Textele sale prezinta dorinta de eliberare de conventiile sociale ale epocii si incercarea de a gasi un sens existentei, un sens pe care l-a cautat si in droguri, religie, filosofie sau in lungile sale calatorii: „Astfel a inceput cu adevarat experienta mea pe drum, iar lucrurile care au urmat sint prea extraordinare ca sa nu le povestesc“. Kerouac este de asemenea considerat un precursor al filosofiei anilor ‘60. In toate cartile sale se simte o influenta considerabila a budismului Zen al carei adept era.
Romanul Pe drum, chiar daca in prezent este apreciat la adevarata sa valoare, si-a gasit cu greu un editor. In 2001 „American Modern Library“ a inclus cartea lui Jack Kerouac in lista celor mai bune 100 romane ale secolului XX scrise in limba engleza. Publicarea romanului marcheaza un moment deosebit de important pentru activitatea de scriitor a lui Kerouac, care se impune ca o portavoce a Generatiei Beat, a tinerilor care, dupa razboi, au respins toate valorile morale si religioase ale Americii.
Initial romanul a fost destul de bine primit de critica, dar au fost si voci care au criticat stilul lui Jack Kerouac. Una dintre aceste voci a fost Truman Capote. Kerouac, la rindul sau, privea cu ironie metoda de lucru a lui Capote. Si conservatorii epocii l-au criticat pe Kerouac mai ales pentru faptul ca sustine si promoveaza un grup „amoral“.
Jack Kerouac reprezinta totusi imaginea unei Americi care isi refuza propria identitate.
Traducere din limba engleza de Cristina Felea,
colectia „Biblioteca Polirom. Proza XX“,
Editura Polirom, 2009, 32.95 lei