Mincarea, sub orice forma si specie, cu extremele sale, precum caracatitele aruncate in tigaie ce simt, brusc si brutal, cum e sa stai linistit in apa sarata, iar doua secunde mai tirziu, sa iti spui ultima dorinta intr-o baie de ulei; sau testiculele de maimuta, pe care doi chinezi din Los Angeles platesc o gramada de bani, la o crisma de fite, pentru ca sint considerate exceptionale delicatese culinare. Nu ai nici o sansa de a scapa de asemenea secvente, oricit de exclusivist telespectator ai fi, de la unul care se uita doar la TVR, pina la unul care isi blocheaza aparatul de receptie pe canalele de la Discovery.
Pentru a putea urmari emisiuni culinare, nu e suficient doar sa fii pasionat de arta gatitului. Iti mai trebuie si un stomac tare, ca sa urmaresti fanteziile gastronomice ale diverselor popoare. Iar asta se intimpla mai ales atunci cind dai peste o productie englezeasca, in care vreun domn albinos si pistruiat iti impartaseste fantastica virtuozitate in bucatarie a fostului imperiu. Daca nu ai habar de retetele lor, rezisti maximum doua emisiuni; daca stii cit de priceputi sint englezii la asa ceva, te uiti ca la un serial de comedie. Deunazi, gazda unei emisiuni ne arata noua, telespectatorilor din lumea intreaga, cit de greu este sa pui intr-o tava, la cuptor, citeva pulpe de pui cu trei-patru cartofi taiati cubulete. “Cartofi imperiali”, tinea domnul acela sa precizeze aproape obsesiv, de parca barabulele din prim-plan erau cumparate de la Gucci si se gateau singure.
Stomac de anduranta iti trebuie si daca te uiti la emisiunea “Cireasa de pe tort”, de pe Prima TV. Daca nu ati urmarit-o pina acum, iata un scurt rezumat: patru “vedete” din Romania se viziteaza reciproc, timp de patru zile la rind, si-si gatesc ce stiu ele mai bine. Intr-una dintre zilele saptaminii trecute, Oana Zavoranu a reusit sa doboare toate extremele gastronomice cu putinta, facind lucrul la care ea se pricepe cel mai mult: sa fie naturala. Atit de naturala, incit a facut o salata cu rosii gata scoase din punga, pe care nu le-a mai spalat, un “tort” cu crema de la raft si fructe la fel de “naturale”. A, si a mai “gatit” niste fructe de mare, comandate de la nu stiu ce firma de katering.
Urmarind trei sferturi din emisiunile culinare, constati ca oamenii aia care gatesc au terminat Academia de Snobi si Fitosi. As vrea sa vad, intr-o zi, macar un roman care, atunci cind e filmat, gateste o iahnie de fasole. Pe ala l-as crede ca stie ce inseamna bucataria. Si ca, poate macar accidental, a deschis cartea de bucate a lui Pastorel sau pe aia a lui Kogalniceanu.