Liderul consilierilor PSD din Consiliul Judetean, Cristian Stanciu (fiul senatorului Anghel Stanciu – n.r.), a fost cel mai vocal politician la adresa FILIT, cerand liberalilor sa „transparentizeze“ cheltuielile facute pentru festival de catre Muzeul Literaturii Romane Iasi. Dan Lungu, managerul FILIT, considera neintemeiate acuzatiile proferate si ca bugetul a fost oricand in mod public la dispozitia oricui a dorit sa il consulte. Atat presedintele interimar al Consiliului Judetean, Victorel Lupu, cat si primarul interimar al Iasului, Mihai Chirica, au solicitat continuarea proiectului.
„Multumesc tuturor celor care ne dau mesaje de solidaritate, ne scriu cateva cuvinte, povestesc despre experienta lor la FILIT sau pur si simplu isi spun opinia. Multumim pentru like-uri si redistribuiri, pentru implicare. Vin sute de mesaje de simpatie si sustinere. Este formidabil! Nu numai ca ne intareste in demersul nostru protestatar, dar este si o maniera concreta de a arata in fata politrucilor ieseni adevarata amploare a FILIT-ului si ce ar insemna disparitia acestuia pentru Iasi, pentru Romania! O maniera de a arata ca solidaritatea culturii in fata politicianismului este o arma redutabila!“, a scris Dan Lungu pe contul sau de Facebook.
Redam in aceste pagini atat comunicatul oficial al organizatorilor FILIT, cat si reactii ale unor personalitati ale vietii culturale.
Cum au reactionat oamenii de cultura la anuntul organizatorilor FILIT
Mircea Cartarescu, scriitor: „Sunt solidar cu organizatorii FILIT in acest nou moment trist si urat pentru cultura romaneasca. Inchiderea pentru un an a acestui mare festival echivaleaza, o stiu prea bine, cu desfiintarea sa. Dar intr-o tara supra-politizata, care face pe deasupra o politica sulfuroasa, contrara propriilor ei interese, nu putem avea decat destinul mesterului Manole“.
Cezar-Paul Badescu, scriitor: „FILIT este una dintre cele mai importante manifestari culturale de la noi. E pentru literatura ceea ce este TIFF pentru film si Festivalul de la Sibiu pentru teatru. E un organ vital al culturii noastre si nu poate fi amputat“.
Razvan Tupa, scriitor: „Hai sa vedem daca publicul din Iasi e asa de puternic pe cat a parut la primele doua editii de FILIT. Cel mai mare festival literar din Romania fata cu «traditia ne obliga sa reducem tot ce putem la cioace»: Organizatorii FILIT se vad constransi sa anunte suspendarea editiei 2015 ca urmare a atacurilor si presiunilor politice. In manualul organizatorului de evenimente culturale de calitate in Romania pare sa fie nevoie sa apara si capitolul «cum sa rezisti cand vin cozile de topor»!“.
Matei Visniec, scriitor, jurnalist Radio France Internationale: „Vocabularul meu nu contine cuvinte destul de amare pentru a descrie ceea ce simt cand vad ca oameni pe care ii apreciez deopotriva? vaslesc in directii diferite, desi se afla? in aceeasi barca. Faptul ca lumea politica, mediatica, literara si culturala de la Iasi nu a gasit un teren comun de intelegere pentru a continua Festivalul International de Literatura si Traducere echivaleaza cu o tentativa de sinucidere culturala. (…) Ma intreb acum, oare ce tip de virus distruge ratiunea celor care, in loc sa se puna de acord pentru continuarea acestui festival, se bucura acum ca l-au distrus? Si imi vine sa le spun: «iata ce ati reusit, la toamna, copiii vostri, in loc sa se intalneasca cu scriitori importanti si sa pregateasca aceste intalniri citind carti, vor sta cu ochii pe Facebook si pe retelele asa-zise de socializare, forme de spalare pe creier infinit mai subtile si performante decat ideologia de care am scapat in decembrie 1989. (…) Orasul Iasi, dar si Romania au ratat ocazia de a straluci din nou in toamna aceasta pe planeta literara europeana si chiar internationala. Si aceasta intr-un moment cand orasul Iasi candideaza pentru statutul de capitala culturala europeana. Imi va fi greu sa le explic ce s-a intamplat unor prieteni straini, editori, critici si traducatori, cu care sunt in contact si care se pregateau sa mearga la toamna la Iasi“.
Marius Chivu, scriitor: „FILIT Iasi era prea mare si prea bun ca sa nu fie calcat de politicienii nostri corupti, inepti si agramati. Trista zi pentru cititorii de literatura!“.
