawton l-a înlocuit pe David Byron ca vocalist al formației Uriah Heep în 1976. Lawton a părăsit Uriah Heep în 1979, după ce, împreună cu trupa, a înregistrat cel mai mare succes de public al acesteia, piesa Free Me (1977).
– Vladimir Menșov (81 de ani) – regizor rus, autor al celebrului film Moscova nu crede în lacrimi, care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1981.
1 Trackback