Anul electoral 2024 este departe, dar tot ce se va întâmpla până atunci contează enorm. Teoria este însă uitată de politicieni, care consideră că dacă au o campanie bună vor muta munții, adică vor recupera tot ce n-au făcut în patru ani de mandat. Greșită strategie.
Alegerile se câștigă între campanii, nu în cele 30 de zile de dinaintea scrutinului. Tot ce se întâmplă așadar acum are o importanță colosală. Un alegător dezamăgit cu greu se mai întoarce din drum. Adică nu va mai vota partidul pe care a pus ștampila la ultimul scrutin. Din nou politicienii greșesc, pentru că unii lideri consideră că oricum alegătorul respectiv nu are alternativă și va vota răul cel mai mic. Adică va merge în continuare cu partidul lor. Eroare. Un alegător liberal, spre exemplu, e puțin probabil să voteze PSD. Ar putea opta pentru USR PLUS, dar și aici e complicat. Pentru că timp de patru ani între cele formațiuni n-a existat o mare prietenie. Iar dușmănia dintre politicieni se transferă și în rândul susținătorilor celor două grupări.
Dacă nu va exista o altă formațiune care să-l atragă (la ora asta nu se întrevede așa ceva), foarte posibil ca alegătorul nostru să ia în calcul absența de la urne.
2024 va fi anul care va influența scena politică pentru alți 10 care vor urma. Alegerile locale vor fi cruciale pentru că de acolo va porni valul. Cine câștigă teritoriul va avea șanse bune să triumfe și la parlamentarele din toamna aceluiași an. Iar concomitent cu parlamentarele se vor desfășura și prezidențialele. Se va candida în tandem, adică președinte-premier, cum s-a mai întâmplat prin 2004 când Alianța DA a defilat cu Băsescu și Tăriceanu.
De la Iliescu încoace, prezidențialele au fost câștigate doar de formațiunile de dreapta. Din 2004 l-am avut pe Băsescu, apoi a urmat Iohannis. Ambii și-au recâștigat mandatul, astfel că am avut două decenii fără PSD la Cotroceni. În 2024 lucrurile ar putea sta diferit. Dreapta vine după o guvernare sâcâitoare de cinci ani, iar pentru prima oară după mult timp social-democrații reintră în cărți pentru Cotroceni. O nouă înfrângere a PSD ar însemna că stânga nu mai e capabilă să câștige vreodată președinția. PSD are avantajul că vine din postura de partid în opoziție, iar epoca Dragnea nu va mai fi atât de proaspătă în mintea alegătorilor.
Va conta enorm cât de bine o vor duce românii la momentul respectiv, cum va conta și cantitatea de trăsnăi pe care politicienii PNL și USR PLUS o vor căra după ei. E greu de făcut scenarii încă din 2021, dar cu siguranță se urzesc planuri în zona stângă și se caută încă de pe acum un candidat care să aibă șanse reale în turul doi.
Fără îndoială că PNL și USR PLUS n-ar trebui să guverneze acum cu gândul la alegerile din 2024. Dacă iei măsurile care se impun, în multe situații devii nepopular pe termen scurt, dar pe termen lung aceasta e soluția câștigătoare. Guvernul actual încă n-a livrat reformele așteptate de publicul de dreapta. PNL și USR PLUS mai degrabă își pun piedici reciproc, iar când nu se faultează, are grijă UDMR ca lucrurile să nu avanseze.
Uitați-vă la ritmul lent al schimbărilor din Justiție, la indecizia privind trecerea la două tururi pentru primării (aici nu e doar UDMR, nici PNL nu este de acord), dar pe de altă parte actuala coaliție face greșeli impardonabile care în mod sigur enervează publicul de dreapta. Dau aici ca exemplu telenovela numirilor de la TVR și Radioul public, dar și lipsa de tact în ceea ce privește schimbarea Avocatului Poporului.
Există scenariul printre liderii PNL și USR PLUS că vor urma ani prosperi în România și că ambele partide își vor menține votanții. Nu cred că strategia va funcționa, pentru că mulți alegători PNL și USR PLUS au ajuns la confortul necesar pentru a nu-i mai influența tot ce se petrece în zona economică. La fel de important pentru bună parte a electoratului este să existe un sistem sanitar performant, dar și școli pe măsură. Cu alte cuvinte, nu doar stomacul contează.
Sunt trei milioane de oameni activi, mulți din zona privată, care știu ce vor de la viață, care nu așteaptă pomeni și care au nevoie de semnale clare. Acești oameni nu vor vota automat un partid democratic dacă nu vor găsi un corespondent pe scena politică.
România are nevoie de modernizare și de partide curajoase, pro-reformă. Deocamdată vedem doar mugurii. Iar în jur niște domni umblă bezmetici, fără nici o țintă clară.
1 Trackback