Tonya taie felii subțiri dintr-o turtă neagră de frunze de pu’er pe care a cumpărat-o în 2013 din Orientul îndepărtat. Pu’er sau pu-erh e un tip de ceai negru fermentat care provine din regiunea Yunnan din sudul extrem al Chinei.
Imperialiștii s-au dat peste cap de dragul acestei varietăți de ceai, care pe măsură ce învechește își sporește valoarea și gustul. Întocmai ca vinul, îi spun Tonyei care zâmbește discret și se oprește pentru câteva secunde din pregătirea Ceremoniei Ceaiului la care a invitat să asiste un grup restrâns de oameni. Undeva în sufletul Copoului, pe strada Șipoțel, nr. 21, se află o casă care găzduiește la primul etaj Centrul Cultural Chinez Nicolae Milescu. Exact. La fel ca vinul, ceaiului pu’erh nu îi e frică să îmbătrânească, îmi confirmă maestra de ceremonii din seara asta.
Călătorul, geograful și diplomatul Nicolae „Milescu“ Spătarul e considerat a fi un Marco Polo român, pentru călătoria întreprinsă din Moscova până în Beijing, prin Siberia, la 1675 și pentru informațiile culese în această călătorie și transpuse mai apoi în cunoscuta sa Descriere a Chinei (1678).
Totul a început cu ea. The mastermind. Antonina Trufanova a ajuns în Iași în urmă cu 6 ani și s-a îndrăgostit iremediabil de România. Se mai întâmplă. Lingvist, a studiat la Beijing, s-a născut în Ucraina și jonglează cu grație rusa, engleza, română și mandarină. Depinde de grup, ne spune Irina Macoviciuc, cea care împreună cu Tonya și Cristi au pus bazele Centrului de la Iași. Sunt seri în care cu invitați din Basarabia vorbește în rusă sau în mandarină, dar Tonya traduce și singură atunci când simte că translatorul nu exprimă exact ceea ce vrea ea să transmită. Cu toate acestea, meniurile în limba română de la restaurantele sino-ieșene o pun în dificultate, mai ales când un pui nu e niciodată doar cu cinci arome.
Punem întrebări despre ceaiul de sunătoare (cum se traduce în engleză?) sau rooibos (african) în timp ce mai cer încă o ceașcă de ceai cu aromă de caramel, preferatul vizitatorilor din ultima perioadă de la Centru.
I-am cunoscut pe inițiatorii acestui proiect în cadrul primei ediții de PopUp Festival Cameral în februarie a.c., când au transportat o masă grea de lemn și o sumedenie de feluri de lemn pentru o Ceremonie a Ceaiului într-una dintre sufrageriile unui apartament comunist din Tătărași înzestrat cu mobilă de la Ikea. Nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că e prima lor ieșire în public de când au deschis Centrul, în 2017.
Asemenea Marelui fermier care a descoperit întâmplător ceaiul pe când i se fierbea o oală de apă în care au căzut câteva frunze, eu am descoperit întâmplător un loc în care cultura chineză este prezentă, răspândind o aromă care arată mii de feluri în care fața Iașului se poate schimba.
Misiunea Centrului este de „a crea un spațiu și oportunități pentru un dialog intercultural și interreligios, dar și pentru explorarea, cunoașterea și îmbogățirea reciprocă, prin curiozitate și respect. Într-o lume tulbure ca cea în care trăim, în care legăturile sunt atât de importante și atât de fragile totodată, dorim să construim poduri între oameni, comunități și culturi“.
Activități la Centrul Cultural Chinez „Nicolae Milescu“:
– cursuri de limba chineză
– evenimente de gătit
– ceremonia ceaiului și povești despre China
– călătorii culturale în China
– ateliere de inițiere în caligrafie
– bibliotecă și colț de lectură
– seri de film și discuții
– celebrarea principalelor sărbători chinezești
– ateliere de cultură și civilizație chineză
Principiul yin-yang conform căruia toate lucrurile există în mod inseparabil ca părți contradictorii ale aceluiași întreg se regăsește pe deplin în toate aspectele culturii chineze, care și-a găsit un mic izvor chiar aici în orașul nostru: rece -cald, lumină-întuneric, dulce-acru.
Bem ceai fierbinte, neîndulcit, în mijlocul iernii, seara târziu la lumina domoală dintr-o încăpere ascunsă într-o casă veche din centrul orașului. Ne plimbăm cu gândul prin plantații de ceai de pe vârf de munte, printre magazine cu sute de sortimente, care mai de care mai fermentat de licori scumpe, printre autobuzele revărsându-se de turiști bezmetici într-un parc național gigantic, exemplu perfect al prezentului unei națiuni din ce în ce mai prospere, din ce în ce mai numeroase, din ce în ce mai deschisă curioșilor din toată lumea.
Până ai să ajungi realmente în China te sfătuiesc să dai o fugă până pe strada Șipoțel, nr. 21, la una dintre serile din casa de ceai, la un film în gradină și un grătar pregătit de vreun bucătar chinez. Mâncarea în China este o artă, o știință și o ocazie prin care oamenii se adună împreună. „Ai mâncat?“ este o formulă de salut folosită des, iar „Mănâncă încetișor!“ este echivalentul chinezesc al lui „Poftă bună“.
Ai ocazia să explorezi cultura culinară a Chinei, prin participarea la o serie de evenimente culinare intitulată „Armonia celor 5 arome“. Pe teritoriul atât de întins al Chinei, aromele bucătăriei specifice variază de la o regiune la alta.
Vei afla mai multe despre aspectele extrem de interesante ale acestei culturi culinare atât de diversă, gătind cot la cot cu experții, iar la sfârșit împărțind mâncarea cu cei prezenți.
Reține: Vorba multă nu gătește orezul!