Bineinteles, pentru nimic din toate astea vina nu-mi apartine mie, ci Internetului. Ca a aparut prea tirziu.
Daca ar fi existat site-ul Famster, asa ceva nu s-ar fi intimplat niciodata. Famster se declara un fel de „acasa” al tuturor familiilor de pe Internet. Bloguri de familie, fotografii, liste de cumparaturi sau de cadouri, retete si videoclipuri de familie – totul intr-un spatiu in care se pot intilni rudele din intreaga lume.
Famster aduna tot ce are mai bun MySpace, YouTube, Blogger si Flickr si alte site-uri asa-numite „sociale”.
O familie isi poate crea un cont pe Famster si fiecare membru – inclusiv pisica – este reprezentat de un caracter animat, asemenea avatarilor de pe Yahoo. De acolo, cu bunica si catel, familia poate pleca unde ii doreste background-ul, adica decorul pe care il adauga paginii personale. Mai departe, se pot adauga si alte rude, oricit de indeparate, ca spatiu sau ca grad de rudenie.
In cazul in care aveti o familie atit de mare incit le incurcati mereu pe Marinela cu Marilena, veti fi recunoscatori acestui site care va ajuta sa va creati un arbore genealogic, unde legaturile de rudenie sint cit se poate de clare si fiecare membru are o fisa individuala, cu poza si datele personale. Daca nu vrei sa pierzi ziua in care nepotelul tau face primii pasi, atunci fii sigur ca te tii la curent cu blogul fratelui tau. Iar fragmente de la nunta verisorilor din strainatate, la care n-ai putut ajunge din probleme de serviciu, pot fi urmarite in sectiunea Video a site-ului. Retetele culinare ale bunicii pot aparea si ele pe Internet pentru a se infrupta din ele intreaga familie, iar daca stiti exact ce cadouri vreti sa primiti de Craciun, scrisoarea catre Mosul poate fi postata direct pe site, sub forma de lista de cumparaturi.
Spre deosebire de MySpace, Famster place foarte mult parintilor. In primul rind, pentru ca pot controla informatiile accesate de copii. Punctul „forte” al site-ului este o harta a agresorilor sexuali din zona, care le ofera parintilor posibilitatea de a interzice contactul cu anumite adrese de email. Potrivit informatiilor difuzate de site, unul din cinci copii sint abordati pe Internet de potentiali agresori, iar Famster si-a creat un moto din optiunile sale de securitate, „distractia poate fi sigura”. Distractiv, dar si util, in acelasi timp – pentru ca astfel, nu veti mai uita niciodata data de nastere a vreunui var. Si cu atit mai putin cum il cheama.
P.S.: Artisti din blogosfera. Astazi Nanca, Popistasu si Gontz
Sub titlul „Arta trece pe blog”, Agentia Mediafax a realizat saptamina trecuta un grupaj dedicat blogurilor citorva dintre artistii romani. In prim-plan s-au aflat Vlad Nanca si si Daniel Gontz, dar si blogul actritei Maria Popistasu, cunoscuta din productia Legaturi bolnavicioase. „Fac filme, au expozitii si sint implicati in arta contemporana – cei care schimba in prezent peisajul artistic din Romania tin bloguri in care povestesc atit despre proiectele lor, cit si despre viata de zi cu zi, prezentind online frinturi de ginduri si experiente”, scrie Cristina Mazilu.
- „Prima oara mi-am facut un blog personal in care imi scriam tot felul de preocupari. Pina la urma, acesta s-a diferentiat in mai multe bloguri, dintre care cel mai mult tin la http://vladnanca.blogspot.com/ si la http://bukresh.blogspot.com/„, a declarat Vlad Nanca. „Blogul meu e un fel de galerie personala. Incerc sa comunic cu oameni care ar putea sa fie interesati de ce fac eu, nu neaparat din Romania. E un fel de portofoliu”, mai spune artistul.
- Maria Popistasu a inceput primul jurnal online pe site-ul filmului Legaturi bolnavicioase. „Dupa ce s-a terminat perioada de filmari mi-am dorit sa continui. Am ales varianta «Fotolog»”.
- Artistul vizual Daniel Gontz – cunoscut mai ales pentru activitatea sa de VJ si, mai nou, ca regizor al ultimului videoclip al formatiei Vama Veche, La radio – tine un blog care vorbeste despre el mai mult prin fotografie: „Viata exemplara a lui Daniel Gontz in imagini si citeva cuvinte… sau fara cuvinte„. Astfel, artistul isi ilustreaza calatoriile intre Romania si Austria, „amestecind” activitatea profesionala cu cea personala. „Cind faci fotografie, nu faci numai acele poze care ajung in expozitii, oricine face mult mai multe poze. Daca unele dintre acestea nu ajung in galerii din diverse motive, cum ar fi ca nu se potriveste cu seria pe care o prezinti sau oricare alt motiv, asta nu inseamna ca unele dintre ele nu sint fotografii bune”, explica el.