„It became an act of survival, honestly“, spune Alejandro González Iñárritu, intr-un interviu, despre productia lui The Revenant. Cum deja cu totii am spus atatea despre film, incercand sa nu ma repet, cred ca tind sa-mi indulcesc discursul.

Cand l-am vazut, The Revenant mi s-a parut bun, dar nu extraordinar. […]

Epitetul „odios“, care ne-a intrat in subconstient odata cu formula „odiosul dictator“, se innoieste in ceea ce e recomandat drept al optulea film al lui Quentin Tarantino (si, dupa cele mai recente declaratii, antepenultimul inainte de mult anuntata retragere). Varianta originala, „hateful“, suna mai bine decat […]
The Danish Girl, stangaci tradus Daneza, e o minciunica frumoasa despre care s-ar vrea sa credem ca nu e minciunica. Scuza lui ar fi ca, adaptand romanul omonim al lui David Ebershoff care a fictionalizat adevarul, a preluat si firul rosu al acestuia – iubirea extraordinara a pictoritei Gerda Wegener pentru sotul ei, pictorul […]
Cu fiecare an, ideea de a intocmi topuri imi pare tot mai injusta si mai greu de indeplinit. Cum sa compar Star Wars cu Winter Sleep si pe Radu Jude cu Apichatpong Weerasethakul? Cum sa pun intr-un clasament motivele pentru care mi-au placut Aferim!, Son of Saul ori Arabian Nights? (Cum […]
Am citit undeva ca Micul Print nu a fost adaptat de prea multe ori si pentru ca in opera lui Saint-Exupéry era prea putina poveste de un lungmetraj. Cred ca mai degraba cineastii au fost timorati de faima cartii care contine atata poezie imateriala, incat face aproape imposibila transpunerea vizuala.

La 41 de ani […]

Nu-i nevoie sa te pricepi la computere ca sa gusti Steve Jobs, unul dintre cele mai bune filme ale lui Danny Boyle si o mostra de virtuozitate scenaristica. Filmul se bazeaza pe biografia omonima, scrisa la cererea lui Jobs de Walter Isaacson, dupa intervievarea a peste 100 de oameni incurajati chiar de Jobs sa fie foarte […]
Podul spionilor a avut critici bune in Statele Unite, atat datorita reputatiei lui Steven Spielberg, cat si mesajului umanist din paralela vizibila dintre Razboiul Rece si zilele noastre. Dar, desi bine integrat in filmografia lui Spielberg, Podul spionilor nu e unul dintre cele mai reusite filme ale sale.

Greu […]

Seria Jocurile foamei/ The Hunger Games se termina odata cu partea a doua din Revolta/ Mockinjay si, desi Suzanne Collins nu mai are carti noi, Lionsgate planuieste deja o continuare sau un prequel. Deocamdata, cantecul de lebada al mierlei e grav si lalait, cu accente super-dulcege la final.

Rupand […]

Bucuresti nonstop, al cincilea lungmetraj al lui Dan Chisu, mi se pare cel mai bun film din ce a facut pana acum acest director de festival, antreprenor, bucatar etc., devenit si cineast independent.

Chisu nu a excelat pana acum prin originalitate sau talent regizoral, nu a impus o voce in peisajul autohton, dar […]

Mai intai piesa de teatru scrisa de Mimi Branescu si montata de Alexandru Dabija la Teatrul Act (2009), apoi de Vlad Massaci la Teatrul de Comedie (2013), Acasa la tata ajunge si la cinema, la capatul unui proces care a durat mai multi ani.

Filmul e regizat de Andrei Cohn, care, asemeni lui Cristi Puiu, a studiat […]