Ca la fiecare editie, Casa de Cultura a Sindicatelor va fi un furnicar, cu spectatori misunind intre salile de proiectie, expozitii foto si barul unde se incing discutii, din zori pina-n noapte, in toate limbile pamintului.Pe linga proiectiile documentarelor, realizatori de marca vor fi invitati la discutii cu publicul. Un program aparte este „Privire spre Europa de Est“, cu o selectie de documentare produse de ARTE si BBC/Ch 4.
Zece personalitati ale lumii filmului vor juriza: Pawel Pavlikowski, Kaori Sakagami, Michael Stewart, Michael Yorke, Colette Piault, Renate Roginas, Rada Sesic, Cristi Puiu, Horea Murgu si Cornel Mihalache. Cristi Puiu face parte din juriu pentru al doilea an consecutiv.
Interviu cu Dumitru Budrala, directorul Astra Film Fest
„Trebuie sa va luati concediu o saptamina“
Ce face editia Astra Film Fest din acest an sa fie una aparte?
In primul rind, ca este intr-un an impar. Acesta e un lucru special, ca s-a spart regula! In al doilea rind, de-a lungul acestui an am avut Cinemateca Astra Film, un program extrem de riguros si de calitate. Din Sibiu, a fost exportata si in Bucuresti, unde a avut un succes foarte mare. Pe urma, am avut niste proiecte de-a lungul anului, parte din Astra Film 2007, cum ar fi workshop-ul in colaborare cu Oxford Academy. De asemenea, avem puncte speciale, dincolo de cele traditionale. De exemplu, in timpul festivalului va fi o intilnire cu regizori, cu producatori, organizata de PreMedia, in ideea de a cunoaste tainele finantarii filmului documentar. Avem si o intilnire cu directorii de festivaluri importante din Europa. Programul „Transhumanta“ va fi organizat in cadrul festivalului, cu proiectii de film, dar va fi si o iesire in lumea pastorilor, cu specialistii din diferite tari, in pastorit si in transhumanta. Ne vom deplasa, probabil duminica, intr-un sat unde impreuna cu regizorii vom fi fata in fata cu pastorii. „Transilvania mea“ este un program special, cu o expozitie a fotografilor din tara, dar si din Luxemburg, si din Japonia… Peste doua mii de fotografii au fost inscrise, si ramin selectionate cam doua sute.
Au participat la selectie 800 de filme, din care au ramas in concurs 56. De citi oameni a fost nevoie pentru filtrarea participantilor si cit a durat selectia?
Sintem in primul rind noi, echipa de baza de la Studioul Astra Film, echipa care in fiecare editie face finalul selectiei, si am avut niste critici de film din Bucuresti, Adina Bratianu, Iulia Blaga, Laurentiu Bratan. Au lucrat citeva luni de zile. Ei fac o preselectie, in calitate de critici, iar selectia finala o facem noi, din perspectiva noastra, caci in filmul documentar nu intotdeauna primeaza esteticul. Normal ca trebuie sa fie bine filmat, dar conteaza comunicarea.
Care ar fi punctele forte ale festivalului? Daca ar trebui sa recomandati ceva unui prieten, ce ati alege?
Aproape in fiecare zi trebuie sa nu ratezi ceva. In primul rind, trebuie sa iti iei concediu, ca sa stai toata ziua acolo. Acesta e punctul forte al festivalului: toata saptamina trebuie stat acolo! In fiecare zi ti se dezvaluie o lume, o cultura, un mod de a fi, o experienta de viata.
Cu toate acestea, unui om ocupat ce i-ati recomanda?
Luni i-as recomanda sa nu rateze premiera filmului lui Alexandru Solomon. Marti n-as putea sa nu recomand vernisajul expozitiei si intilnirea cu fotografii si filmul lui Anne Schiltz. Miercuri, Florin Iepan vine cu un film in premiera. Dar urmeaza greii documentarului, celebritatile: Bob Connolly, n-ai voie sa nu il vezi, perspectiva Arte sau BBC, despre Europa de Est, portretul Michael Yorke. Dar e greu, tot i-as recomanda sa isi ia o saptamina de concediu… Pentru ca altfel ti-ar trebui o viata si poate ca tot n-ai putea sa vezi ce o sa se dea intr-o saptamina.
De acum inainte, Astra Film Fest va fi organizat in fiecare an, si nu o data la doi ani?
Ar fi foarte bine, dar sint doua probleme. Daca un festival cum este Astra Film Fest nu este asumat si de Ministerul Culturii, care, spre exemplu, acum nu da nici un ban (sintem finantati de la asociatie, de la CNC, din sponsorizari…), si daca va trebui sa muncim atit de greu pentru a obtine fonduri, normal ca e foarte dificil sa il faci in fiecare an. Dar pentru public, pentru filmul documentar, ar fi foarte bine sa fie anual.
RECOMANDARI Astra Film Fest, 22 – 28 octombrie
Luni: Premiera mondiala Cold Waves, regia Alexandru Solomon
Marti: Premiera nationala We are staying, regia Anne Schiltz
Miercuri: Premiera mondiala Bella Lugosi – The Fallen Vampire, regia Florin Iepan
Joi: Documentind realitatea. Portret Michael Yorke
Vineri: Documentind realitatea. Portret Bob Connolly
Cold Waves – Razboi pe calea undelor
Lungmetraj despre Radio Europa Libera, productie Romania-Germania- Luxemburg. In anii ‘70-’80, Radio Europa Libera era supapa de evacuare a nemultumirilor. Pentru oamenii regimului, postul de radio era un dusman de moarte; l-au angajat chiar pe Carlos Sacalul sa actioneze. Protagonistii acestei povesti se confrunta in Cold Waves, regia Alexandru Solomon. Din 29 noiembrie in cinematografe.