Serinella Zara, profesor de limba romana: „Am sa citez un SMS primit aseara de la o copila de clasa a VIII-a care tocmai a dat examen: «Doamna, se suspenda FILIT-ul! Nu se poate asa ceva! Nu putem protesta?». Am sa citez dintr-o convorbire telefonica de azi cu o eleva de clasa a X-a: «Doamna diriginta, e adevarat ca se suspenda FILIT-ul? Am ramas fara glas cand am auzit, ma simt ciudat! Nu putem face ceva?». Acesti copiii activeaza la Logos, acesti copiii s-au intalnit cu zeci de scriitori la FILIT, acesti copii au fost voluntari la FILIT. Cu totii au trait momente, zile unice, dar nu s-au gandit ca vor fi chiar «atat de unice» incat sa nu mai aiba parte de ele… Gratie unor oameni speciali, motivati si care tin atat la orasul asta, cat si la cultura lui s-a realizat FILIT-ul. Din cauza unor indivizi care se ineaca in ignoranta se distruge FILIT-ul. Pacat! La copiii care cer cultura, acum, cand toata lumea ii acuza pe tineri de mediocritate, v-ati gandit? Paradoxul e ca li se cere sa fie cititi, docti etc. de catre multi care nu fac nimic si nu stiu nimic. Cat despre dorinta copiilor de a face ceva prin care sa arate ca FILIT-ul exista, ca, de fapt, s-a creat in aceasta urbe a noastra un spirit acum doi ani, acum un an, ii las pe ei sa decida! Oricum, admir atitudinea radicala a organizatorilor FILIT… dar nu-i incurajez sa renunte! SUCCES!“.
Vasile Baghiu, scriitor: „Dincolo de interesele meschine, politice si de alta natura, care stau in spatele tracasarilor si vazand cum in general nu putine proiecte mari – care ar fi in stare sa porneasca rotitele sociale mai bine decat orice dispozitie guvernamentala in tara noastra – sunt inabusite si anihilate, nu poti sa nu te intrebi, conspirationist chiar, cine este deranjat de fapt de aceste exemple bune pentru o societate intreaga. Imi pare rau, fireste, ca s-a ajuns aici in cazul FILIT si sunt de partea organizatorilor in ceea ce numesc ei pe buna dreptate «rezistenta culturii impotriva politicului si a banului», dar ma tem ca avem de a face cu un sindrom social, cu o boala care necesita interventii educationale urgente, dincolo de fiecare situatie de acest fel in parte. Pana cand elementara recunoastere a valorii individuale si a muncii nu va fi pusa la locul ei, intre valorile de baza ale lumii noastre romanesti, nu vom reusi sa capatam meritata refacere a demnitatii ca natie, nici in propriii ochi, nici in ochii strainatatii“.
Carmen Musat, redactor-sef „Observator cultural“: „O veste proasta! FILIT ar fi putut deveni un reper in viata culturala autohtona. Din pacate, politicul naruieste tot ce atinge“.
Mircea Vasilescu, redactor-sef „Dilema Veche“, declaratie pentru Radio HIT: „Ce se vede cu ochiul liber e stiut de multa vreme si din pacate e un fenomen negativ. S-a mai intamplat si in alte locuri unde politicieni, administratia locala sau oameni cu interese politice isi bagau nasul unde nu le fierbe oala. Din pacate, mentalitatea din lumea politica romaneasca e una primitiva. Tot felul de oameni se baga unde nu ar trebui sa se bage. S-a mai vazut si in alte cazuri. Cultura, evenimentele de genul asta vor sa fie folosite de unii si de altii in favoarea lor sau a intereselor lor politice. E o mare prostie“.
Radu Vancu, critic literar, scriitor: „Ce se intampla la FILIT e pe de o parte oribil, pe de alta rutinier: PSD distruge, ca mereu de 25 de ani incoace, tot ce ar mai putea salva tara asta. Sunt alaturi de echipa FILIT, care a fost linsata sistematic vreme de doi ani pentru crima de a fi facut ceva superlativ in tara in care nu se face nimic“.
Liviu Antonesei, scriitor: „FILIT a fost o reusita, iar speranta mea era ca FILIT va deveni o traditie. A fost foarte important pentru Iasi. Mare pacat, organizatorii sunt niste oameni inimosi, iar invitatii de anul trecut au fost la inaltime. Ma refer aici la scriitori precum Lodge sau Müller. Dupa doua editii exceptionale, caracatita politrucilor ieseni a reusit sa asasineze cea mai importanta manifestare culturala locala macar de la al doilea razboi incoace. Asa sa le ajute Cel de Sus“.
