Dupa cum ati spus cindva, Jethro Tull este „an extended family” (o familie extinsa). Care sint muzicienii care vi se vor alatura in concertul de la Sibiu?
John O’Hara, la clape, James Duncan la tobe, David Goodier la bas si Florian Opahle la chitara. Toti sint muzicieni care au cintat alaturi de mine in spectacole solo sau orchestrale, in ultimii citiva ani. Martin Barre (singurul membru stabil al trupei, alaturi de Anderson – n.r.) este in vacanta la resedinta sa din Canada, pentru trei saptamini, iar Doane Perry (bateristul trupei – n.r.) lucreaza la un proiect, o inregistrare in SUA.
Primavara aceasta a fost o perioada buna pentru fanii Jethro Tull – EMI/Chrysalis a scos Best Of Acoustic Jethro Tull. Ce ne puteti spune despre acest album?
Este o colectie a citorva dintre piesele mele acustice favorite, scoase de-a lungul anilor. Cele mai multe albume Jethro Tull contin atit piese acustice, cit si electrice, asa ca era firesc sa ma concentrez asupra acestui aspect al trupei, pentru fanii muzicii acustice. Pina la urma, eu sint tipul „unplugged” intr-o trupa rock!
V-ati creat o traditie „unplugged” de-a lungul anilor. La Sibiu va fi un show acustic sau un amestec de materiale acustice si electrice? Veti cinta piese noi sau veti relua anumite bucati deja cunoscute?
Va fi un amestec de vechi si nou, electric si acustic. Ca toate concertele Jethro Tull. Vor fi citeva bucati de pe albumul nostru nou, care urmeaza sa fie inregistrat in curind, dar si citeva re-aranjamente ale bucatilor deja clasice ale Tull, precum si anumite aranjamente deja familiare ale unor cintece.
Faceti turnee deja de aproape 39 de ani. Publicul din Romania abia asteapta sa va asculte, dupa concertele din Bucuresti, din 2004 si 1994. La ce va asteptati voi de la publicul roman?
Nu astept nimic! Eu iau lucrurile asa cum vin. Eu voi fi acolo ca sa am un concert bun. Daca si altcineva se mai simte bine, asta-i un bonus! If the weather is nice, the legs are brown and the cockerel crows in the morning sun, then it’s a good day in the countryside…
PROFIL: 60 de milioane de albume vindute
Jethro Tull s-a format in 1968, a vindut 60 de milioane de albume cu cele 30 de discuri, a sustinut peste 2.500 de concerte in 40 de tari si isi continua turneele, cu o medie de o suta de concerte pe an. In cei aproape 40 de ani de activitate, componenta grupului a suferit numeroase modificari, beneficiind de aportul a numerosi muzicieni de calibru, care le-au stat alaturi in diverse perioade singurilor doi membri stabili: vocalistul si instrumentistul Ian Anderson si chitaristul Martin Barre.
Jethro Tull si-au inceput cariera ca o trupa de rhythm and blues, gen foarte popular in Anglia anilor ‘60. Liderul Ian Anderson, omul care a introdus flautul in muzica rock, a adus un sunet inconfundabil muzicii trupei. Aqualung (1971) a fost albumul care le-a impus numele pe piata muzicala si este considerat si astazi de multi fani drept cel mai valoros material Jethro Tull, fiind si cel mai bine vindut – 7 milioane de exemplare.
Urmatoarele discuri i-au propulsat in pozitia de pionieri ai rockului progresiv. Albumul Thick as a Brick (1972) propune o premiera in muzica rock: contine o singura piesa, lunga de 43 de minute, ce are doua parti.
Cu Songs from the Wood (1977) incepe perioada folk a trupei, pentru ca anii ‘80 sa ii gaseasca pe Jethro Tull experimentind cu sunetul sintetizatoarelor si tobelor programate, incepind astfel perioada de rock electronic a trupei. Atractia pentru muzica clasica atinge apogeul cu A Classic Case (1985), o selectie cu piesele cele mai cunoscute, interpretate alaturi de Orchestra Simfonica din Londra. Albumul Crest of a Knave (1987) primeste Premiul Grammy pentru cel mai bun disc heavy metal.
Cele mai recente albume reflecta influentele din timpul lungilor turnee in lume, o combinatie de rock progresiv si elemente specifice diferitelor culturi. In 2002, Jethro Tull a realizat primul DVD cu un concert live, iar in 2003 Ian Anderson a scos cel de-al patrulea album solo, Rupi’s Dance, iar Jethro Tull a lansat The Jethro Tull Christmas Album. Acum, Jethro Tull lucreaza la un nou album.
Componenta oficiala:
Ian Anderson – voce, flaut, chitara acustica, mandolina, armonica, bamboo flute
Martin Barre – chitara
John O’Hara – clape
David Goodier – bas
James Duncan – tobe
Doane Perry – tobe