Edituri lipsite de farmec sau edituri lipsite de putere financiara, carti lasate pe citeva masute, cu coperte facute la intimplare. In schimb, multiculturalism pe linie in acest pavilion: citeva femei musulmane ofereau pliante despre credinta lor cea dreapta, la doua standuri mai sus Tintin glasuia deja in limba romana (in doi-trei ani vom avea toata seria tradusa), iar editurile spiritualiste isi imparteau publicul cu cele economico-tehniciste. Am aflat ca Islamul nu sustine terorismul, iar Isaiah Berlin se vinde cu 4 lei, adica 1 euro, adica un cirnat la terasele din fata tirgului.
Al doilea pavilion (aproximativ central) cuprinde editurile de top ale momentului, intr-un contrast clar fata de celelalte. Cu standuri mari si carti diverse, cu serii si colectii promovate intens, dar mai ales cu autori in carne si oase care sa performeze pentru public, Polirom, Curtea Veche, Humanitas, Nemira, Art sau Trei au fost atractia tirgului. Alti trei majori ai industriei (Corint, Rao, All) si-au impartit pavilionul de intrare, dar fluxul cititorilor curgea spre centru, acolo unde lansarile se succedau intr-un ritm pe care doar aparitia lui Traian Basescu l-a dat peste cap. Probabil cel mai snob & kitsch stand a fost cel al colectiei Vintila Corbul de la „Adevarul”, iar cel mai inspirat si conceptual cel de la Publica, o editura tinara care nu ofera doar carte, ci si obiecte necesare cititorilor profesionisti (cum ar fi o geanta in care sa-ti duci cartile).
Un tirg mai plicticos decit cel de bauturi
Tendinta spre nisare a editurilor e clara, la fel si deschiderea catre zone parasite pina acum: literatura pentru copii sau critica si eseul literar (aici Cartea Romaneasca nu are concurent). Albumele de arta sint in continuare un teritoriu strain editurilor (cu notabila exceptie a Editurii Institutului Cultural Roman, care a initiat o serie de albume de autor pentru cei mai cunoscuti artisti vizuali romani), la fel si literatura stiintifica. Editurile universitare (exilate, pe buna dreptate, in „lumea a treia”) nu reusesc deloc sa fie vizibile, poate si din cauza aerului sinistru, de biblioteca sateasca, pe care il emana.
„Bookfest” a fost un tirg lipsit de spectacol (si partial lipsit de public). Evenimentele standard, lansarile de carte, inca mai atrag cititorii, dar pina cind? Intr-un tirg in care Cartarescu, Pamuk, Codrescu, Foarta sau Brumaru au venit, unde a fost dezbaterea, ciocnirea care ar fi produs farmecul? Dintr-o piata de idei ne intoarcem intr-una de obiecte, in care e important sa vinzi, nu sa inovezi. Si asa ceea ce ar fi trebuit sa devina momentul de gratie al editurilor a ajuns un tirg mai plicticos decit cel de bauturi. Macar de acolo puteai pleca bine magnetizat.
„BOOKFEST”-ul „OFICIAL”
» Cea de-a treia editie a „Bookfest”, care s-a desfasurat in perioada 4-8 iunie, la Romexpo, a avut circa 40.000 de vizitatori, conform declaratiilor lui Cristian Juncu, directorul executiv al Asociatiei Editorilor din Romania (AER), organizatorul evenimentului.
» Cifra de 40.000 este aproximativa si nu include si numarul participantilor la „Bookfest”, care nu au cumparat bilet de intrare, respectiv reprezentantii editurilor, scriitorii care si-au lansat cartile, invitatii la evenimente, jurnalisti etc.
» „«Bookfest» 2008 inseamna, mai mult ca in editiile precedente, spectacol, evenimente, sarbatoare. Am dorit sa facem din «Bookfest» un loc in care publicul amator de lectura sa descopere carti pentru orice domeniu de interes, orice gust, nivel sau moment, dar si concerte, filme, happening-uri care sa reprezinte o alternativa demna de luat in seama pentru petrecerea timpului liber pe parcursul celor cinci zile”, spunea Grigore Arsene, presedinte AER, inainte de debutul tirgului.
CE N-A FOST BINE
» Vizitatorii s-au plins de faptul ca nu a existat un plan al tirgului care sa arate locul unde sint amplasate diferite standuri ale editurilor ori un program al evenimentelor.
» Nici un banner vizibil nu ii indrepta pe vizitatori spre locul cautat, cu atit mai mult cu cit in difuzoarele de linga pavilionul principal se facea reclama unui eveniment paralel, Tirgul Indagra.