„Ar fi o iluzie sa credem ca poate exista un sistem de securizare perfect infailibil. Toti cautam un sistem care sa ofere o protectie rezonabila insa. Adobe DRM este unul dintre ele (si singurul disponibil comercial pentru protectia cartilor)“, considera Paul Balogh de la Humanitas Digital. Acesta mai spune ca e datoria jucatorilor din piata sa vina cu preturi corecte si o oferta generoasa, iar cititorii seriosi nu isi vor asuma riscurile pirateriei.
Vlad Puescu de la elefant.ro intareste ideea ca nu avem acum in Romania o problema cu pirateria eBook-uri. „Cit timp nu am avut optiunea formatului electronic, poate de aici s-a nascut si pirateria cartilor. Cel mai bun mod de a lupta nu e atit protectia, cit cea prin preturi atractive si carti de calitate.“
Apocalipsa se amina
„Cred ca este o sansa unica pentru editurile mai mici pentru care «turnura spre eBook» nu aduce cu sine costuri semnificative (asa cum se intimpla cu editurile mari). Cind spuneti «refugiu» pareti a va referi la o insula unde te poti izola. Pe cind cred ca metafora ar fi mai degraba a unui golf care se deschide spre un ocean. Este o evadare mai degraba decit o izolare. Lumea digitala este o imensa oportunitate, nu o apocalipsa a cartilor“, crede Paul Balogh.
Si Vlad Puescu este de parere ca pentru unii formatul electronic va fi un refugiu, dar si o posibilitate foarte buna de a testa titluri, autori.
Publicul cititor este, de asemenea, pregatit pentru aceasta „mutatie“ cita vreme tehnologia este peste tot in jurul nostru, iar internetul a ajuns sa fie vital pentru viata urbana de zi cu zi, urban din care provin in majoritate cumparatorii de carte „traditionala“ apelind la librariile online. Vlad Puescu accentueaza asupra faptului ca o platforma de vinzare online iti ofera tie, in calitate de cumparator, multe informatii privind produsul, cum ar fi lectura unor fragmente. Se adauga si bucuria de a putea avea cartea autorului favorit in citeva secunde, fara sa fie nevoie sa iti programezi timpul pentru a trece pe la librarie sau a astepta expeditia.
Daca toate argumentele conduc spre ideea ca acum era cel mai bun moment de lansare a eBook-uri intr-un numar mare, intrebarea ramine: citi cititori vor fi?
Paul Balogh revine: „Aproape nici un detinator de Kindle nu stie ca propriul device este singurul incompatibil cu standardele in domeniu. Sint mai fericiti cei care si-au luat iPad sau tablete pe Android pentru ca au la dispozitie toate optiunile si pot citi orice. Ispitele principale pentru cititori ca sa accepte «conversia», cred, vor fi portabilitatea si pretul scazut fata de print“.
Vlad Puescu anunta ca „sintem inca la inceput si va mai exista o perioada de evanghelizare. Exista o inalta curiozitate si oamenii se intereseaza asupra dispozitivelor, programelor, formatelor cartilor“.
Fascinatie pentru suport
» „Vorbim adesea despre eBook-uri doar din perspectiva comerciala («mai ieftin» s.a.m.d.), uitam insa ca mai exista si alte reguli decit cele strict economice. Intr-un fel, disperarea de acum legata de gadget-uri imi aminteste de fuga dupa muzica din anii ’90. Numai ca atunci, spre deosebire de acum, nu ne innebuneam atit de mult dupa suport (foloseam de toate, si casete, si diskete). Acum exageram cu fascinatia pentru suport, cind ar trebui sa exageram cu fascinatia pentru continut.“ – Costi Rogozanu, jurnalist, critic literar
Clasic = lux
» „Cartea pe print nu va disparea, dar ea va deveni un obiect de lux. Acum 100 de ani nu existau servetele de hirtie. Foloseam servetele din pinza, apretate. Astazi, acasa, folosim doar servetele de hirtie. Nici servetelele de bumbac n-au disparut, dar le gasim doar la restaurantele de lux.“ – Victor Kapra, consultant de online si social media, jurnalist specializat in IT