Sunt, cred, unul dintre puținii români care nu au carnet de șofer și care, dacă ar avea de ales, nici nu s-ar gândi vreodată să aibă așa ceva. Cel puțin nu în România.

Cred că am mai spus-o și nu mă dezic: grozav ce mă mai tem de Șoferul Român. Nu de șoferii pre­cauți, echilibrați și corecți, […]

Ori de câte ori îmi amintesc de felul în care se circulă cu mașina în România, mă străbate un fior de furie incipientă.

Nu o dată mormăi printre dinți că aici se adună cei mai proști – sau mai agresivi – sau mai neciopliți – șoferi din Europa. Nesăbuiți, cu siguranță. Nu degeaba spațiul mioritic […]

Mă gândesc de mai multă vreme să scriu un text despre femeile din politica românească, despre statutul lor marginal, auxiliar, la masa patriarhalistă a politicienilor care conduc țara asta patriarhalistă.

Mă pregătisem să pornesc de la o întrebare cu bătaie aproape la fel de lungă precum cea de odinioa­ră, […]

Din când în când mai ciulesc urechile la discuțiile oamenilor din jur, fiindcă unde altundeva poți auzi limba română vie, în evolu­ție, cea care – cum ne învață lingvistica – ajunge adesea să impună reguli prin utilizare?

Fiindcă, de exemplu, oricât ar insista dicționarele ortoepice să pronunțăm […]

A fost oare sistemul de învă­țământ comunist mai performant decât cel actual? După pero­rațiile din textele și săptămânile trecute, încă îmi vine greu să emit o concluzie categorică.

A fost altfel. Da, știu că e răspunsul cel mai evaziv și mai ușor. Dar merită să privim lucrurile în perspectivă. […]

Când am spus că una din cauzele majore ale degradării învăță­mân­tului de la noi din anii 1990 au constituit-o universitățile particulare, nu am vrut să arunc anatema eternă asupra acestor instituții.

Ele erau necesare și, în plus, uni­versitățile private de azi nu mai seamănă prea mult cu uni­ver­sitățile […]

Dacă ar fi să numesc acum un moment de involuție din parcursul învățământului românesc, m-aș opri fără nici o șovăire la perioada de după 1990, care a fost, practic, dezastruoasă pentru calitatea educației de la noi. Iar dezastrul a început – nu-i nici un secret aici – cu apariția primelor instituții de […]

Săptămâna trecută încercam să compar sistemul de învățământ românesc din anii comunismului cu cel din zilele noastre. Sau mai degrabă să sugerez cât de naive și irelevante sunt comparațiile simple, directe, mai ales când evaluăm calitatea școlii românești. Și cât de defazat e discursul nostalgic, care supralicitează […]

Uite că începe – a început – iarăși școala. Și se reiau vechile plângeri, nemulțumiri, comentarii despre calitatea învățămân­tului românesc, despre condițiile jalnice în care ajung să învețe elevii în școli, despre manuale și profesori.

Așteptăm un pic să vină și frigul, ca să înceapă […]

Mare-i puterea Facebookului! E acolo lumea întreagă, legată peste mări și țări, la un clic și ceva de tine, iar dacă nu ești pe Facebook... nu, nu înseamnă că nu exiști, dar ești asemenea pustnicilor retrași pe vârfuri de munte sau în deșert, departe de vâltoarea și deșertăciunea lumii.

Altfel, […]