Daniel Sandru, director revista „Timpul“: „E o pierdere imensa pentru Iasul cultural si intelectual, e un imens castig pentru mediocritatea din care FILIT reusise, de doi ani incoace, sa ne extraga si care, de azi inainte, se vede repusa in drepturi. Felicitari culturnicilor de partid si, evident, acelor politicieni locali cu «naturelul simtitor», adica cei care au trantit la pamant entuziasmul colocvial al echipei scriitorului Dan Lungu. Sa ramana si sa faca ei, de acum inainte, ce stiu mai bine: paranghelii cu mici si bere, hore, slujbe cu torte, artificii si poeti in cartiere, sa se premieze si sa se tamaieze reciproc, intr-o deplina fraternitate a dispretului pentru excelenta. In mod sigur, vom ajunge astfel si la obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana“.
FILIT se autosuspenda in semn de protest
Organizatorii Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT) anunta suspendarea, in semn de protest, a celei de-a treia editii a manifestarii, care ar fi urmat sa aiba loc in perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2015. Motivele pentru care am fost nevoiti sa ajungem la aceasta decizie sunt, pe scurt, urmatoarele:
1. Incercarile repetate de a confisca politic festivalul, care s-au intensificat inacceptabil in ultima perioada; consideram ca ingerinta politicului in cultura, in sensul instrumentalizarii acesteia, obliga la reactii radicale precum cea de fata;
2. Continua denigrare si tentativele insistente de decredibilizare a membrilor echipei organizatoare, a colaboratorilor si, in unele cazuri, chiar a invitatilor, ajunse, in ultima saptamana, la nivelul unei campanii sistematice de defaimare. Suntem o echipa matura, responsabila, care a creat un concept de succes international si a gestionat profesionist doua editii, si tocmai aceste aspecte ne obliga la a sanctiona public, printr-un gest ferm, asemenea practici;
3. Permanenta hartuire institutionala care a ingreunat in mod semnificativ derularea proiectului, inca de la prima editie;
4. Atmosfera tensionata de dispute politice locale, imprevizibilitatea institutionala, birocratizarea excesiva si legislatia rigida, care nu sunt deloc propice dezvoltarii de proiecte solide, profesioniste, pe termen lung.
Ne exprimam regretul in fata celor peste o suta de invitati care au confirmat deja prezenta la editia a treia, in fata partenerilor nostri institutionali (ambasade, institute culturale, edituri, agenti literari, festivaluri internationale) si, nu in ultimul rand, in fata publiculului festivalului, care, prin prezenta extrem de numeroasa la precedentele doua editii, a aratat ca Iasul merita din plin, din acest punct de vedere, sa fie gazda unor asemenea evenimente.
Regretam faptul ca acestui public nu i se mai ofera prilejul, din motivele expuse deja, de a intalni si anul acesta nume importante ale literaturii mondiale, precum György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Siskin – pentru a-i aminti doar pe cativa dintre scriitorii straini care si-au dat deja acceptul de participare la editia a treia a FILIT. De asemenea, suntem nevoiti sa intrerupem discutiile, deja avansate, cu alti scriitori recunoscuti la nivel mondial, printre care si Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura.
Echipa FILIT a aratat ca se poate construi un proiect de relevanta europeana la Iasi, dar nu este dispusa sa faca asta oricum. Demnitatea umana, profesionalismul, libertatea de expresie si, in acest context, independenta politica sunt valori pe care le consideram extrem de importante si la care, evident, nu putem accepta sa renuntam.
Consideram insa ca suspendarea editiei a treia a FILIT, o decizie deloc confortabila, ramane unul dintre putinele moduri prin care putem protesta in mod credibil impotriva minciunii si manipularii grosolane. Ne dorim totodata ca in acest fel sa tragem un semnal de alarma asupra faptului ca amestecul politicianismului in cultura, la orice nivel, are efect distructiv.
Primele doua editii ale FILIT au avut parte de un succes rasunator. Dimensiunea cu adevarat internationala a festivalului, profesionalismul organizarii evenimentelor, invitatii de prima mana, interesul extraordinar al unui public tanar pentru literatura au fost doar cateva dintre aspectele apreciate de invitatii si participantii la FILIT, aspecte remarcate si de catre presa internationala. Cotidianul spaniol „El País“ a declarat ca FILIT „este deja, la prima sa editie, cel mai important festival literar din Europa de Est“, iar „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ a apreciat ca „un eveniment literar de asemenea anvergura si de o asemenea croiala europeana n-a mai existat vreodata in Romania“. De asemenea, recunoasterea anvergurii internationale a evenimentului a venit si din partea Comisiei Europene, editia din 2014 a festivalului desfasurandu-se sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
La cele doua editii organizate pana acum, FILIT s-a bucurat de prezenta unor nume mari ale literaturii precum Herta Müller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatura, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franta, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (Romania), Mircea Cartarescu (Romania) etc. Calitatea manifestarilor din cadrul FILIT a atras, pana acum, peste 60.000 de participanti, mai ales tineri.
FOTO: Constantin Ciofu