Numar special realizat de Anca Baraboi si Razvan Chiruta

 

„Suplimentul de cultura“ dedica ultimul numar din 2014 celor 25 de ani de la Revolutie. Pe langa colaboratorii permanenti ai revistei au contribuit cu texte: Adriana […]

„Cand dau filmul cu executia lui Ceausescu?“ si „Cum e, s-a nascut?“ sunt cele doua intrebari care m-au preocupat in ultimele zile ale revolutiei. Primul raspuns a venit din partea lui frate-miu, care a decis sa se nasca la trei dimineata, pe 25 decembrie 1989. Al doilea, din partea „televiziunii romane libere“, a sosit […]
Stau si ma gandesc la fostii mei studenti, la cativa masteranzi si la doi dintre doctoranzi, la toti cei despre care stiu ca au implinit in 2014 fix 25 de ani.

Adriana Babeti, scriitoare


Ii vad pe Cristi si […]

Au trecut 25 de ani de la Revolutie, sau de la „evenimente“, cum obisnuim sa spunem cu pudibonderie, sau, in fine, de la ce-o fost. Si cate n-am vazut, cate n-am trait noi, generatia care pe atunci aveam in jur de patruzeci de ani!

Andrei Cornea, eseist

 

L-am […]

Aveam 14 ani la Revolutie. Fix langa blocul meu, erau stationati niste soldati. Eram foarte curios sa merg la ei, sa vad armele de aproape, insa nu puteam pentru ca tata imi interzisese sa ies. La un moment dat, s-a dezlantuit iadul. Am sarit la geam si am vazut cum soldatii trageau la foc automat spre curtea Episcopiei din Buzau.

Deosebit de celelalte tari din „lagarul comunist“ european, schimbarea in Romania s-a petrecut cu bruschete si brutalitate. Cele cateva zile din decembrie 1989, marcate de interventiile sangeroase ale autoritatilor contra demonstrantilor si de manipularea numita azi „afacerea teroristilor“, ne-au fracturat istoria.

Noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 mi-am petrecut-o in fata Casei Patrate. Am ascultat zeci de discursuri emotionante pe care le-am aclamat frenetic. Eram convins, la cei 20 de ani ai mei, ca lucrurile se vor schimba radical in tara, imediat, si poate de aceea a doua zi am fost putin dezamagit.

Toni […]