Traim intr-o perioada catavenciana suta la suta, la fel de arzatoare si pura precum vitriolul. Intr-o epoca de acest fel, intr-atit de cacofonica incit majoritatea nu mai stiu diferenta dintre lacrima si hahaiala, am urmarit-o, marti noaptea, pe TVR Cultural, pe Regina Ana a Romaniei. Da, regina Ana nu e romanca, parca si aud vadimistii tiunind ca heterodina in urechi, da, nu a trait aici in anii „de dinainte”, da, nu a mincat salam cu soia (ce sofism de doi bani inventat de pleiada mediocra a lui Ion Iliescu!). Nu, Regina Ana a Romaniei nu e romanca, vai, ce dezamagire, dar, paradoxal, Regina Ana e mai romanca decit trei sferturi dintre romanii care se dau iubitori de valori nationale.
Pentru ca, in fond, scrijelesc si eu, simplu privitor la emisiunea „Profesionistii” a Eugeniei Voda, ce inseamna patriotism? Inseamna un set de valori universale, aplicabile in interiorul tuturor granitelor de aiurea. Din setul asta de valori face parte, in primul rind, munca. Iar Regina Ana a povestit, cu mult farmec, crocant pina la Dumnezeu si retur, cum a lucrat, in tinerete, la un magazin de tip artizanat din New York. Si cum, de atunci, a invatat ca vinzatorilor trebuie sa li te adresezi cu respect. Si cum nu conteaza citi bani are familia in care te-ai nascut, ba, mai mult, apud. domnia sa, e cu atit mai important sa ai un serviciu si sa muncesti pe brinci atunci cind ai bani! A povestit Alteta Sa si alte chestiuni, legate de Carol al II-lea, de priapismul romanesc si de aiurea, de Mihai I, de tot ceea ce inseamna, scurt pe doi, tac-pac, o viata de om inteligent si rafinat.
Prezenta Reginei Ana in emisiunea Eugeniei Voda a fost unul din momentele sublime ale inceputului de 2008. Ca multi alti tineri de virsta mea, am fost infestat, in scoala, cu timpenia aproape macabra ca regele Mihai a uschit-o din tara cu un vagon plin de aur. Nu stiu citi dintre fostii mei colegi de generatie mai cred chestia asta. Nu stiu nici citi dintre ei se proclama acum vadimisti, aiuristi, liberalisti, liber-schimbisti, optimisti sau futuristi. Stiu doar ca, daca nu au ratat emisiunea in care Ana de Bourbon a fost prezenta, se vor fi simtit, cumva, razbunati pentru toate prostiile auzite in adolescenta.
P.S.: Am gasit, recent, intr-un banc, cea mai buna caracterizare a geniului victimizarii la romani. O blonda intra intr-o casa de schimb valutar. „Vreau sa-mi schimbati 100 de euro!” Angajatul se uita lung si spune: „Banii astia-s falsi”! Dupa un moment de uluiala, blonda zbiara: „Vai, am fost violata!”