Scurtmetrajul "Lampa cu caciula", in regia lui Radu Jude, si-a adaugat recent in palmares premiul juriului la Aarhus Film Festival (Danemarca), mentiunea speciala a juriului la Aspen ShortsFest (SUA) si premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la festivalul Mediawave (Ungaria).

La sfarsitul lunii aprilie, acest film a mai […]

Scriitorii Aris Fioretos si Matei Visniec se numara printre participantii la o masa rotunda despre exil si identitatea artistilor in noua Europa, ce va avea loc marti, 8 mai, la Institutul Cultural Roman (ICR) din Stockholm.

Evenimentul, intitulat "Artists beyond Frontiers: The Identity and Movement of Creators in the New […]

Membrii CNA au hotarat, in sedinta de luni, 7 mai, sa solicite o intalnire cu reprezentantii CRP (Clubul Roman de Presa) si ARCA (Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale) pentru a discuta despre difuzarea filmelor romanesti produse inainte de 1989 care pun intr-o lumina favorabila comunismul.

Grigore Zanc, membru al Consiliului […]

Piesa "Creatorul de teatru" a Teatrului Act, cu Marcel Iures in rol principal, s-a jucat sambata, 5 mai, la Stadt Theater din Viena, in programul evenimentului "Zilele Bucurestiului la Viena", cu o "sala arhiplina" in care "s-a aplaudat frenetic", potrivit managerului cultural al Teatrului Act.

Piesa "Creatorul de teatru", […]

Regizorul iesean Ovidiu Lazar va pune in scena piesa de teatru "Baia" de Maiakovski in Sectia Mecanica a fostului Combinat de Fibre Sintetice, actualul Terom, companie in lichidare, cu muncitori pe post de figuranti.

Lazar va incepe de luni lecturile pentru piesa, in sala de protocol a fostului combinat. "Dupa 10 zile vom […]

In cadrul Festivalului Filmului European vor fi prezentate, vineri seara, la Cinema Studio, doua lungmetraje romanesti cu succes la critica de specialitate – "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" de Catalin Mitulescu si "Hartia va fi albastra" de Radu Muntean.

Proiectiile cu aceste doua filme vor fi precedate de prezentarea […]

Sibiul, Capitala Culturala Europeana, nu are un camping unde turistii sa isi aseze corturile, insa are, incepand de vineri, un al doilea cort cultural, dupa multmediatizatul pavilion inchiriat cu aproape 800.000 de euro.

Noul cort din Piata Huet a fost confectionat pentru a gazdui, in perioada 4-6 mai, manifestarea "In cautarea […]

Cea de a 37-a editie a Sibiu Jazz Festival va incepe vineri, 4 mai, la Sibiu, cu vernisajul unei expozitii foto si lansarea unui CD multimedia.

Expozitia, care va deschide a 37-a editie a Sibiu Jazz Festival si a saptea editie a Galelor Studentesti de Jazz, cuprinde 100 de fotografii surprinse de-a lungul a peste 30 de ani […]

Spectacolul "mady-baby.edu", realizat de Gianina Carbunariu la Teatrul Foarte Mic, se va juca la cea de-a treia editie a festivalului Nova drama, ce are loc la Bratislava intre 9 si 15 mai, conform site-ului festivalului.

Totodata, festivalul va include o prezentare a autoarei romane si a traducerii in slovaca a piesei sale […]

Vineri, 4 mai, de la ora 19.05, la Radio Iasi, "Suplimentul de cultura" va prezinta o dezbatere despre felul in care au ales sa se pozitioneze intelectualii in privinta suspendarii presedintelui Traian Basescu.
De asemenea, punem in discutie si posibila decredibilizare a intelectualitatii pe fondul deconspirarilor (ultimul caz […]