La cea de-a cincea editie in Sibiu, TIFF ajunge cu trei categorii de filme: filme-eveniment pentru marele public, proiectate in Piata Mare; cele mai recente productii romanesti; o serie de filme care leaga arta cinematografica de celelalte arte, cu proiectii la Teatrul Gong si Music Pub. In total la Sibiu vor fi proiectate aproximativ treizeci de filme in cinci zile, pe linga evenimente speciale, intilniri cu invitatii, concerte si expozitii.
Evolutie dictata de profilul cultural al Sibiului
“Vazind feedback-ul de la toate editiile precedente, ne-am gindit ca e important sa ne propunem sa crestem si sa ajungem la o faza mai avansata, mai importanta de evolutie a acestui eveniment pe care il facem deja de cinci ani in Sibiu”, spune Tudor Giurgiu, directorul TIFF.
Dupa ce au analizat mai multe formule, organizatorii s-au oprit la trei mari directii pe care sa se concentreze festivalul din Sibiu: “Cred ca propunerea cu care venim e foarte apropiata de profilul cultural al orasului si de ceea ce credem ca Sibiul merita sa vada an de an, ca oferta de film. Si anume, incepind cu anul acesta TIFF Sibiu va avea un profil axat pe trei mari directii. In primul rind, continuam prezentarea selectiilor de filme romanesti. Apoi vorbim de proiectii cu filme pentru marele public, care incepind din acest an se vor desfasura in Piata Mare – e un fapt care cred ca se impunea de la sine; am vazut in anii trecuti, la proiectii, ca practic nu aveam scaune pentru citi pasionati de film voiau sa vina – astfel incit anul acesta vom aduce un ecran care cred ca va avea dimensiunea de 15 pe 19 metri, un ecran gigant, si sper ca vom avea in fiecare seara doua mii, trei mii de oameni la proiectii in Piata Mare. A treia directie, si aici ajung la focusul festivalului si la ce ne propunem din anul acesta, e vorba despre filme care vin sa vorbeasca despre relatia dintre film si celelalte arte. Cred ca profilul cultural al Sibiului, manifestarile care se intimpla aici de o buna bucata de vreme, traditia orasului ne-au condus spre asta”, spune Tudor Giurgiu.
In doi-trei ani, poate TAFF
Astfel, TIFF Sibiu va prezenta ecranizari ale unor opere literare, filme realizate de regizori de teatru sau adaptari ale unor piese de teatru, filme care au o legatura cu artele vizuale, cu arta stradala, biografii ale unor dansatori.
“Toata aceasta directie si filmele pe care le-am gasit au ca scop de a individualiza si de a da un profil foarte exact al festivalului din Sibiu. Iar planul de perspectiva ar fi ca, in functie de raspunsul pe care publicul in primul rind ni-l va da in acesti un an-doi care urmeaza, sa incercam ca peste doi-trei ani practic festivalul sa iasa de sub «umbrela» TIFF, sa fie un festival de sine statator, care sa nu mai aiba cinci zile, sa aiba durata mai mare si un profil individualizat. Ne-am gindit poate sa-i spunem Transilvania Art Film Festival, adica TAFF, cu un profil special in rindul festivalurilor de film din Europa. Am gasit doar unul, doua, trei festivaluri asemanatoare pe harta festivalurilor europene. Cind spunem Art, nu vorbim doar de filme pentru elite, nu, vorbim de filme gindite si facute pentru marele public”, a spus Tudor Giurgiu.
Ce filme vin la Sibiu
Programul TIFF Sibiu nu este inca definitivat, insa se cunosc o parte dintre filmele care vor veni la editia de anul acesta: Coriolanus, al regizorului Ralph Fiennes, ecranizare dupa Shakespeare; un documentar dedicat tinerilor preocupati de street-art, Exit Through the Gift Shop, semnat de Banksy, cel mai celebru street-artist din lume, despre care lumea nu stie cine este cu adevarat; posibil sa fie adus filmul Pina, de Wim Wenders, despre cariera si viata Pinei Bausch; o ecranizare dupa un scriitor important, Kazuo Ishiguro, Never Let Me Go, cu Keira Knighley si Carey Mulligan.
Relatia dintre film si muzica va fi acoperita cu filme din zona de documentar muzical la Music Pub, cea de-a treia locatie, pe linga Piata Mare si Teatrul Gong.
Dintre filmele romanesti: Principii de viata, a lui Constantin Popescu, cu Vlad Ivanov in rol principal; comedia Ursul realizata de Dan Chisu, care va fi proiectata in Piata Mare; de asemenea, coproductia romano-germana Aproape de cer, regizata de Titus Faschina, muzica Alexander Balanescu.
In Piata Mare va fi proiectat si filmul The Way Back, care nu s-a mai proiectat pina acum in Romania, de Peter Weir, cu Collin Farrell, Ed Harris, Dragos Bucur si Alex Potoceanu.
De asemenea, in urma mesajelor publicului sibian, este posibil sa fie adus si un pachet de scurtmetraje.
“Va fi o crestere a ofertei de filme, apoi locuri noi de proiectie si, nu in ultimul rind, un alt tip de gindire curatoriala. Cel mai important lucru pe care l-am invatat si la Cluj este ca e bine dupa citiva ani sa vezi ce a mers bine si ce nu, si sa propui lucruri care sa dea o coerenta programului si sa dea un loc aparte festivalului, intre celelalte festivaluri din Europa”, spune Tudor Giurgiu.