Vreau să precizez, înainte de toate, că nu sunt nici misogin, nici prea conservator, nici adept al patriarhatului; nu cred că bărbatul ar fi superior femeii – nici măcar inferior ei – și susțin orice încercare de emancipare, mai ales când e vorba de drepturi, libertăți, opțiuni și mai ales dorințe.
Câteodată mă mai întreb însă dacă nu cumva, în dorința de a emancipa, egaliza și discrimina pozitiv, nu suntem pe cale să cădem în cealaltă extremă, că așa e firea umană – ca după aceea, cine știe, să declanșăm campanii pentru emanciparea bărbatului.
Sigur, nu, deocamdată societatea românească nu are de ce să se teamă de asta, nu riscă nimic. Vântul schimbării mentalităților, care bate peste toată Europa de peste ocean, dinspre America, la noi abia se simte, ca un zefir urban. Și totuși de o vreme încoace am început să mă întreb: n-ar fi rău să se întețească puțin, să ajungem și noi în rând cu lumea – dar până când? Până unde? Mă întreb, atâta tot. Și asta fiindcă în ultima vreme mă uit prea mult la desene animate.
Bine, nu mă uit propriu-zis la ele, mai degrabă mi se strecoară în creier. De când copiii au crescut un pic, televizorul nostru e fixat tot timpul pe canalul Disney Junior. Recunosc melodiile de deschidere ale tuturor serialelor, am învățat replici tipice și cred că în scurt timp, fără să mă mai uit la ceas, aș putea spune cu aproximație ce oră e doar după serialul care rulează pe ecran și se aude din camera alăturată. Uneori, în timp ce spăl vasele sau culeg jucării împrăștiate pe covor, mă trezesc că fredonez absent „Pijama, eroi în pijama, pijama, eroi în pijama…“ sau „Ooo, Vampirina, albastră sunt, cu dinți ascuțiți, ooo, Vampirina, dar nu sunt diferită de voi, să știți…“. Probabil că destui părinți îngână la unison, împreună cu mine, aceleași melodii.
Nu sunt diferită de voi, să știți – aici am tresărit. De-acum copiii încep să se identifice cu eroii pe care-i văd la televizor și să adopte gesturi de-ale lor, ticuri verbale, ba mai învață și tipare comportamentale – ceea ce nu-i rău. Astea sunt modelele, cu un pic de didacticism, cu un pic de umor infantil… Așa că Marina, fetița noastră, ni se prezintă mereu cu o altă identitate eroică: ea este Vampirina. Ea este prințesa Sofia I. Și așa mai departe. Nimic anormal aici, o făceam și noi pe vremuri.
Și-atunci m-am întrebat: dar Ștefan, băiețelul? Ștefan cu cine se identifică? Am tresărit, amintindu-mi cum mi-a zis la un moment dat „Tati, eu sunt Fancy Nancy Clancy“. Na, tocmai Nancy Clancy! O fetiță americană franțuzită, afectată și pasionată de modă – parcă nu-i tocmai rolul potrivit pentru un băiat. (Da, am zis că nu-s prea conservator, dar totuși…) Și-atunci de ce nu și-a ales un alt erou drept model? Adică un erou, nu o eroină. Nu că i-aș pune la îndoială alegerile, orice alegeri, dar totuși. Să fi zis și el că e… cine?
Da, cine? Cum ziceam, am învățat cam toate serialele de pe canalul Disney Junior. Cele cu personaje umane sau umanoide sunt pline de fetițe eroine, de toate tipurile și originile. Există acolo, în televizor, o Elena din Avalor, amazoană veritabilă de origine hispanică, apoi Sofia I, care e albă (caucaziană), mai e și faimoasa Vampirina, care, fiind vampiriță, vine – evident – din Transilvania, e albastră și trăiește în Pennsylvania. Iar de curând au mai apărut două seriale, tot cu eroine: Kit Secord, adică Fetița Rachetă, și Myra, detectiv regal. Și, ca să nu se încalce cumva regula diversității etnice, Fetița Rachetă e americano-libaneză, iar, Myra, detectiv regal, este indiană.
Și toate eroinele astea sunt minunate și curajoase și diverse etnic (da, să n-o uit pe doctorița Plușica, care e afroamericană), dar băieții, băiețeii eroi unde-s? Nu se mai găsește nicăieri, nici măcar de sămânță, vreun băiat păianjen, vrăjitor bun, zburător, puternic, curajos și bun? Vreun prințișor, vreun vampiraș sau măcar un erou mecanic. Instalator, constructor. Ceva. E drept că mai există Mickey Mouse, dar nici el nu mai are prestanța de odinioară. Și-apoi e doar un șoricel.
Zău așa, ne trebuie un erou acolo, pe Disney Junior. Altfel o să ajungem la mișcări civice pentru emanciparea băiețeilor, care între timp visează să fie Sofia I sau Elena din Avalor.
1 Trackback