Este aproape uimitor succesul la public al liricii lui Nichita Stanescu, data fiind formula sa cvasiermetica, asumat modernista. Poemele lui Nichita Stanescu plac si in acelasi timp deconcerteaza,

tulbura si uimesc, cititorul fiind adesea derutat de serpuirile si jocurile verbale, de structura inchisa a unor versuri, de […]

Senzatia de trainicie a lucrurilor, a asezarii si a casei o poate avea numai memorialistul de azi, nu si copilul din trecut. Strabatand un acelasi drum, la varste diferite, el poate compara cele doua realitati (interbelica si postcomunista), constatand fotografic dezastrul istoriei.

Daca in descrierea raiului pierdut Adrian […]

Raportate la memorialistica fostilor nostri detinuti politici, digitatiile „autofictionale“ ale unor autori din ultimul val au ceva jenant. Din fericire pentru acestia din urma, cele doua genuri nu sunt comparabile, dupa cum nu pot fi comparate experientele de viata topite in carti.

Fara a generaliza, sa spun ca prefer […]

Pe cat de tarziu a debutat editorial Octavian Paler (la patruzeci si patru de ani, cu un volum de... poezii), pe atat de repede si-a castigat interesul si pretuirea unei largi majoritati cititoare.

De la borna Mitologiilor subiective (1975), fiecare carte ce-i poarta semnatura a intrat in asa-numitul orizont de […]

Poezia Ilenei Malancioiu are (si) calitatea de a fi imediat recognoscibila. Lectorul care i-a parcurs unele pagini, mai vechi sau mai recente, le simte si le incadreaza imediat pe cele acum citite: le recunoaste pe masura ce le descopera.

Faptul este realmente surprinzator fiindca, de la un volum la altul, Ileana […]

Protagonistul romanului Noaptea lui Iuda, publicat de Dan Stanca in 2007, e un ziarist intre doua varste, sastisit de activitatea lui profesionala pe frontul paginii de politica externa a unui cotidian central, apatic, abulic, absent, dar nu intr-atat incat sa nu observe, primul, ca are un destin mediocru.

Atributul […]

Anul 2014 a inceput dezastruos pentru mine, fiindca mi-am pierdut mama adoptiva, adica omul care, de la 13 ani ai mei, a avut grija de un copil orfan (la drept vorbind, de doi), l-a format si l-a modelat, cu o generozitate pe care o intalnesti numai in romanele englezesti.

Dupa moartea Doinei Cristea, ca sa nu o iau razna, […]

Daca ma gandesc in ce epoca s-a format generatia mea (a decreteilor) si o compar cu epoca urmatoare, in care traim acum, importanta momentului Decembrie 1989 devine una – pe drept cuvant – istorica.

Oricat de rau-intentionat ar fi cineva sau oricat de intinsa i-ar fi ignoranta, a califica negativ Revolutia din 1989 este […]

Bautorii de absint echivaleaza cu cinci carti cuprinse intr-una. Atat de diferiti sunt acesti poeti de varste, totusi, apropiate (cel mai varstnic, Liviu Ioan Stoiciu, e nascut in 1950; cel mai tanar, Ioan Es. Pop, in 1958), incat o poetica generationista nu-i poate subsuma decat aproximativ.

Viziunile si retoricile […]

Antologia de autor este opera individuala si in sensul figurat, si in cel propriu al termenului.

Un scriitor aflat la maturitatea artistica si la o anumita cota de recunoastere publica isi strange intre doua coperti texte desprinse din ansambluri mai vechi sau mai noi, infatisand astfel o evolutie punctata de momente si […]