Si totusi, Dragnea poate cadea la fel de repede. Romanii sunt iuti la manie, iar daca nu le place ceva, dragostea se transforma in ura. Nu prea exista cale de mijloc, pentru ca in politica romaneasca totul e dus la extrem.
Doua sunt zonele de unde poate veni pericolul pentru PSD: economia si statul de drept.
Deocamdata, PSD se straduieste sa arate ca e partidul care imparte bogatia cu poporul. Mareste salarii si pensii, micsoreaza taxe si impozite, da bilete CFR gratis studentilor. Toata lumea pare multumita, desi cinci sau zece la suta in plus la o pensie de 700 de lei nu inseamna mare lucru.
Insa dincolo de frenezia masurilor pozitive care a cuprins tara de la un capat la altul, PSD se va lovi la un moment dat de realitatea economica. Nu poti pacali cifrele la nesfarsit, nu poti da mai mult decat produci, oricat ai vrea. Placinta bugetara nu creste de la sine. E adevarat ca partidele fac programe de guvernare, dar masurile se iau in guvern. Ministrul Finantelor e cel cu pusculita, nu Dragnea, nici macar Grindeanu. Poate decreta partidul oricate mariri de lefuri, dar daca se forteaza nota, economia va reactiona. Ori va creste inflatia, ori ne indatoram pe doua-trei generatii. Mai grav ar fi sa pierdem complet echilibrul, iar apoi sa asistam la introducerea de noi taxe si impozite, pentru diverse categorii, doar pentru a carpi sacul.
PSD arata doar ca e marinimos, nu si ca stie sa produca bunastare. Posibil ca dupa jumatatea anului sa ne lamurim daca intr-adevar exista o strategie sau daca nu cumva avem doar un sir de promisiuni pe care partidul se chinuie sa le onoreze.
Al doilea pericol care paste partidul lui Dragnea e lupta impotriva statului de drept. De bine, de rau, in ultimii ani s-au pus pe roate cateva institutii, desi ceas de ceas unii s-au apucat sa sape la credibilitatea acestora. Uitati-va doar la televiziunile aservite actualei puteri si veti sesiza incotro bate vantul schimbarii. E adevarat ca inca sunt decizii discutabile ale magistratilor, ca exista numeroase cazuri greu de inteles de omul simplu, dar nu putem generaliza. Va amintiti de PNA-ul din urma cu ceva ani? Care erau cazurile de coruptie anchetate de procurorii anti-coruptie? Un politist prins in timp ce primea doua gaini sau un functionaras care a semnat stramb nu stiu ce document.
PSD poate forta oricand nota, motivand ca are girul alegatorilor pentru „proiectele“ sale impotriva statului de drept. Credeti ca vor suporta cei din PSD si ALDE ca DNA sa mai vina in Parlament cu solicitari pentru incuviintarea unor retineri? Nici vorba. Vor lua foc. Pai de asta s-au chinuit sefii locali in campanie? Adica au luat 60 sau 65 la suta in unele judete pentru a continua cu aceleasi „obiceiuri“ ale procurorilor?
Intrebarea nu e daca PSD si ALDE vor forta decapitarea unor institutii precum DNA sau Inalta Curte, ci cand. Si mai ales cum?
Foarte probabil, PSD-ALDE vor trece la coafarea legislatiei anticoruptie, posibil chiar sa asistam la o comasare a DNA cu DIICOT si trecerea noii structuri in subordinea ministrului Justitiei.
Insa, pentru PSD punerea in practica a strategiei nu va fi simpla. Am vazut ce s-a intamplat in aceasta saptamana, cand o mie de oameni au iesit in strada la Cluj, pe un ger de minus zece grade, pentru a cere demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. O decizie riscanta a coalitiei PSD-ALDE va inflama spiritele imediat, iar cand ai in strada cateva mii de oameni, zile la rand, semnalul e cat se poate de prost. Iar politicienii, oricat de cinici ar fi, se tem cel mai tare de reactia strazii.
In plus, PSD-ALDE mai au un dusman: Cotroceniul. Orice derapaj al actualei puteri va fi aspru amendat de Klaus Iohannis, care se poate opune unor decizii aberante ale majoritatii. Nici teoria suspendarii presedintelui nu sta in picioare, pentru ca e greu de crezut ca poti castiga un referendum cand ai ca tema protejarea propriilor corupti. Se anunta asadar un an interesant din punct de vedere politic, in care doua lucruri sunt de urmarit: cum va reusi PSD sa ofere paine poporului, fara sa deraieze economia, iar, pe de alta parte, care va fi calea pe care o va urma pentru a reteza elanul DNA in anchetarea coruptilor.