In “Lumea Noua”, 50 de ani de existenta institutionala sint o istorie indelungata, marcarea cifrei facindu-se obligatoriu printr-o gala care atrage atentia. Weekendul trecut, Teatrul La MaMa din New York s-a aflat in plina celebrare. Tadeusz Kantor l-a declarat “cel mai important teatru in raport cu cultura universala”.

Dintre […]

O personalitate de valoarea lui Josef Svoboda devenea adesea coplesitoare pentru anturajul familial si profesional. Nepotul scenografului, Jakub Hejna, tinar cineast, crescut in casa maestrului, dar cu care, surprinzator, nu prea vorbise si il inspaiminta teribil, a incercat sa-l descopere pe traseul unui film documentar lansat in […]
Un spectacol pe sezon, vreme de 40 de ani, isi anunta Joël Pommerat proiectul de cariera in 1990, cind infiinta la Paris Compania “Louis Brouillard”. Un plan profesional pe care l-a si depasit cu fervoarea artistului ce are multe de impartasit, pentru care existenta reprezinta o perpetua cautare si o acuta nevoie de comunicare.

Interesanta […]

Noul manager al Operei Nationale Romane Iasi (ONRI), Beatrice Rancea, a imaginat o deschidere de stagiune care a rupt gura tirgului: in spatiul din fata cladirii ridicate in 1896, inchisa de citiva ani pentru restaurare, cladire pe care asezamintul o imparte cu Teatrul National “Vasile Alecsandri”, s-a instalat o scena adusa din […]
Un bun prieten din Bucuresti, proiectant in constructii, spiritual, rafinat, la curent cu pasiunea mea pentru arta scenica, mi-a facut o surpriza, daruindu-mi o cutie veche, din lemn, patinata. Situatia a fost cam ca in povesti, unde intelept e sa alegi cufarul mai putin impodobit, caci rasplata modestiei dovedite se afla in interior.

Cam […]

Dupa relache-ul estival, mi s-a parut potrivit ca subiectul saptaminii sa vizeze “nemarginitul teatru-al lumii”, caci, de la Shakespeare cetire, “lumea-ntreaga e o scena si toti oamenii-s actori”. Nu mi-ar fi revenit in minte celebra fraza a bardului avonez daca nu as fi ajuns la Vama Veche pe final de Stufstock.

Nu […]

S-au implinit, in aceasta primavara, 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran. Poate nu am fost foarte atenta, dar am ramas cu senzatia ca in Romania evenimentul a trecut neobservat, daca e sa raportez, de pilda, la timpul ori spatiul alocat pentru ineptii politice ori stiri horror aducatoare de rating.

Noroc de vinzarea […]

In legatura cu adaptabilitatea si flexibilitatea scrierilor shakespeariene la contexte geografice, spirituale si temporale diverse, acordul teoreticienilor si practicienilor e unanim, cele doua trasaturi primind in asigurarea universalitatii autorului si operei. Un spectacol vizionat recent, in conditii de deplasare, la Festivalul […]
Fara indoiala, unul dintre reperele teatrale ale Pragai il reprezinta Josef Svoboda. La aproape un deceniu de la disparitia sa fizica, teatrul botezat dupa numele spectacolului cu care uimea la Expozitia universala de la Bruxelles, Laterna magika, ii conserva amprenta stilistica.

Combinarea prezentei live a actorilor cu […]

Un eveniment consumat la finele saptaminii trecute in Capitala a readus in discutie un fenomen istoric nociv: cenzura. Directoarea salii Dalles s-a razgindit in privinta onorarii contractului de gazduire a spectacolului de divertisment intitulat Blonda, chelul si piticul, de teama de a nu-si pierde scaunul managerial.

O […]